![]() |
|
lastništvo v velikosti 99/100 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: lastništvo v velikosti 99/100 (/showthread.php?tid=44916) |
lastništvo v velikosti 99/100 - gorenci - 7.6.2012 Pozdravljeni, zanima kaj pomeni, če kupim 99/100 zemljišča. Gre se za večje kmetijsko zemljišče s pomožnim objektom. Ali lahko sam upravljam z objektom - obstaja kakšen pravni način da dokupim še tisto eno stotino...? Lahko določim na kakšen način kateri del zemljišča je tista ena stotina? Re: lastništvo v velikosti 99/100 - gt001 - 7.6.2012 A poznaš lastnika 1/100 zemljišča? Predlagaj mu odkup, pa boš videl kje sta. Kot solastnik imaš sicer predkupno pravico. Način določanja deleža je stvar dogovora. Pri vas, ko je v igri še objekt, je neugodno to, da je SKORAJ čisto tvoje. Ne povsem, ampak skoraj. Sicer imam sam tudi en del ceste v solastništvu. Iz MOP pa je bilo pridobljeno sledeče mnenje: Po načelih stvarnega prava, so upravičenja solastnika smiselno enaka kot upravičenja izključnega lastnika. Solastnik ima pravico stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. V vašem primeru, ko več lastnikov poseduje zemljišče, ki predstavlja pot do njihovih zemljišč, gre za hkratno posest. Kolikor med lastniki ni izrecno dogovorjen drugačen način izvrševanja posesti, ne potrebujete soglasja solastnikov za uporabo skupne poti. konec navedka. Re: lastništvo v velikosti 99/100 - gorenci - 7.6.2012 Ja ne poznam in tudi nima interesa prodaje saj je bila stvar dedovanja in večinski lastnik parcelo prodaja. Jaz pa bi jo kupil za relativno ugodno ceno in bi tam malo kmetoval...vendar kaj bi bil tukaj idealni delež dolastnika v višini 1/100 je bolj vprašanje to me mori.
Re: lastništvo v velikosti 99/100 - gt001 - 7.6.2012 gorenci Napisal:Ja ne poznam in tudi nima interesa prodaje saj je bila stvar dedovanja... Tega ne razumem. Ne poznas solastnika, pa veš, da nima interesa prodaje? Solastnika deleža 1/100 poišči v ZK in idi do njega, da vidiš koga imaš za solastnika oz. mu podaj predlog za odkup. To, da te mori, razumem. Konec koncev je lastnik "samo šajtrge" zemlje, pa ti po črnem scenariju lahko komplicira za vsako malenkost. Re: lastništvo v velikosti 99/100 - samotar1978 - 9.6.2012 Probaj najti lastnika tistea koščka zemlje ali pa prek sodišča, da se določi kje je ta 1/100 koščka zemlje, pa naj se zadeva v naravi razdeli. Ti boš bil 100% lastnik svojega deleža zemlje, oni drugi pa tudi 100% lastnik svojega 1m2. Najlažje pa je, da se zmeniš in če se le da odkupiš. Re: lastništvo v velikosti 99/100 - JaBK - 9.6.2012 Pri nas je bilo 90/100. Vse je stalo, dokler ni tistih 10 umrlo. Moja poanta je, da če se s tistim 1 ni za zmeniti, potem se raje kar obrni in pojdi stran. Če nisi 100, je vseeno če nisi 0. Re: lastništvo v velikosti 99/100 - gorenci - 10.6.2012 JaBK Napisal:Pri nas je bilo 90/100. Vse je stalo, dokler ni tistih 10 umrlo. Moja poanta je, da če se s tistim 1 ni za zmeniti, potem se raje kar obrni in pojdi stran. Če nisi 100, je vseeno če nisi 0.to tudi sam mislim, vendar je stvar o tem, ker je parcela v bližini moje hiše in nekaj takega iščem že dalj časa... kakorkoli bo najbolje, da grem prihodnji teden do "solastnika" in se še sam pogovorim o možnosti odkupa... |