PodSvojoStreho.net
Določitev meje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Določitev meje (/showthread.php?tid=46214)

Strani: 1 2

Določitev meje - matmat - 21.8.2012

ko se je postavila hiša in hiša mojega brata, že pred več kot 30leti, smo se z lastnikom (MAMI) določili meje, kje potekajo a vse je vstalo pri ustnem dogovoru, tudi brat sosed je sam postavil ograjo kjer je bilo rečeno.... mami je pred nekaj leti preminila, zdaj pa je nastal problem... ker je dejanska meja med nama in sosedom ni tam kjer se je dogovorilo in je sosed po vseh teh letih začel nagajat in hoče vzeti kar je njegovo ali lahko vzame, se pravi jaz sem vsa ta leta skrbel za ta kos zemlje, in podobno, nikoli nič težav zdaj pa so... kako bi bil vesel če bi samo takrat podpisali kje potekajo meje (odmerili) in bi bil problem rešen... a kdo bi si mislil, da z bratom lahko tako pride... kaj lahko naredim, oziroma kaj mi svetujete, kajti pogovor z bratom je zal nemogoč... hvala vam že v naprej (se opravičujem če sem odprl se eno temo)

Re: Določitev meje - Žerjavar - 22.8.2012

Ali imaš v sklepu o dedovanju kaj vpisano o velikosti tvojega dela parcele?
Ali sta v ZK že vpisani dve parceli (tvoja in bratova)?

Re: Določitev meje - garac08 - 22.8.2012

pa to ni res.

Re: Določitev meje - Libertas - 22.8.2012

Zdaj je kar je ...

Žalostno, ampak, če se z bratom ne da pogovarjati je verjetno najbolje stopiti do kakšnega odvetnika, da ugotovite kako zaščititi vaše interese.

Seveda bodo nastali stroški, a če ni niti osnovne komunikacije med vpletenimi ni druge ...

So pa takšne zgodbe dober nauk za tiste zagovornike "bratstva in enotnosti", ki bi vse reševali s pikniki, steklenicami vinca ipd ...
Ideja je plemenita, a da se vse podre je zadosti samo eden zafrustriranec.

Zato pa označujte in urejajte meje svojih parcel z zato predvidenimi postopki in geometri - za miren spanec vaših naslednikov :wink:

Re: Določitev meje - matmat - 22.8.2012

porcele so bile pisane samo toliko, da so se lahko postavile hiše in vpis v ZK je bil takrat vpisan... ponovno merjenje parcel je bil letos in to zato, da se parcele zamenjajo oziroma da se to resi in takrat se je žačel problem in začetek podiranje ograje, ki stoji že od takrat... hvala vsem, ki mi pomagate, da vsaj vem kako in kaj, saj veste lajk sem o tem, ker do sedaj je bilo vse v redu...

Re: Določitev meje - ferdo339 - 22.8.2012

Nekaj stvari je še nejasnih. Torej je letos prišlo do urejanja meje, ali ste le tako ljubiteljsko naročili geodeta, da pokaže kje naj!! bi bile? Mislim, da ti drugega ne preostane (če letos ni šlo za določitev meje), da izvedeš postopek preko geodeta za določitev meje. Če se boste potem v tem postopku vsi strinjali s pokazanimi, bodo potem te tidi tam. Če pa se kdo (tudi ti?!) ne boš, imaš vse možnosti, da se potem postopek nadaljuje vključno s sodno določitvijo meje. Variant in sodne prakse je kar nekaj strani branja, zato ti jih tukaj enostavno ne morem pojasniti, se pa s poznavanjem le teh lahko predvidi odločitev sodišča (vključno, če prav razumem, s tvojim priposestvovanjem dela parcele, ki se je sedaj pokazal, da ni tvoj)

na kratko obnovim, ko se je postavila hiša, smo se dogovorili, kje potekajo meje in tam je sosed postavil ograjo... vse v redu in prav, vedeli smo da smo na njihovem, ker je pa on dobil en del zemlje od strega ata. se pravi vsi smo vedeli da smo na tujem, vse to ustno in vsi smo se strinjali. zdaj pa po tokih letih, ko so se žacele težave, je sosed začel premikati ograjo, ker kar je njegovo je njegovo (pa čeprav je na tej zemlji moje ciprese, gmički, trava) v tem primeru ker sem vedel priposestovnje ni možno, vsaj mislim... zanima me kaj lahko stori on, mi lahko poseka ciprese, rože? oziroma mi preostane kaj drugega kot pa da grem v tožbo oziroma imam sploh možnosti da bi bilo to moje

aja in prav zato, ker so se žacele težave smo poklicali geodeta, ki pa se sosed seveda ni strinjal, da bi ta del zemlje se prepisal na nas, seveda pa tudi sosedu da ata sorazmerni delež parcele

Re: Določitev meje - hisamiha - 22.8.2012

Če pa tole razumem naj me koklja _ _ _ _ _ .

rad bi vam vse razložil, ter da bi mi nekdo vsj malo svetoval, res je da je stvar čudna, a rad bi rešil tole zadevo, zato vsem full hvala, sam da mi malo namignete oziroma mi pomagate... hvala

Re: Določitev meje - čukimuki - 22.8.2012

matmat: če prav razumem pravno formalno nisi sadil rožic in cipres na svoji zemlji ampak sosedovi in ker si tam to posadil in do sedaj urejal bi sedaj želel, da je ta del zemlje zaradi tega tvoj.

Ali sem prav razumel?

da, ampak to smo se dogovorili ze 30let nazaj, odkar je hiša in tudi sosed se je strinjal, da je ta del naš in sam postavil ograjo, nič problemom, do sedaj....

Re: Določitev meje - čukimuki - 22.8.2012

Nenapisan ustni dogovor je pač ustni dogovor, ki drži toliko časa kolikor drži. Mislim, da bo najprej potreben nov ustni pogovor (najboljše z sosedom brez odvetnikov) in potem ureditev meje. Ker ta del ti bo moral podariti ali prodati itd....... še prej ga bo potrebno odmeriti ....

To je moje laično mnenje.

Re: Določitev meje - manzurin - 22.8.2012

Z geodetom ste verjetno hotel izvesti postopek ureditve meje in parcelacije.
Ureditev ste lahko izvedli, parcelacijo pa ne, ker je bil sosed proti parcelaciji svoje parcele, brez njegove privolitve, pa ne moreš nič.
Tu je edina možnost, da najameš odvetnika in sprožiš postopek prisestovane meje.
Po mojih izkušnjah ti ta postopek žal nebo uspel, ker oba vesta, da ta del zemlje ni vaš ampak ga samo uživate.
Poskusi ga prepričat za izravnavo meje, verjetno če vam je dal on en del zemljišča ste mu vi dali del zamljišča po vsej verjetnosti nekje drugje.
če nebo druge in če ti ta zemlja kaj pomeni se dogovorita za odkup.
Žal. Lp

Re: Določitev meje - hisamiha - 23.8.2012

Mogoče bi slika oz. skica stanja razjasnila vse nejasnosti.