PodSvojoStreho.net
Kako povišati betonski jašek - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Kako povišati betonski jašek (/showthread.php?tid=44924)

Strani: 1 2

Kako povišati betonski jašek - cinik - 8.6.2012

Ker se je nasuta zemljina posedla precej manj kot sem pričakoval imam sedja dva jaška (fi 40) in enega (fi 80), ki so nižja od ravni zemlje okrog (3-5cm). Posledično mi v ta večjega ob dežju teče blatna voda.

Kako zadevo povišati.
1) Kupiti tri cevi in odrezati prstan verjetno ne pride v poštev - 3 cm prstan bi bil najbrž prekrhek. Morda če bi najprej kakih 10 cm odrezal z obstoječega)
2) Še najbolj se mi dopade, da bi zopažil in dobetoniral. Ne vem pa kako narediti, da bo ostalo trdno na daljši rok
3) Se dobijo kaka plastična povišanja - te bi šlo lažje rezat, ki bi nosila težo betonskega pokrova. Tega bi rad ohranil zato, ker je zaradi teže neke vrste varovalo pred radovednimi otroci.
4) Kaka druga ideja.

Kako ste delali vi in kaj predlagate?

Re: Kako povišati betonski jašek - gt001 - 8.6.2012

Koliko casa je minilo, odkar je bila zemljina nasuta?

Jaz bi pustil cevi tako kot so, in posnel zemljino naokoli, ce bi bil preprican, da se le ta ne bo vec posedala.

Re: Kako povišati betonski jašek - cinik - 8.6.2012

Lani jeseni, se ne bo več posedala. Pozabili vkalkulirati, da je bager z gosenicami šel prek ene 200krat. Posnemanje mi ne odgovarja. Nastal bi lijak. Vsi jaški so v ravnem delu parcele. Rad bi jih imel celo še kak cm ali dva višje od okoliške zemljine - da ne bi postali center luže.

Re: Kako povišati betonski jašek - noones - 8.6.2012

Aja, pa želiš da je jašek takšen, da pokrov gleda ven?
Osebno sem naredil raje tako da se jašek konča cca 20cm pod zemljo, čez pokrov in povrhu zemlja. Na to, pa posadiš kako trajnico samo zato, da veš kje se jašek nahaja za primer kakega čiščenja,...

Da, dva pokrova sta od peskolovov (čiščenje). Eden pa od vodohrama (dostop potreben za vzdrževalno čiščenje).

Slutim, da bo naslednja ideja kako dvignit cel jašek. Smile Pri večjem neizvedljivo, pri malih dveh teoretično ja a sta že zvezana naprej, bi bilo potrebno spet kopat. Na novo poštemat...

Torej ali je kaka ideja kako najlažje. Nimam dveh levih rok, čeprav sem bolj teoretik. Smile. Če je kaka elegantna ideja, ki mi ni padla na pamet pa bom hvaležen. Je kdo to že naredil in kako?

Re: Kako povišati betonski jašek - čukimuki - 8.6.2012

Kaj pa če bi naredil malo pod vrhom jaška tri nosilce (zatiče) in notri vstavil manjši premer cevi višine katero potrebuješ?

Pametna ideja. Ali kdo ve katera plastična cev po možnosti paše v betonsko fi 40 in 80? Lahko bi sicer vzel tudi večjo in jo z dolžinskim izrezom zožal.
Pravzaprav bi glede na obliko pokrova moral uporabiti dve cevi in vmesni prosotor zapolniti ampak mislim da bo to lahko bilo to.

So katere od plastičnih cevi za kanalizacijo po premeru "kompatibilne" z betonskimi?

Re: Kako povišati betonski jašek - Prvigraditelj - 8.6.2012

To imaš na nepovozni površini? Če je tako potem bi jaz kupi l betonsko cev...odrezal....s fleksom naredil prstan oz. utor kjer je potrebno, lepil s peno za lepljenje na obsotječ jašek, pokrov gor in je to to...ko bo zasuto ne bo nikamor ušlo...betonska cev odrezana na 5 cm pa potem ko bo lepljena na obstoječ jašek tudi ne bi smela bit več problem.

