PodSvojoStreho.net
Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje (/showthread.php?tid=45670)

Strani: 1 2

Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 23.7.2012

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. Partner je bil poročen 23 let, v zakonu sta z ženo zgradila hišo na parceli njenih staršev, novogradnjo. Poleg tega je obdeloval in prideloval (od tega so tudi živeli) njive in živino. Imata dva otroka, ves čas zakona je bil zaposlen samo on, žena je bila ves čas brezposelna, delala je kaj priložnostno "na črno". Leta 2006 je bivša žena s svojo materjo sklenila za vse to premoženje pogodbo o dosmrtnem preživljanju, torej je pridobila premoženje na podlagi pravnega posla v zakonu. Leto kasneje, leta 2007 sta se ločila. Ona je trdila, da skupnega premoženja ni, ker je vse še vedno od njene mame in tako je njena mama poslala partnerju dopis odvetnika, da se mora v 15 dneh izselit, ker nima pravne podlage za bivanje v hiši (ki jo je sam zgradil). Partner se je izselil, da se izogne tožbi, vendar je ostal tam za stalno prijavljen, ker nima kam, je na cesti. Tudi vsi priključki (voda, elektrika, telefon,...) so še vedno na njegovo ime, ker jih je on plačal in naredil.
Decembra 2011 je bivša tašča umrla, sedaj je njegova bivša žena lastnica celotnega premoženja in z njim prosto razpolaga.

Zanima me, ali to premoženje, ki je pridobljeno s sklenitvijo pravnega posla v zakonu, spada v njuno skupno premoženje ali ne? Ali lahko partner zdaj zahteva svoj delež, ki ga je dejansko tudi sam ustvaril, ker nima strehe nad glavo? Saj spada pogodba o dosmrtnem preživljanju med odplačne pogodbe in je tako pridobljeno premoženje skupno premoženje ali ne? Saj zahtevek za delež skupnega premoženja ne zastara ali pač?
Prosila bi za hiter odgovor, ker bivša partnerjeva žena zahteva da se odjavi iz tega naslova, ker nima podlage, partner pa se nima kje prijaviti.
Hvala za odgovor.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Nebomgabiksal - 23.7.2012

Tale partner je tudi en kerlc' - naredi in pusti. Že leta 2007 bi moral zahtevati izplačilo vloženega dela/denarja... sedaj naj stopi (končno!) do odvetnika in zahteva svoje!

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 23.7.2012

Ja, saj je bil tudi takrat pri odvetniku, ampak takrat je bila še vedno bivša tašča lastnik premoženja. Hišo sta z ženo gradila pred cca 20 leti, torej je takrat vlagal v tujo nepremičnino. Zahtevek za vlaganje v tujo nepremičnino pa lahko baje vložiš največ 5 let po prenehanju vlaganj, torej je bila ta varianta že zastarana.

Sedaj pa je tašča pokojna, torej je bivša žena pravni lastnik premoženja, pridobljenega na podlagi pravnega posla v zakonu, torej po mojem tudi bi mu moralo kaj pripadat.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - mici.ka - 23.7.2012

Nenavadna zadeva: ampak ko ste se ločila, ali se nista zmenila tudi o delitvi premoženja???
Kako to, da se je šele zdaj, po toliko letih spomnil, da ima tudi pravice, ne le dolžnosti?
Od česa pa je žena živela, će ni bila zaposlena? Pa ja jo ni preživljela njena mati?
Kaj pa otroci ? Kje živijo in kdo jih je preživljal, če so se ali se morda še šolajo?

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 24.7.2012

Ločitev ni bila sporazumna, ločila sta se, premoženje pa nista istočasno razdelila.
Bivša žena mu je takrat obljubila, da mu bo izplačala vrednost dvosobnega stanovanja, kar je bilo njemu dovolj, samo da ima kje živet. Ampak ko je bilo treba it k notarju, se je ženksa premislila.
Pravne podlage za tožbo pa takrat ni imel, ker je bila še vedno lastnica bivša tašča. Saj je bil že takrat pri odvetniku, ampak pravno ne bi takrat dosegel nič.

