![]() |
|
v peci ni vec kot 50 stopinj ???? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: v peci ni vec kot 50 stopinj ???? (/showthread.php?tid=4489) Strani:
1
2
|
v peci ni vec kot 50 stopinj ???? - dusko - 19.10.2006 Pozdravljeni. Pred kratkim, sem zamenjal dotrajano pec za centralno kurjavo z novo Buderus Logano G 115 brez bojlerja, gorilnika in regulacije. Bojler na elektriko in pa gorilec sta obstojeca (stara cca 6 let) regulacija pa je nova (seltron) Sedaj pa k problemu. Ko sem pred dnevi prizgal pec sem opazil da se voda v peci ogreje na 80 stopinj kar je ok, vendar, ko se sobni termostat vklopi in pozene vodo po radiatorjih, se pec-voda ohladi na 45 stopinj. Vmes se vklopi gorilec, ki potem dela celo uro in se vec (predvidevam ker bo se dosti bolj hladneje kot je sedaj (0 stopinj)) ampak voda v peci-kotlu se ne ogreje na vec kot 50 stopinj razen ko se sobni termostat izklopi (naprimer 20 stopinj v sobi). Moti me temperatura ki ni vecja kot 50 stopinj v peci-kotlu, ozirom je gorilec ne ogreje po eni uri delovanja na vec in tudi to da so radiatorji mlacni-topli, ne pa kot prej vroci. Ogrevam pa hiso z okrog 140 m2. Prosim za obrazlozitev ali je to pravilno-normalno delovanje saj se bojim da bo poraba olja vecja ne pa kot sem predvideval manjsa boljsi izkoristek. - Jernej - 19.10.2006 Ali ima regulacija tipalo zunanje temperature? V tem primeru regulacija sama nastavlja (beri: niža) temperaturo vode v odvisnosti od zunanje temperature zraka, da peč deluje z boljšim izkoristkom. Glavno je, da imaš v stanovanju dovolj toplo, ne pa koliko so vroči radiatorji. Počakaj na kak bolj mrzel dan in opazuj, če bo voda v peči kaj bolj topla. - dusko - 19.10.2006 Regulacija je Seltronova model HKT10/H2 in mislim da je brez zunanjih tipal. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/index.cfm?str=artikel&id=3612&nas=&men=0&vrh=1">http://www.seltron.si/index.cfm?str=art ... en=0&vrh=1</a><!-- m --> - Jernej - 19.10.2006 Lahko, da je problem v tem, ker v tem času zunaj še ni tako mraz in ti sobni termostat izključi črpalko predno se radiatorji segrejejo na 70 stopinj. Počakaj na bolj mrzle dni, če pa si neučakan, nastavi sobni termostat na 25 stopinj in opazuj, kako se dviga temperatura vode v kotlu. Predostavljam, da bo peč gorela več kot eno uro. - vincent - 19.10.2006 po mojem nekaj ni v redu. ker tudi če bi imel zunanje tipalo bi morala biti voda v peči na nastavljenih npr. 70 stopinj, Koliko pa potem mešalni ventil spusti v resnici vroče vode v radiatorje pa določa regulacija (če seveda omogoča delno odpiranje meš. ventila). Je pa zanimivo da smo mi imeli tipalo zunajnje temperature na peči pred 35 leti, pa smo enkrat vmes menjali elektroniko (sobni termostat) pa je monter vse skupaj ukinil, češ da se tega več ne uporablja in da mešalni ventil dela samo na opciji: odprto - zaprto. Zdaj pa opažam da se spet tako regulira. zanimivo. - Jani - 19.10.2006 Ne vem, če prav razumem, ampak videti je, da je regulacija napačna. Če prav razuemem, ena regulacija pazi, da je v peči 80 stopinj, sobni termostat pa vklaplja obtočno črpalko. Taka regulacija je en drek vredna. Kotel, ki si ga kupil velja za enega boljših in ga je naravnost škoda za sistem s zgoraj opisano regulacijo. - glavca - 19.10.2006 Edina logika je, da ko pumpa požene vodo po radiatorjih nastajajo taki padci, da jih peč in gorilec ne zmoreta. Nekaj vsekakor ni v redu, po moje bo na hidravliki in ne na elektroniki. Sicer pa peč ni dobro nastavljat na 80C