![]() |
|
Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE (/showthread.php?tid=45487) |
Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - medea - 12.7.2012 Pozdravljeni! Potrebujem pomoč.. Od babice bova s partnerjem kupila kmetijsko zemljišče (vložila sva vlogo za spremembo namembnosti, septembra naj bi bila javna razgrnitev), parcela je velika 1200m2 (včeraj smo delali parcelacijo), vpisana je kot njiva. Parcele ne moremo prepisati name z darilno ali izročilno pogodbo ker se 2 od 4 babičinih otrok ne bodo strinjali in bi najvrjetneje izpodbijali pogodbe, zato v to smer niti ne razmišljamo. Treba bo sestaviti predpogodbo, saj bo še en čas trajalo, da dobimo odločbo o parcelaciji, babica pa je precej šibkega zdravja, in če (bog ne daj) pred prodajo umre, se lahko obrišemo pod nosom. Ima kdo morda vzorec predpogodbe? Bila bi zelo hvaležna, če bi mi jo kdo poslal. Čisto smo pozabili, da je treba tudi na UE objaviti prodajo zemljišča, lahko kljub temu nesemo overit predpogodbo? Kaj če nam bo kdo želel "speljat" parcelo? Menda se ne da nič naredit proti temu, saj UE določi kupca? Kaj lahko napišemo na 'ponudbo za prodajo kmetijskega zemljišča' da bova s partnerjem ostala edina ponudnika? Ali je cena 1€/m2 primerna za kmetijsko zemljišče na Štajerskem (Šentilj v Slo. Goricah)? Lahko na 'ponudbo za prodajo' napišemo višjo ceno, kot jo bova midva potem dejansko plačala? Hvala za odgovore, za vse nasvete bova zelo hvaležna. Lp Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - medea - 12.7.2012 Aja, pa še to; Glede na to da parcelacija še ni "uradna", kako potem zapišemo v 'ponudbo za prodajo' parcelno št, če se ne bo prodajala celotna parcela, kot je trenutno še vrisana ampak na novo parcelirana parcela z novo parcelno št.? Se bo sploh dalo oddat 'ponudbo' dokler parcelacija ni dokončna??? Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - bouhamala - 12.7.2012 se mi zdi da smo mi tudi čakali na pravnomočnost odločbe, in smo šele potem dali objavo na UE. Ker smo imeli očitno prenizko ceno , in je bilo preveč zainteresirancev in smo iz previdnostnih razlogov umaknili objavo in smo namesto prodaje naredili darilno pogodbo iz mame na mene , in ne tudi na moža, ker pač on ne more biti dedič. Če daste pa previsoko ceno boste pa tudi več davka plačali. Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - mare05 - 13.7.2012 predpogodba vam nič ne pomaga, če gre zemljišče na oglasno desko. Če se bo prijavil nekdo, ki ima po zakonu prednost, bo treba parcele prodati njemu. Poskusite drugače urediti te stvari. Ali pa vsaj pospešiti. Na oglasni deski visi to 30 dni, potem se pa da pospešiti tudi drugače. Če boste seveda edini in boste imeli prednost pri nakupu. Tu se znajo stvari zelo zaplesti, če vskoči nekdo drug noter, ki ima prednost pri nakupu. Govorim samo iz lastnih izkušenj, ker sem na zelo podoben način ostal brez parcel, nisem pa pravnik. Poiščite si pomoč pravnika. Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - mare05 - 13.7.2012 še to, vse objave so po veljavnih številkah v zemljiški knjigi. Dokler vse to, kar navajate, ni pravnomočno, veljajo obstoječe stvari oz. številke, izmera, lastništvo itd. Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - samotar1978 - 13.7.2012 Kolikor razumem, bi babica prodala zemljišče, ga podarila itd... tebi. Kaj pa če probaš da ji "posodiš" denar v zastavo pa da babi tisti del parcele ki ga nameravata kupiti. Tako kot hipoteka na zemljišče pri banki. Kar pa zadeva darilne izročilne pogobbe se prej pozanimajta pri pravniku, ker dokler si lastnik zemljiča lahko znjim počneš kar hočeš. Lahko ga komu podariš, prodaš ali šenkaš. Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - magi - 13.7.2012 potrebno je počakat pravnomočno odločbo. ko sma jo midva čakala, se nama je mudilo (če prav razumem se tudi vama) - sem poklicala na geodetsko, lepo prosila in imela izdano še naslednji dan. drugače pa, nekateri notarji imajo za občane prvo svetovanje zastonj. mi smo na koncu uredili zadevo preko notarja in on je uredil prepis po čisto eni drugi poti, ki nam ne bi nikoli padla na pamet. in je uredil tako, da je prav in kot je treba. Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - Pepo - 13.7.2012 Babi vama lahko podari parcelo, pa se lahko vsi ostali po trepalnicah mečejo! Če sem jaz lastnik parcelo, lahko z njo počnem kar hočem, lahko jo podarim indijancem... Ne komplicirajte... Lp Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - medea - 13.7.2012 Hvala za odgovore! Bojda ni treba objave dajat na oglasno desko (sem danes klicala na UE), ker sem vnukinja in mi babi parcelo lahko komot proda brez objave. Probala bom tud klicat na geodetsko in zatežit, da se mudi, tako kot je svetovala magi, škodit ne more, kvečemu lahko koristi. Upamo na najbolje! Predpogodbo MORAMO nardit, saj je babica šibkega zdravja (kar pomeni, da lahko umre iz danes na jutri)- torej najt moramo nekega pametnega notarja, da se to čimprej uredi. Ja, vrjamem in vem, da kot lastnik lahko z zemljo počne kar želi (proda, podari, izroči) vendar po njenji smrti lahko njen sin (moj stric, ki je že "napovedal" boj za to "kar mu pripada" in bo zahteval nujni delež- ker ga v oporoki ni) in njena hčerka izpodbijata darilno pogodbo in bom imela težave, tam kjer jih s kupoprodajno ne bo. Želimo to samo čimprej kupit, da je naše in samo naše, da me nihče ne bo zezal po babičini smrti. Javim kako se bo razpletlo. Lep pozdrav Re: Nakup kmetijskega zemljišča, predpogodba in objava na UE - Pepo - 13.7.2012 Po smrti ne more nobeden izpodbijati darilne pogodbe, če je narejen prepis! Je pa res da se šteje premoženje po darilni pogodbi v nujni delež. V nujni delež se štejejo vsa darila od vseh. Verjamem pa po tem kar pišete da boste še imeli pestro in bodo imeli odvetniki spet delo zaradi "koristoljubnežev". Smo pravkar dali nekaj podobnega o čemer pišete skozi. Lp in želim vam uspešno rešitev! |