Kdo je preživljal ženo? On, ki je bil edini v službi in doma delal na kmetiji, da so imeli poln hlev živine, ki se je takrat dalo prodajat in so od tega živeli. In ker so živeli skupaj z njenimi starši, dokler niso zgradili nove hiše, ja, tudi mama ji je dajala seveda. Kot jaz opažam, so bili ful materilisti, ker zdaj z denarjem, kar ji je mama pustila "kupuje" otroke, da so tudi oni proti očetu. Kar je še bolj žalostno, glede na to, da sta stara 24 in 26 let, bi že lahko začela razmišljat s svojo glavo. Eden je sedaj dobil stalno službo, eden pa še ne, dela kjer dobi kaj.
Ampak ker bivša žena ni bila nikoli zaposlena, tudi ne more vzet kredita, da bi ga izplačala. A lahko vzame starejši sin kredit, ki je edini zaposlen za nedoločen čas in tudi ima dobro plačo?
Hvala vsem za informacije in mnenje.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - mici.ka - 24.7.2012

Pravnih nasvetov ti ne morem dati, mi je pa všeč, ker ne govoriš grdo o njegovi bivši , kljub očitnim mahinacijam z njene strani. Smile
Če je vse res, bo prej ali slej v njegovi nekdanji družini morda kdo le odprl oči in se zavedal, da denar ni vse in da obstajajo tudi , sicer nenapisani, " moralni" zakoni, ki znajo še kako boleti, če jih ne spoštujemo. Vse se plača, tudi hudobija. :twisted: :! Čim kasneje, tem višje so obresti.
Srečno!

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Strelka - 24.7.2012

Kolikor vem, je čas za vlaganje zahtevkov v zvezi s skupnim premoženjem, pet let po ločitvi oz. razvezi zakona. Če ima sodna odločba o razvezi zakona datum avgust letos ali kasneje, lahko še vloži tožbo.
Za odjavo stalnega bivališča bivša žena ne rabi njegovega dovoljenja, ampak da na UE stalnega bivališča vlogo o ugotavljanju dejanskega bivališča (ali nekaj podobnega, točnega naziva se ne spomnim več) in ga bo UE po ugotovitvi stanja izbrisala s tega naslova po uradni dolžnosti. Potem bo pač človek brez stalnega naslova. Samo očitno bivša za to varianto ne ve. Se on sploh lahko sam odjavi, ne da bi se nekje prijavil na novo?

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 25.7.2012

Sklep o razvezi zakona ima datum september 2007, torej bo 5 let septembra.

Njegova bivša ve za to varianto, ta postopek tudi izvaja na UE, tam je bil že enih parkrat in naslednji teden ima spet za it. Ampak gospod na okencu mu je zadnjič rekel, da stalno bivališče ne more nihče odjavit, dokler nima drugega stalnega bivališča, da se nekje prijavi.
Ker partner je v jezi rekel, da naj ga pač odjavi in da bo brezdomec, ker se pač nima kje prijaviti, pa je rekel gospod, da to pa ne more, ker to pač ne gre.
In da bo do nadaljnega (dokler se kaj ne uredi) še vedno za stalno prijavljen na istem naslovu.
Zdaj bomo videli kaj bo naslednji teden, ker gre na drugo UE, tam kjer ima zdaj začasno bivališče. Mogoče ti kaj več vejo Big Grin .
Hvala vsem za mnenja.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - petea - 25.7.2012

Strelka Napisal:Kolikor vem, je čas za vlaganje zahtevkov v zvezi s skupnim premoženjem, pet let po ločitvi oz. razvezi zakona. Če ima sodna odločba o razvezi zakona datum avgust letos ali kasneje, lahko še vloži tožbo.

