PodSvojoStreho.net
Piskanje v vodovodnih inštalacijah - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Piskanje v vodovodnih inštalacijah (/showthread.php?tid=45951)

Strani: 1 2

Piskanje v vodovodnih inštalacijah - kochagna - 6.8.2012

Pozdravljeni,

živim v 4 leta stari hiši, v kateri nisem imel težave z vodo do sedaj. Pipe (kljub temu, da so vse boljše kvalitete) zadnje čase piskajo ob odprtju vode. Za ogrevanje in hlajenje imam 11 kw toplotno črpalko Daikin Altherma. Opazil sem, da pipe najpogosteje piskajo takrat, ko se mora po tuširanju bojler napolniti z novo vodo.

Pomembno je najbrž tudi to, da je na mojem področju "baje" zelo visok tlak v vodovodnem omrežju in mi je zato vodovodar, ki mi je delal inštalacije v glavnem jašku ob glavnem ventilu že takrat vgradil reducirni ventil. A je možno, da sedaj piska, ker je tlak prenizek? Čeprav na dovodu vode ni videt - priteka normalno.

Hvaležen bom vsakega odgovora!

<!-- e --><a href="mailto:kochagna@gmail.com">kochagna@gmail.com</a><!-- e -->

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - Lazarus - 6.8.2012

Pa je na reducirnem ventilu manometer da vidiš kolikšen je tlak v hiši. Ker če je tlak nizek zaradi tega naj ne bi piskalo ker pač ventili na pipah niso preobremenjeni. Možno je pa tudi da imaš kakšen ventil pri zalogovniku rahlo priprt in potem zaradi tega piska. Smile
LP

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - tantal - 6.8.2012

Ponavadi piska varnostni ventil pred dovodom mrzle vode v bojler učinkuje le zamenjava L.p Borut

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - kochagna - 6.8.2012

Pri meni ne piska ventil, ampak pipe? A bi pomagali, če zaprem glavni ventil vode. Spraznim vse cevi in nato ponovno odprem vodo v sistem?

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - kochagna - 8.8.2012

Dejstvo je, da mi vse pipe po hiši piskajo samo takrat, ko po uporabi vroče vode, nova vode steče v bojler.

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - cinik - 8.8.2012

kar potrjuje hipotezo tantala

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - matija - 8.8.2012

Zvok se zelo dobro prenaša po vodovodu. Sam sem rabil 14 dni da sem ugotovil da piska varnostni tako kot so že omenili.

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - Smorny - 8.8.2012

Tudi pri nas je varnostni ventil. Nekako se ne najde volje, da bi se spuščal v tole :/
Slej ali prej bo treba, ker me včasih zvečer prav šokira.

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - kamenkost - 8.8.2012

kochagna Napisal:Dejstvo je, da mi vse pipe po hiši piskajo samo takrat, ko po uporabi vroče vode, nova vode steče v bojler.

Tole "po uporabi vroče vode, nova steče v bojler" se mi zdi nekam čudno.
Nova voda namreč priteka v bojler sproti in ves čas, ko točimo vročo, ne pa šele "po uporabi".

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - kochagna - 8.8.2012

Ja no, saj se piskanje začne vsakič, ko se uporabi topla voda. Torej od trenutka, ko priteka nova voda v bojler.

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - Popravila na domu - 9.8.2012

Takole. Najprej zapri dotok hladne vode v bojler. Odpri pipo za toplo vodo (čeprav za sekundo) in če boš slišal tisti značilni piii boš vedel, da ni problem v dotoku vode. Hmm, ali pa, če je kaj narobe z ventilom. Torej, nekdo naj odpira vodo, drugi pa naj pripira ventil. Mogoče ga boste spravili v položaj, ko ne bo več piskal.
Na vsak način pa morate najti vzrok vibracije, ki se širi po ceveh. Imaš kovinske (Fe ali Cu) cevi ? Potem zna biti težava tudi v slabo izoliranih ceveh...., ko steče voda po njih rahlo zavibrirajo (zaradi sčasoma stlačene izolacije v steni) in evo ti ga na.
Lahko, da imaš (nisi napisal ali piska povsod, kjer odpreš toplo vodo) napako na ventilu pred pipo.
Vse skupaj pa je verjetno povezano s pritiskom v napeljavi. Premalo ali pa preveč.
Skratka, zadeve se loti metodično in od začetka. Tak pristop skrajša odkrivanje napak in vedno pripelje do njihovega odkritja.

Lep pozdrav,
Gorazd

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - kochagna - 9.8.2012

Cevi so aluplastične - hiša je nova oz. stara 4 leta.

dejstvo je, da cel dan ni težav. Zvečer, ko se uporabi topla voda zaradi tuširanja, pa vse pipe piskajo, četudi odpreš mrzlo vodo.

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - Popravila na domu - 9.8.2012

Hmm, a zjutraj se pa ne "uporabi topla voda zaradi tuširanja" in zato tega pojava ni?

Kakorkoli že. Svetoval sem ti odkrivanje napake po sistemu eliminacije. Od vstopa vode v sistem, pa do iztoka iz pip.
Tako to gre. In vsaj po mojem nič drugače.

LP, Gorazd

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - misko07 - 2.10.2012

No, meni pa ne piska oz. sumi v vodovodnih ceveh, pac pa v centralni napeljavi. Verjetno piska pumpa, ce obrnem pumpuo na hitrost 2 ali 3 piska vedno bolj. Kaksen je postopek menjave pumpe?

Re: Piskanje v vodovodnih inštalacijah - dolsina - 2.10.2012

Prideš v kurilnico, odšraufaš pumpo, prišraufaš novo in zapustiš kurilnico.

Vsaj jaz tako delam ponavadi.

EDIT: ne piska zaradi iztrošenosti pumpe. Ko je ta na koncu, se enostavno ustavi. Po moje bo kaj drugega-protipovr. loputa, zrak v pumpi, priprti ventili, ....