PodSvojoStreho.net
Prodaja stanovanja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Prodaja stanovanja (/showthread.php?tid=45339)

Prodaja stanovanja - petek5 - 4.7.2012

Lepo prosim za pomoč:
mati prodaja stanovanje in je našla kupca - tukaj pa se mi zastavlja veliko vprašanj, na katera mi boste - upam - pomagali odgovoriti:
1. stanovanje je prodano za 89.000 eur, kupec je dal aro v višini 500 eur. Ali je to sploh možno - zdi se mi namreč premalo za tako vrednost stanovanja (ali ni ara 10% vrednosti?)
2. čez 14 dni naj bi se pri notarju uredil prepis, ampak:
- kupec naj bi ob podpisu dal 40.000 eur (se pravi niti polovico kupnine) in se mu izročijo ključi! Lahko se vseli! Že sedaj je povedal, da bo v stanovanju preuredil določene stvari (zagradil balkon, postavil nazaj kopalno kad, kljub temu, da je kopalnica nova s tušem)
- drugi obrok - 20.000 eur - naj bi plačal čez dva meseca.
- tretji obrok pa spet čez dva meseca - ostanek kupnine.
Zanima me ali je dejansko prav, da se ob plačilu 40.000 eur preda ključ, ker naj bi zakon ščitil prodajalca (v tem primeru mojo mamo) in se bo kupec, če ne plača drugega (ali tretjega) obroka, moral v 14ih dneh izseliti - kako ga lako prisiliš, če se on noče in če nima kam (imajo 3 male otroke). Ali ga sodišče res lahko deložira? In koliko časa traja, da do tega pride?
Vpis v ZK mu namreč ni mogoč do popolnega plačila, ampak ne vem, če je to zadosten razlog, da bo pripravljen plačati drugi in celo tretji obrok.
Naj povem, da je mati odvisna od tega denarja, da si zagotovi novo stanovanje. Ona vse verjame in za njo so vsi pošteni, mene pa vseeno skrbi in bi želela vaše mnenje.
Hvala za vse odgovore.

Re: Prodaja stanovanja - zuzek - 5.7.2012

zakaj pa delate neumnosti?

naredite prav prodajo kot se spodobi, nič po obrokih

ko dobite celoten znesek (pa čeprav čez nekaj časa) dobi ključe

Re: Prodaja stanovanja - čukimuki - 5.7.2012

Tukaj ni dileme. Ko je kupnina plačana v celoti se izvede primopredaja stanovanja. Ne pozabite na primopredajni zapisnik. Istočasno uredite tudi prepis elektrike, TV, itd...
Ko je vse to urejeno, pri notarju podpišite ZK dovolilo oz. notar preda kupcu overjeno pogodbo z ZK dovolilom.

Nekako tako naj bi bilo.

Re: Prodaja stanovanja - vcc - 5.7.2012

Ne se hecat, se jih je že preveč nasmolilo na ta način. Iz stanovanja ga ne moreš vrečt, pa tudi če ti nikoli ne plača preostanka. Ostane sodišče, ampak to pomeni neuporabno stanovanje kakih 10 let...

Še nasvet: bodi previden, če ti kdo reče, da je pošten. Izkušnje pri gradnji hiše kažejo, da te bo tak človek brez izjeme hotel nategnit.

Re: Prodaja stanovanja - hisamiha - 5.7.2012

Obročno plačevanje oz. financiranje nakupa stanovanja naj si kupec uredi v banki.

Re: Prodaja stanovanja - jurek - 5.7.2012

Zaupanje je lepo, denar še lepši.
Je pa res, da sem tudi jaz na tak način kupoval stanovanje.
Mi je prodajalec dal ključe (in celo prepis), preden sem mu vse plačal,
ker sem tudi sam prodajal garsonjero. Je pa res, da je vse nakupe in
prodaje na obeh straneh vodila ista nepremičninarka in skrbela za
vsa plačila (jaz pa tudi nisem imel namena nategovati)
(je pa tisti, ki je kupoval mojo garsonjero začel nekaj kašljati, da ravno
nima denarja, pa če bi se lahko kak popust dal,... nepremičninarka
ga je sredi banke pred šalterjem tako nadrla, skoraj oklofutala,
da je hitro našel denar.)

Če mu že hočete prodati, pa po obrokih:
* kot prvo, dokler ni lastnik, nima kaj preurejat, 4 mesece bo že zdržal brez banje.
* dokler ne plača, je podnajemnik za določen čas.

Če po 4 mesecih ne plača, leti ven (se izteče najemna pogodba),
od 40.000 se odšteje stroške ,ki ste jih imeli zaradi njegovega kršenja pogodbe:
dodatni premostitveni kredit, stroški le-tega, ...

To mu predlagajte v pogodbi, pa se bo videlo, kaj namerava.

Re: Prodaja stanovanja - papez46 - 5.7.2012

:lol: :lol:
Za kreditiranje smo iznašli.................... BANKE!

Tukaj je edini varen način poslovanja "sončna komerciala"! :wink:

V prevodu to pomeni - PARE NA SUNCE! :mrgreen:

Sicer pa le:

- dokler v celoti ne plača kupnine ni prepisa in vpisa v ZK
- dokler ne plača celotne kupnine je lahko le "podnajemnik"
- nikakršnih posegov v stanovanje

In v večini primerov - če nima vseh € danes, jih verjetno ne bo imel niti čez 4 mesece.

In za konec - pogodbo naj ti ( pa za kakršen koli scenarij se že odločiš ) sestavi kompetenten odvetnik, vključuje naj vse malenkosti ( kdo komu, kaj, kdaj in kako in zakaj ), da ne bo kasneje kakih nejasnosti.

Re: Prodaja stanovanja - petek5 - 5.7.2012

No, zdaj mi je lažje, ker vem, da res dela narobe. Če vsaj ne bi bila tako trmasta!
Upam, da mi jo uspe pregovoriti, da počaka na ves denar - samo kaj, ko se njej vsi smilijo....

HVALA VSEM ZA MNENJA!

Re: Prodaja stanovanja - katra7 - 8.7.2012

Pa to ne morš verjet :roll: :roll: :roll: ... ne morš verjet, da se ljudje tako naivno obnašajo, kljub vsem zgodbam o nategih, ki jih lahko vsak dan poslušaš/bereš v medijih... ene očitno nič ne izuči. Potem pa jok in stok po raznih Tednikih, Preverjenih ipd.
Po ravnanju tvoje mame bi sklepala, da ima, sori izrazu, polno rit denarja in jih par 10k potencialno izgubljenih eurov ne bo kvarilo spanja. Ker tako kot je bilo že zgoraj rečeno, če kupec nima danes preostanka denarja, ga tudi čez 4 mesece ne bo imel... v banki se pa da kredit zrihtat najkasneje v 14 dneh.
Sicer ti pa svetujem, da najdeš enega vredu nepremičninarja ali odvetnika, ki bo tvojo mati postavil na realna tla... če ne zkepa pa z grda... če ji denar kaj pomeni seveda.

Re: Prodaja stanovanja - vcc - 8.7.2012

No, takih naivnih ljudi je polno, tudi jaz jih nekaj poznam. Ponavadi ravno takim ljudem denar ne "raste na drevesu". Resnica je, da če bi bili vsi taki, bi bilo na svetu lepše. Ker pa temu ni tako, je treba pač upoštevati tudi to, da te lahko kdo nategne.