ampak max na 55C, ker so izgube prevelike! Aja, če imaš avtomatiko brez D1 (desnega dela) potem je to čisto navaden ON-OFF termostat, potemtake sploh nima vpliva na tvoje delovanje. l.p. Jože - Jani - 19.10.2006 Ne. Napaka je sploh v tem, da nekdo pričakuje, da bo v peči 80 stopinj, medtem kot je zunaj plus 10. Zakaj pa sploh rabiš 80 stopinj? - tivoli - 19.10.2006 Duško, kar sem prebral, sem tudi jaz dobil mnenje, da je nekaj hudo narobe. V eni uri delovanja ti gorilec ne segreje vode na željeno vrednost, radiatorji pa ostajajo mlačni. Kako je z močjo gorilca? Če je dovolj močan, kam ti gre toplota? Razumljivo morda, če peč poženeš v mrzli hiši in rabi nekaj časa, da pride na normalno delovanje. Regulacijo HKT10 poznam. Kot ti je že Glavca rekel, brez D1 ali D2, je to navadna ON-OFF regulacija. Si preveril tlak vode in zračne žepe? Če ti je sestavil kakšen mojster, ga obvesti. Tivoli - Samojed - 19.10.2006 Če jaz zadevo prav zastopim, je itak pol odgovorov zašlo iz smeri. Njemu ne zmore ogreti. Problem je torej v peči, gorilcu ali obojem. Ena možnost je vsekakor premala šoba ali premali tlak olja na gorilcu (sem imel enak primer). Tako je v bistvu moč gorilca lahko samo 5kW in četudi je peč 20kW, ti to nič ne pomaga. Peči ne poznam, izkoristek mogoče ni najboljši zaradi starega gorilca, ampak take razlike ne sme in ne more biti. Torej jaz bi napako iskal v gorilcu in njegovih nastavitvah. - Jani - 19.10.2006 Gorilec in kotel čisto dobro delata, problem je v nedodelani regulaciji. Regulacija je naravnana na 80 stopinj v kotlu (!) - tako se je delalo včasih pa še to samo ob uporabi mešalnega ventila. V kotlu je torej 30 litrov na 80 st. pogrete vode. Termostat v prostoru zazna prenizko temperaturo in vklopi črpalko. V radiatorjih in ceveh je recimo 100 litrov vode, lahko tudi več. Ta hladna voda se zmeša z vročo vodo v kotlu, cevi po hiši pokajo in škripljejo zaradi hitre spremembe temperature (!). Regulacija zazna padec temperature v kotlu in vklopi gorilnik. Ta dela s polno močjo vendar povprečna temperatura vode je sedaj (30 litrov 80st plus 100 litrov 25 st.) recimo 40 st. in se sproti ohlaja v radiatorjih. Gorilec dela z 28 KW in temperatura vode v kotlu in ceveh se počasi viša. Viša pa se tudi temperatura v prostoru kjer je termostat. V opisanem primeru se zgodi, da gorilec pogreje vodo na 50 st, prostor pa se tudi toliko segreje, da termostat ustavi črpalko. Sedaj se v nekaj minutah pogreje tistih mirujočih 30 litrov v kotlu na 80st. Radiatorji pa se počasi začnejo ohlajati. Temperatura v prostoru je željenih 25 st. Fino. Pravilno bi bilo takole: regulacija bi moral na podlagi zunanje (in lahko tudi notranje) temperature izračunati temperaturo vode, ki je potrebna v radiatorjih, da je v prostoru željena temperatura. V tem primeru bi bilo to recimo 45 st. Črpakla bi delala ves čas, gorilnik pa tako, da bi bila temperatura vode vedno nekje med 40 in 50 st. Radiatorji bi bili mlačni, v prostorih pa ravno pravšnja temperatura. Pogreti radiatorje na 80 st, ko je zunaj plus deset? Ne, hvala. Predlagam, da si omislite primerno regulacijo. - blautherm - 19.10.2006 Na koliko ti je nastavil serviser moč gorilnika? Kateri Logano G115 pa maš? Če imaš tamanjšega torej 17 lahko nastavljaš moč med 17 (min) in 21kW (max). Če je tako, kot si opisal potem imaš verjetno nastavljeno premajhno moč na gorilniku, ali je prenizek tlak ali pa premajhna šoba. Se mi zdi, da je Samojed napisal isto. Ti je serviser dal izpis nastavitev? Kolika