Re: Kako povišati betonski jašek - BikeMan - 8.6.2012

Kaj pa če narediš debelejši pokrov?

Nepovozno je.
Fleksanje utora - pa evo ker sem bolj teoretik sem skeptik - si sprobal in gre v recimo 4cm povišanje? Odrežeš prvi "obroč/prstan" - ta utor že ima. To razumem OK. Potem pa, ker rabim dva, odrežem še en obroč višine 4 cm in zafleksam utor - izvedljivo brez da gre ta obroč v franže - teža in debelina pravzaprav mala višina me navdaja s skepso v smislu veliko odpada. Ne rečem, da ne gre - si to že sprobal?

Debelejši pokrov - že sedaj ga sam komaj dvignem - je pa opcija za ta manjše jaške. Definitivno. Na velikega pa bi morda s spodnje strani dodal lesen dodatek hmmm - mi je všeč.

Re: Kako povišati betonski jašek - Samojed - 8.6.2012

5 cm stirodurja, odrezanega tako da je na sredini brez luknje in kak cm večji od premera cevi. Postaviš na cev in čez obstoječi pokrov, pa bo 5cm višje. Pardon, bo 6 cm višje, ker pokrov ne bo sedel v utor. Pa še svinjarija več ne bo mogla v jašek, ker bo skoraj tesnil.

Re: Kako povišati betonski jašek - slepec - 8.6.2012

z malo trudo se vse da
pri cevi 40 naredi kot ti je svetoval prvigraditelj,se da ,sem večkrat že poviševal jaške,da bo sigurno držalo, bi jih jaz lepil in obetoniral,folc v cevi se naredi ,da najprej zarežeš po vertikali nato še kolikor se da počez,na koncu obdelaš s kladivom
pri fi 80 jašku bi jaz na vrhu odrezal krog,fi40 dal bi isto cev 40 in gor pokrov
če je denar pa kupi pokrov fi 80 ,že z luknjo fi 40 in naredi isto
namesto pene uporabi lepilo-lahko za ploščice,pa veliko uspeha

Re: Kako povišati betonski jašek - smrekca - 8.6.2012

čukimuki Napisal:Kaj pa če bi naredil malo pod vrhom jaška tri nosilce (zatiče) in notri vstavil manjši premer cevi višine katero potrebuješ?
Jp to deluje. Jaz sem tudi tako naredil. Torej v obstoječo (prenizko) betonsko cev sem zvrtal tri luknje, vanje porinil Fe palice cca 20 cm. Potem sem drugo, tudi betonsko cev prave višine nataknil nanjo, špranje pa zabetoniral. Nazadnje sem z okoliškim materialom lepo poravnal in pokril s "tipskim" pokrovom. Lepo, pohodno, neopazno... :mrgreen:

Re: Kako povišati betonski jašek - Berghaus - 8.6.2012

cinik Napisal:Lani jeseni, se ne bo več posedala.

Lansko jesen je bila v sloveniji izrazita suša, ki je trajala do marca letos, ko je začelo to deželo zelo sramežljivo škropiti. Resda je v zadnjih tednih dežja več, a niti pogojno dovolj za kompletno globinsko spiranje.

Kakršnokoli rešitev boste že delali, ne delajte dokončne, ker zemljina se bo do letošnje jeseni še konkretno posedla. Nam se je 2 leti. Je pa resda odvisno kako debelo je nasutje. Če gre za 20 cm, potem je zgodba resnično zaključena. Pri nas je nasutja 3 metre.

Re: Kako povišati betonski jašek - Prvigraditelj - 8.6.2012

Cinik, pri drugem obroču najrepj naredi utor za pokrov potem odreži...nisem še rezal tako ozkega ampak če boš delal s šajbo za kamen ne vidim razloga da bi ti počilo. Odpad pa bo ja...manj kot 50cm cevi se ne dobi kolikor vem.

No, lahko pa tudi z opažem režiš kot si že predlagal...nardiš močnejši beton (pa fin pesek dej) in ga v enem kosu daš še nekej centi ob cevi v zemljo...bo pa najcenej...držal bo pa tut...