Lory05 Napisal:Sklep o razvezi zakona ima datum september 2007, torej bo 5 let septembra.

Če drži, da začne zastaralni rok teči z dnem ločitve, še ima dober mesec časa, da vloži zahtevo za delitev premoženja.
Saj vlaganje v hišo se ne konča, ko so postavljene stene, ampak se kasneje še vedno najde kup vzdrževalnih in tekočih stroškov. Če so položnice in računi na njegovo ime in če lahko dokaže, da jih je on plačeval (npr. trajnik, plačilo z bančnimi karticami ...).

Verjetno pa bi bilo smiselno razmišljati o kakšnem zavarovanju premoženja, da se ob tožbi zahteva še prepoved odtujitve premoženja in vpisov bremen na nepremičnino.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 25.7.2012

Slišala sem od nekaterih, ki že imajo izkušnje, da zahtevek delitev skupnega premoženja ne zastara nikoli, vsekakor pa je dobro vložiti čimprej. Sedaj so mi rekli, da so do konc avgusta sodne počitnice in tudi večina odvetnikov ne dela.

Res je, to sem tudi jaz razmišljala, da takoj ko vloži zahtevek za delitev, istočasno odvetnik zahteva dat plombo na vse nepremičnine. Ker glede na to, da je njegova bivša taaaaak materialist, bi bilo možno, da začasno tudi na koga prepiše vse nepremičnine, samo da mu nič ne da. Hvala.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - garac08 - 25.7.2012

@lory05

sicer nimam nič kaj pametnega za povedati, ampak si ne morem pomagati.

če prav razumem naj bi sin vzel kredit in plačal očetu tisto, kar naj bi mu bila dolžna mati?!?!?!?!?
Je na to idejo prišel oče?

Ajoj, a ne bi bilo veliko bolje, da bi ga pustili pri miru, da si uredi življenje po svoje?

Ne vem no, težko tole razumem.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Francisek - 25.7.2012

nima veze z temo, me pa vseeno zanima

@garac08, si voznik hitre pošte? Ma en na tablici ime garač.

Sem sam podobnega mnjenja, da je sinu treba pustiti prosto pot, da si uredi življenej po svoje. Za materine grehe ne more plačevati sin. Razen, če bo mati še svoj tal bajte prepisala na sina.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 26.7.2012

Ne Garač, na to idejo ni prišel oče, pač pa mati.
Ker je sin tudi "sodeloval" ko so očeta metali na cesto in jim je pustil vse in sedaj sam nima kje biti in se seli od prijatelja do prijatelja se mi pa zdi prav, da če bo ta sin živel v hiši, da lahko tudi sedaj "pomaga" materi, da bi temu človeku, ki je btw njihov oče, da bi prišel do ene garsonjere, da bi lahko na svojem živel človeka vredno življenje.
Če je ta sin dovolj zrel za se takooo grdo obnašati do lastnega očeta, lahko tudi vzame kredit in ga izplača namesto matere, saj koneckoncev kje pa piše, da morajo otroci dobiti vse šenkano že v štartu, da se potem lahko samo grdo in nespoštljivo obnašajo do staršev?!
Dokler pa je garal dobesedno noč in dan, da je spravil skupaj vse to kar imajo, je bil pa dober kajne?

No tako, odgovor je: to je bila materina ideja. Zadovoljna?

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - garac08 - 26.7.2012

@francisek
nisem.

@Lory05
sem. Zadovoljen.

Re: Pogodba o dosmrtnem preživljanju in skupno premoženje - Lory05 - 26.7.2012

Jaz se opravičujem, ma izgleda, da sem zgrešila forum. Ko sem vpisala sem svoje vprašanje, sem pričakovala odgovor kakega strokovnjaka, ki se na to spozna, kot je bilo včasih na slonepu.
To bi potrebovala, razni komentarji mi žal dosti ne pomagajo.

Hvala vseeno vsem za odziv.