![]() |
|
Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenitev?) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenitev?) (/showthread.php?tid=45485) |
Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenitev?) - Sijaj.en - 12.7.2012 Pozdravljeni, nikakor ne uspem najti podobne teme na spletu, zato poskušam še tukaj, preden se obrnem na DURS. Zanima me naslednje, kako ravnati ob prodaji oziroma vložitvi davčne napovedi v primeru, da hišo gradiš v lastni režiji. Ko gradiš hišo v lastni režiji in velik del dela opraviš sam ali ob pomoči prijateljev, imaš ob končani gradnji na voljo samo pogodbo o nakupu zemljišča in del stroškov investicije v materijalu in morda nekaj malega v storitvah (npr. napeljava centralnega ogrevanja,...). V primeru prodaje to nepremičnino prodaš za nek znesek, npr. za 100.000 EUR, in uveljavljaš stroške (račune, ki jih imaš na voljo, pogodbo o nakupu zemljišča,...) v višini npr. 70.000 EUR. Ne samo, da si primoran prodati praktično novozgrajeni objekt, država ti na to poleg davka na promet nepremičnin v višini 2 % prodajne cene obračuna še dohodnino v višini 20 % na razliko med prodajno ceno in nabavnimi stroški. Zato imam naslednji vprašanji: 1. katere dokumente je potrebno priložiti ob davčni napovedi? Ali je potrebno priložiti vsa dokazila glede stroškov investicije, torej vse pogodbe, račune,...? 2. Ali je možno v takem primeru narediti cenitev nepremičnine in tako ugotovljeno vrednost uporabiti kot stroške investicije (npr. v navedenem primeru sodni cenilec ugotovi vrednost nepremičnine v višini 90.000 EUR in ta znesek uveljavljaš v davčni napovedi)? Za morebitne komentarje in odgovore se vam najlepše zahvaljujem. Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - KARMEN1 - 12.7.2012 Moraš priložiti prav vse račune, ki se nanašajo na gradnjo, ker ti jih davčna vsakega posebej prekontrolira. Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - Sijaj.en - 13.7.2012 Kaj, a nihče ne pozna tega področja? Kakršen koli namig?! Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - Ericssson - 13.7.2012 če imaš v nepremičnini stalno bivališče vsaj 3 leta (in si seveda lastnik) plačaš samo 2% davka na promet nepremičnin, davek na "dobiček" odpade... več pa žal ne vem... EDIT: Citat:še dohodnino v višini 20 % na razliko med prodajno ceno in nabavnimi stroški.to je v bistvu davek na "dobiček" in se zniža za 5% za vsakih 5 let, ko si lastnik te nepremičnine... Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - KARMEN1 - 13.7.2012 <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?t=12403">viewtopic.php?t=12403</a><!-- l --> Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - Sijaj.en - 13.7.2012 Karmen, hvala za tvoj trud, vendar še vedno nisem dobil odgovora. OK, na prvo vprašanje si mi odgovorila, vendar sem tudi sam predvideval, da je tako, kar je sicer logično. Tisto, kar mene zanima je, ali bi lahko, kljub temu da je novogradnja, naredil cenitev te nepremičnine in to ocenjeno vrednost (s cenilnim poročilom) vnesel kot znesek, ki zmanjšuje davčno osnovo. Kot sem napisal, se bom v skrajni sili 'zatekel' na DURS, vendar vseeno bi želel prej dobiti še kakšno mnenje. Še vedno drži tista: "Ne diraj lava dok spava!" :-))) Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - Strelka - 13.7.2012 No, mislim, da si dobil odgovor, samo všeč ti ni. Poleg tega so ti sodelujoči tudi razjasnili pojme - ne gre za dohodnino, temveč za davek na kapitalski dobiček. Zato tudi nisi mogel ničesar najti na spletu. Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - KARMEN1 - 14.7.2012 Meni so svetovali,naj ne zapravljam denarja s cenilci,ker mi DuRs cenitve ne bo upošteval.tak nasvet boš tudi našel na spletu,če boš malo pobrskal. Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - Sijaj.en - 15.7.2012 Strelka Napisal:No, mislim, da si dobil odgovor, samo všeč ti ni. Poleg tega so ti sodelujoči tudi razjasnili pojme - ne gre za dohodnino, temveč za davek na kapitalski dobiček. Zato tudi nisi mogel ničesar najti na spletu. Hahaha, Strelka. Najprej, povej mi, kje sem dobil odgovor na moje drugo vprašanje! Drugo, kaj naj bi mi ne bilo všeč? Ne razumem, kaj želiš povedati. Tretje, ja, res je, gre za davek na t.i. kapitalske dobičke, ki pa se smatrajo kot del dohodninskega zakona, tako da zopet ne vem, kaj si želela povedati. Nočem biti žaljiv, ampak ne vem, zakaj se ljudje, ki niti nimajo pojma, kaj govorijo, niti ne želijo pomagati (kot npr. Karmen), sploh oglašajo(te)! Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - Sijaj.en - 15.7.2012 Karmen, ali imaš slučajno kakšen 'link' na podobno temo glede cenitev. Verjemi, da sem iskal na spletu pa ne uspem najti. Re: Dohodnina od prodaje nepremičnin - vstopni stroški(cenit - KARMEN1 - 15.7.2012 Mislim,da je bil članek na to temo v financah. Jaz sem ti odgovorila,kar vem,ker sem davek tudi plačala. |