PodSvojoStreho.net
davek na prodajo stanovanja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: davek na prodajo stanovanja (/showthread.php?tid=44687)

davek na prodajo stanovanja - pip123 - 27.5.2012

z ženo sva kupila stanovanje leta 2003 za cca 70.000 €. Žena je stalno prijavljena na tem naslovu od nakupa dalje, jaz pa sem zadnja tri leta prijavljen na drugem naslovu in samo začasno na tem naslovu. Kako je z kapitalskim dobičkom. Prodala bi ga rada za cca 120.000€. Razlika v ceni je kar ogromna.

Re: davek na prodajo stanovanja - gt001 - 27.5.2012

kdo je lastnik stanovanja? Ti, zena ali oba 50/50?

Re: davek na prodajo stanovanja - pip123 - 27.5.2012

po pogodbi jaz 2/3 in ona 1/3. samo sva v stanovanju že 9 let in mislim da je pol 50/50.

Re: davek na prodajo stanovanja - gt001 - 27.5.2012

mal si zakompliciral situacijo s tem, ko nisi stalno prijavljen v stanovanju. Interpretacija zakona pravi sledece (copy/paste iz neta):

Torej, če nepremičnino, ki smo jo kupili po 01.01.2002, prodamo pred iztekom dvajsetih let, smo zavezani za plačilo davka na dobiček iz kapitala, vendar se stopnja davka, v skladu s 132. členom Zakona o dohodnini (ZDoh-2), znižuje za vsakih dopolnjenih 5 let lastništva, na naslednji način:

po dopolnjenih 5. letih lastništva znaša davek na dobiček iz kapitala: 15% davek
po dopolnjenih 10. letih lastništva znaša davek na dobiček iz kapitala: 10% davek
po dopolnjenih 15. letih lastništva znaša davek na dobiček iz kapitala: 5% davek
po dopolnjenih 20. letih lastništva znaša na dobiček iz kapitala ne plačuje.

Pri tem pa je zakonodajalec v 96. členu Zakona o dohodnini (ZDoh-2) predvidel oprostitev plačila davka na dobiček iz kapitala, torej dobiček med nakupno in prodajno vrednostjo nepremičnine, tudi pred pretekom 20 let od nakupa nepremičnine, ki je bila pridobljena po 01.01.2002, in sicer
če je prodajalec prodaja svoje stanovanje ali hišo, ki je imel v lasti največ dve stanovanji ali hiši in
je imel zadnja tri leta prijavljeno stalno prebivališče in je dejansko prebival na naslovu nepremičnine, ki se prodaja,
da stanovanja ali hiše ni uporabljal v zvezi s pridobitno dejavnostjo.

Zdaj pa moja laična razlaga in razmisljanje:
a) ženin del stanovanja bi lahko šel skozi brez davka na dobiček, tvoj del pa ne.
b) davek iz tvojega dela stanovanja bo še vedno (120000-70000) * 2/3* 0,15 = 5000€
c) davčno osnovo si lahko znizas:
- če prodajo prestaviš v 2013 (po 10. letih lastništva samo še 10%)
- imaš račune o vlaganju v stanovanje, ki se glasijo na tvoje ime
- se zmeniš na papirju za nižjo ceno (ki je še vedno realna) - taksni dogovori na relaciji kupec prodajalec niso vedno enostavi, je pa vedno neki daj-dam zadaj, pa se vprasanje, ce kupec stanovanje kešira, ali jemlje kredit - hipoteka.

Re: davek na prodajo stanovanja - pip123 - 28.5.2012

hvala ti za zelo izčrpan odgovor. sam sem imel zelo podobno matematiko v glavi. ampak sem upal da mi bo nekdo mojo in tvojo matematika vsaj malo obrnil meni v prid Smile). HVALA TI ŠE ENKRAT. ali misliš da lahko tukaj upoštevam lastništvo 50:50, mi takoj nekaj ceneje.

Re: davek na prodajo stanovanja - gt001 - 28.5.2012

Ves kako je, davcno matematiko v svoj prid obraca samo drzava, mi samo damo, ali nam vzamejo Smile

Ne poznam pravnega mehanizma, s katerim se lastnistvo iz 2/3:1/3 spremeni v 1/2:1/2, ce sta v ZK se vedno napisana kot na zacetku (a se to z leti spremeni "samodejno" ?).

Ce pa 50:50 funkcionira, pa imas davcne obveznosti z naslova davka na kapitalski dobicek "samo se" 3750€. Se pravi skupaj z davkom na promet z nepremicninami dobrih 6k€. Ni slabo - za drzavo seveda.

Re: davek na prodajo stanovanja - pip123 - 29.5.2012

ja res je država na hitro zasluži.

Re: davek na prodajo stanovanja - firefly - 10.10.2012

gt001 Napisal:Pri tem pa je zakonodajalec v 96. členu Zakona o dohodnini (ZDoh-2) predvidel oprostitev plačila davka na dobiček iz kapitala, torej dobiček med nakupno in prodajno vrednostjo nepremičnine, tudi pred pretekom 20 let od nakupa nepremičnine, ki je bila pridobljena po 01.01.2002, in sicer
če je prodajalec prodaja svoje stanovanje ali hišo, ki je imel v lasti največ dve stanovanji ali hiši in
je imel zadnja tri leta prijavljeno stalno prebivališče in je dejansko prebival na naslovu nepremičnine, ki se prodaja,
da stanovanja ali hiše ni uporabljal v zvezi s pridobitno dejavnostjo.

Vprašanje. Če bivam v hiši (zdaj bi jo kupil) in imam prebivališče vsaj 3 leta, edina nepremičnina to torej pomeni da davek na dobiček odpade.

Kaj se zgodi če imam prijavljen SP? Nekaj kar zahteva samo "pisarno za papirje" v hiši? Torej ne trgovine ali oddajanje ali skladišča ali proizvodnje itd? Še vedno velja isto pravilo?

Re: davek na prodajo stanovanja - purple - 12.10.2012

lahko z darilno pogodbo ženi odstopiš še del stanovanja ali pač kar cel svoj del.