PodSvojoStreho.net
PPR vodovod - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: PPR vodovod (/showthread.php?tid=44831)

Strani: 1 2

PPR vodovod - Bilbo - 4.6.2012

Zdravo

Delam kopalnico in imam že narejene odvodne cevi, sedaj pa pridejo na vrsto cevi za vodo in tukaj se je mejčkn zataknl.

Odloču sem se že za PPR cevi. Saj pocinkanih cevi se več ne dela, ALU PLAST je pa predrag in tudi pravijo da so težave pri spojih.

Prvo me zanima ali je velika razlika, če se kupuje recimo v Bauhausu ali če kupm pri Aquatehniku ali pri IKI na zaloški, ali je velika razlika v kakovosti saj niso isti izdelovalci kolikor sem zasledil...

Najbolj me pa zanima, kje se da lahko sposodt stroj za varjenje ali ga kupt po ugodni ceni???

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Re: PPR vodovod - noones - 8.6.2012

??? Iz pocinkanih se več ne dela? Kdo to pravi? ???
Kolega vodovodar pravi, da se spet vse več dela z pocinkanimi Smile

Ok, pustimo zdaj to. Kar se kvalitete cevi tiče, pa menim da ni prodajalec tisti na katerega bi moral gledat, ampak bolj na proizvajalca cevi. Ker kake kitajske znajo bit seveda poceni a jaz nebi mirno spal, če bi imel vgrajene.

Re: PPR vodovod - Mirando - 8.6.2012

Bilbo Napisal:.........
...........Saj pocinkanih cevi se več ne dela, ALU PLAST je pa predrag in tudi pravijo da so težave pri spojih.............

Confusedhock:

nisi se slabo odločil, gornje pa tudi ne drži!

Re: PPR vodovod - Bilbo - 8.6.2012

Dilemo sem imel a kupiti pocinkane ali ppr cevi in na koncu sem se odlocu kupt ppr cevi v IKI kjer verjamem da imajo dobre kvalitetne cevi Smile

Pocinkane ne da se vec ne delajo ampak se jih cedalje manj dela in treba je iti naprej in tudi zato ppr Big Grin mal sem se slabo izrazu, cedalje manj se dela pocinkanih, recmo stari macki delajo raje z pocinkanimi, mladi pa s plastiko...

Re: PPR vodovod - Smorny - 8.6.2012

Bilbo Napisal:recmo stari macki delajo raje z pocinkanimi, mladi pa s plastiko...

Starci so še iz časov, ko so ti ure plačevali :wink:
Ma s plastiko je poezija delati. Big Grin

Re: PPR vodovod - tantal - 8.6.2012

Mi delamo vse z Wirsbo (plastika) pa ne rabiš drugega kot fen da spoj pogreješ ,in zaenkrat še ni bilo reklamacije.

Re: PPR vodovod - Bilbo - 8.6.2012

tantal Napisal:Mi delamo vse z Wirsbo (plastika) pa ne rabiš drugega kot fen da spoj pogreješ ,in zaenkrat še ni bilo reklamacije.

Mogoce lahk poves mal vec o tem Wirsbo? A so to navadnr ppr plasticne cevi a so prou posebne vrste? K to se zelo lepo in enostavno slis...

Re: PPR vodovod - tantal - 8.6.2012

cevi zgledajo kot alkaten samo da so prozorne.Cevi za ogrevanje imajo po dolžini vtisnjeno rdečo črto za mrzlo vodo pa modro.Na cev se natakne termoskrčljiv obroček in vse skupaj natakneš na fiting ter pogreješ z fenom.Seveda obstaja nekaj orodja ki ti olajša delo(klešče za rezanje cevi) ampak se da tudi brez.Mi jih uporabljamo že cca 10 let in zaenkrat še nismo imeli problemov. L.p Borut

Re: PPR vodovod - betmen - 16.8.2016

Zdravo

Delam manjše stanovanje, in me zanima kakšne so razlike v kakovosti cevi za vodo?

Koliko približno stane tekoči meter cevi? Katere je najbolje ugraditi?

Re: PPR vodovod - betmen - 17.8.2016

zanima me še, zakaj alkaten ni dober da bi speljal vodo za kuhinjo in kopalnico? Pipa v kuhinji in kopalnici ter tuš?

Re: PPR vodovod - betmen - 19.8.2016

kje kupujete vodovodne plastične cevi? koliko stane meter?

Re: PPR vodovod - azuprej - 20.8.2016

betmen Napisal:zanima me še, zakaj alkaten ni dober da bi speljal vodo za kuhinjo in kopalnico? Pipa v kuhinji in kopalnici ter tuš?
Kje si prebral da ni dober?? Ne vse verjet kar kdo na forum napiše Sad
Vodovodne plastične cevi lahko kupiš v vsaki trgovini z inštalacijskim materialom, imajo tudi različne kakovosti, ponavadi kakšnega italjanskega dovavitelja in kakšnega nemškega, itd.
Pojdi v najbližjo trgovino pa se pozanimaj.
Meter cevi na oko: 1-2€, odvisno kakšne bo izbiral. Pri kopalnici in kuhinji boš na oko porabil 20m, večji strošek so fitingi (spet lahko izbiraš fiting za 2€ ali za 7€).

Re: PPR vodovod - stromar112 - 28.10.2017

Pozdravljeni,

Tudi jaz sem pred izvedbo zamenjave vodovodnih cevi v hiši, pa me zanima za katero vrsto cevi bi se vi odločili? Sam se najbolj nagiban k PPR cevem in vidim da se je za to odločilo tudi nekaj uporabnikov foruma.
Ima kdo kaj izkušenj z polaganjem PPR cevi? Projekta bi se lotil sam, pa bi rad slišal mnenja in izkušnje tistih, ki so se tega projekta že lotili.

Re: PPR vodovod - T0RN4D0 - 28.10.2017

v ID kupiš grelec za 50€, rabiš še škarje za rezanje cevi (10€) in štemarco in meter pa imaš bolj ali manj vse kar rabiš za domač vodovod naredit. Cevi, izolacijo in fitinge imajo povsod.

Pazit moraš da ne pregreješ spoja preveč (naredi obroček noter in preveč zapre pretok) ali premalo. Preden začneš vzemi 20 ravnih fitingov in meter cevi, razreži in naredi par spojev da dobiš občutek, nastaviš grelec in vidiš kaj dela materjal.

Potem pa kar moraš pazit je imaš cevi čiste če jih vlačiš po gradbišču (spoje očisti z alkoholom), da natikaš izolacijo preden stisneš gor fitting, vrstni red sestavljanja (če imaš kje gnezdo cevi da najprej tisto sestaviš in potem vse skupaj spojiš na lahko dostopnem mestu), poglej si kakšne so standardne višine za izpuste, globina glej da bo nula s končno zidno ravnino ali globje- lahko uvijačiš podaljšek. Pa ventilov ne potem zagovat noter 12 obratov ker sosed je populil medeninaste vložke ven iz plastike, ne prenesejo toliko kot pocinkane cevi. Smile Če v kak spoj med delom nisi siguren takoj odreži in naredi na novo.

Pa veliko sreče.

Re: PPR vodovod - stromar112 - 28.10.2017

Ravno v ID sem gledal grelec in stane še mabj kot 50€ . Smile
Cevi katerega proizvajalca pa izbrati? Kaj priporocate da bo kvaliteta in cena primerna?