![]() |
|
navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiatorjih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiatorjih (/showthread.php?tid=45057) |
navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiatorjih - Marija19 - 15.6.2012 Pozdravljeni! Sem pred nakupom stanovanja. Prosila bi za navodilo za nakup stanovanja za popolnega začetnika: kaj vse je potrebno urediti, na kaj mora biti kupec pozoren, da se nakup varno uredi ter kakšen je vrstni red pri nakupu. Izbrano stanovanje ima vpisano hipoteko in lastnica bi želela z aro poplačati hipoteko, kar želi, da bi bilo prej, kot vselitev. Kako to varno izvesti? Prav tako sem ugotovila, da na radiatorjih v bloku še niso montirani merilniki porabe ( toplovod). Kaj lahko to pomeni zame kot za novo lastnico ter na kaj je potrebno biti pozoren? Hvala za koristne informacije. Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - vincent - 15.6.2012 Glede merilnikov...če jih ni pomeni, da se plačuje porabo po kvadraturi stanovanja in ne gelde na odčitke iz merilnikov (ta del ni tako sporen). Pravni del pa žal ne poznam. Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - gt001 - 15.6.2012 Na kratko: Sklenete predpogodbo, na osnovi katere das aro, s katero una poplaca hipoteko in na banki pridobi izbrisno pobotnico. V predpogodbi definirate termine, do kdaj ona uredi z banko. Ko ima urejeno na banki in ima izbrisno pobotnico v roki, uredite kupoprodajno pogodbo, placas razliko v kupnini, kupoprodajno notarsko overite in das vlodo za vpis v ZK. Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - Mirando - 15.6.2012 Merilniki so že nekaj časa OBVEZNI! [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")financeunichr("46")si/325457/Od_danes_obvezni_merilniki_toplote[/url] preverite, zakaj v dotičnem stanovnaju še niso?! o ostalem je že ogromno napisanega.... predvsem glejte da je ZK stanje urejeno, stanovanje si tudi poglejte s kakšnim "mojstrom", ali poznavalcem...., da boste vedeli kaj in kako je potrebno eventuelno sanirati.....eč sploh.....malo povprašajte sosede o skupnih delih stavbe, kako in kaj....ipd.... Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - gt001 - 15.6.2012 Ne vem, koliko je prodajalec "zaupanja vereden". Preveri, ce so poravnani vsi stroski za nazaj (voda, elektrika, ogrevanje, upravljanje, komunala, rtv, itd. itd.), da se ne rabis potem se s tem ukvarjat. Pozanimaj se glede parkirnega / stopniscnega reda. V manjsih blokih / vecstanovanjskih hisah je ponavadi parkiranje dogovorjeno, torej vsak parkira na standardnem mestu, pa neka pravila, kaj se nahaja v skupnih prostorih stopnisc/kleti itd. Da se ne boste ze prvi teden skregali
Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - purple - 15.6.2012 no, jaz ne bi z aro plačala hipoteke (hipoteka je gotovo precej višja od 10%?). moj primer: 1. podpis pogodbe in plačilo are 2. overitev pogodbe in hramba pri notarju s pogojem, da se jo prevzame ob izbrisni pobotnici 3. plačilo hipoteke direkt banki (prodajalec mora pridobiti točen znesek in namero o izdaji izbrisne pobotnice) 4. preostanek kupnine direkt prodajalcu 5. narok pri notarju, kjer se z izbrisno pobotnico da predlog za izbris hipoteke, potem pa vpis moje lastninske pravice in vpis moje hipoteke (v mojem primeru je v igri banka, ker tudi sama dajem stanovanje pod hipoteko) Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - skiper - 15.6.2012 tukaj je se ena malenkost in sicer DURS in njihova 2% meni je bilo predlagano, da spisemo pogodbo in ob podpisu se plača ara v višini 10% nakar se pogodba nese na davčno, da izračunajo znesek davka, ko ima pogodba žig da je davek plačan pa se začnejo postopki za prepis. Na podlagi te pogodbe in plačane are se preveri ZK stanje in če je vse OK, se naredi zaznamba vrstnega reda (se mi zdi da zaznamba vrstnega reda se lahko uredi že na podlagi pogodbe ) ko je zaznamba rešena pa stečejo postopki plačila in vpisa v ZK .... kje in kako se boste rešili prodajalkine hipoteke pa stvar dogovora med njo, njeno banko in vami. Predlagam da greste obe na njeno banko in se dogovorite kako in kaj. Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - Marija19 - 15.6.2012 Hvala ! Ima kdo izkušnjo, kdo plača stroške naroka in stroške za overitev pogodbe in hrambo pri notarju? Na kakšne vse stroške je treba računati pri nakupu stanovanja? Hvala! Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - gt001 - 15.6.2012 Stroski so stvar dogovora med kupcem in prodajalcem. Ce kupujes preko agencije racunaj se na njihovo provizijo. dodajam se tale link: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=25503">viewtopic.php?f=1&t=25503</a><!-- l --> Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - Hanzi - 15.6.2012 Precej so ti ze napisali, bolj ali manj vse res. Glede na to da nimas "pojma" o teh zadevah in jih delas prvic, svetujem da vzames nekega agenta ki te bo za roko vodil od koraka do koraka (pogodba, banka, durs notar, ZK, primopredajni zapisnik, obvesti posiljatelje poloznic in upravnika...... Res da te bo stal recimo okoli 1% ampak za ta % on tudi nekaj naredi, ter prevzame riziko s svojo zavarovalno polico. Jaz sem z mojim zadovoljen, se ravno pripravljam na selitev. Je pa res da sem za njega zvedel pred leti (ob nakupu) preko foruma, pa mislim da ne PSS. Predvsem pazi kako boste pisali pogodbo (roki), da bo imela ZK dovolilo itd. Kalorimetri/delilniki so pa obvezni ze od lanskega oktobra, sankcija je nekaj 100 evrov. Seveda pa morate imeti skupno kotlovnico. Ce imate vsak svojo pinsko pec, potem tega ne rabite. Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - purple - 15.6.2012 Marija19 Napisal:Hvala !ponavadi overitev podpisa plača prodajalec (saj je treba overiti le njegov podpis). kar se hrambe tiče, je stvar dogovora, lahko pol pol ali kupec, ker on želi hrambo (to je cca. 60€). davek na promet plača prodajalec (se pa pač lahko dogovoriš za višjo ceno, če strošek dejansko nosi kupec) - 2% od vrednosti nakupa. Prodajalec plača tudi davek na kapitalski dobiček. Z vidika kupca je strošek še vpis lastninske pravice in vpis hipoteke, če jo boste imeli. Kupec, ki ima pogodbo v hrambi pri notarju, s svojim podpisanim izvodom lahko na zemljiški knjigi vknjiži PREDznambo lastninske pravice - ker še ni izpolnjen pogoj, tj. overjeno zk dovolilo, ki se hrani v pogodbi pri notarju. Tako zaščiti vrstni red, če bi npr. prodajalec prodal stanovanje še komu drugemu. ZAznambo lahko napravi le prodajalec oz. lastnik nepremičnine. ________________ Seveda, zgoraj sem pozabila napisati, da je po plačilu are treba plačati davek, pogodbe pa se niti overiti ne more brez štemplja dursa, da je davek plačan. Re: navodila za varen nakup stanovanjn, merilniki na radiato - Strelka - 17.6.2012 purple Napisal:no, jaz ne bi z aro plačala hipoteke (hipoteka je gotovo precej višja od 10%?). Za izpeljavo celotnega postopka in natančno preverbo pravnega stanja ti svetujem pravnika, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli. Ta bo tudi znal sestaviti ustrezno pogodbo, kaj se zgodi, če se zgodi ..., da bo vaš denar varno naložen. S tem delom, da gre denar direktno banki, se globoko strinjam, preostanek kupnine sledi, ko je pridobljena izbrisna pobotnica od banke (to traja nekaj delovnih dni). |