je temp. dimnih plinov in lambda? Da boš videl ali je res tako lahko narediš test. Če greješ 140m2 in ti gorilnik v 1h ne segreje kotel na več kot 50oC potem zapri recimo polovico radiatorjev naslednji dan in spet sčekiraj. Moral bi pa tudi vedeti, kakšne toplotne izgube imaš saj glede na to izbereš moč goilnika (in kotla). Lahko da imaš pravilno nastavljeno moč ampak je manjša, kot si imel na prejšnjem kotlu. To pa ni nujno slabo. V SLO bi moral imeti okrog 1750ur obratovanja gorilnika na sezono (brez sanitarne vode), če hočeš imeti dober letni izkoristek. In le-ta izkoristek je tisti, ki šteje. Tisto kar ti serviser pove pri nastavitvah je bolj tak tak za trgovce, da lažje prodajajo kotle. Kaj ti pomaga super kotel recimo tvoj G115, če ti večino časa miruje in ima sevalne izgube namesto, da bi obratoval in bi delal z izkoristkom (približno) za katerega ti ga je trgovec prodal? Torej, najprej naredi test potem pa poišči serviserja, da ti pove kakšno moč ti je nastavil. Izmeriti mora tlak na črpalki gorilnika, pogledati kakšna je šoba in na katero temperaturo se greje olje, če imaš gorilnik s predgrevanjem. Iz tega se potem (s pomočjo tabele) ugotovi moč gorilnika. Lahko napišeš tukaj in ti jaz pogledam v tabelo. Ko boš ustrezno nastavil moč (če bo potrebno) šele potem pride na vrsto regulacija. Moral bi si dati vgraditi števec obratovalnih ur, da boš videl na koncu sezone ali je nastavljena moč gorilnika ustrezna (1750 ur). LP - Samojed - 20.10.2006 Tako nekao ja. Jani, saj s tabo se strinjam, ampak če pomisliš da pri + 9 stopinjah v eni uri ne segreje ne vode, ne hiše da bi zadeva izklopila, potem ni problem v regulacije. Edina pametna razlaga je premalo moči. Vzrok za to je pa sedaj že 2x napisan. Jasno je da se vklopi gorilec ko pride mrzla voda iz radiatorjev, ampak konec koncev je za to tudi mešalni ventil. V upravljanju imam dom z cca 400 kvadrati in je montirana peč z 40kw. Če je treba, ko zakurimo vse radiatorje, vseeno peč prileze na nastavljenih 65 stopinj prej kot ve eni uri, pa ima zaloge tople vode bore malo, radiatorjev in cevi je pa še pa še. Ko mi je serviser montiral premalo šobo in s tem zmanjšal moč gorilca, je pa delal 5 ur nonstop, pa je še vedno zeblo. Smo prej izklopili gretje predno je segrel. - Jani - 20.10.2006 Vztrajam pri svojih trditvah. Nikjer ni mojster omenil, da peč oziroma sistem ne pogreje hiše. Glede na to, da sobni termostat izklopi črpalko, lahko sklepamo, da v hiši sploh ni mraz ampak čisto ok. Sklepam, da sistem sploh nima mešalnega ventila, če pa ga ima, potem ima ročnega (brez veze). V eni uri gorilec ne pogjreje vse vode do 80st, ker ta voda hitro kroži in oddaja toploto po hiši - kar je sicer čisto ok. Problem takšnega sistema ni v tem, da hiše ne bi zadosti pogrel (še manj, da bi bilo kaj narobe z gorilcem) ampak, da regulacija ni učinkovita - to se kaže v neenakomernem impulznem gretju in večji porabi. Mogoče je, da regulacija sploh ni slaba ampak je samo narobe priklopljena oziroma uporabljena. - igor k - 20.10.2006 Jani, če bi pazljivo prebral prvi post bi videl, da napaka nikakor ni v regulaciji. Če gorilec v eni uri (neprestanega delovanja - kot je razumljivo iz posta) ogreje peč samo za 5°C potem je (pri trenutnih zunanjih temepraturah) napaka lahko samo v gorilcu ker, če je peč nastavljena na 80°C, jo mora gorilec na to temperaturo tudi ogreti-ne glede na regulacijo. Če to zmore samo pri izklopljeni črpalki, potem je napaka definitivno pri gorilcu (nima dovolj moči). |