PodSvojoStreho.net
najemnik brez pogodbe - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: najemnik brez pogodbe (/showthread.php?tid=44420)

najemnik brez pogodbe - janko2810 - 11.5.2012

Pozdravljeni.
Imam vprašanje.V hiši sem imel podnajemnike in sedaj po dveh letih in pol so se odselili.Sklenjene nismo imeli nobene pogodbe,razen na naslovu so imeli začasno prebivališče.
Poravnali so vse stroške razen najemnine za zadnjih 6 mesecev in imam občutek da tega denarja nebom videl.Zanima me če sploh imam kakšne možnosti po uradni poti,da ta denar izterjam(bejzbolke me ne zanimajo)ali je bolje da sem samo tiho glede tega da smo bili brez pogodbe in nisem dohodka prijavil na durs.
Hvala za odgovore in lp.

Re: najemnik brez pogodbe - Nebomgabiksal - 11.5.2012

požret cmok in to je to... v bistvu si še kar v redu skozi prišel.
Šola za naprej.

Re: najemnik brez pogodbe - janko2810 - 13.5.2012

to je vse?heheheh nobenga z podobno izkušnjo?

Re: najemnik brez pogodbe - dusan001 - 13.5.2012

Si jih imel prijavljene ?

Re: najemnik brez pogodbe - McBobo - 13.5.2012

No mi smo na nasprotni strani; se pravi najemniki hiše in tudi že 2 leti brez pogodbe, ker je 3 letna pogodba potekla, nova se nam pa obojim (nam in najemodajalcu) kar odriva v smislu saj bomo že enkrat podpisali. Ker imamo poštene namene in redno plačujemo najemnino in stroške ni problemov. Bolj me zanima zakaj si toliko časa čakal, čeprav 6 mesecev hitro mine z obljubami o plačilu. Po moje brez kijev ne bo šlo, ker pravne podlage nimaš, vendar tudi z kiji pričakuj posledice-kriminalisti in tožbe. Tako da je najbolje, da čim prej pozabiš in greš novemu najemniku naproti z najemno pogodbo. Oz. na vsake toliko časa jih malo pokliči in prijazno opomni, da še niso poplačali najemnin.

Re: najemnik brez pogodbe - Urs - 13.5.2012

Tudi če ni pisne najemne pogodbe, se da dobiti solde. Podlaga za plačilo je enaka kot do zadnjih 6 mesečnih obrokov. Torej najem. Če po ne-vem-kateri-viži (slovenska sodišča so bolj nepredvidljiva kot ruleta) to ne bi šlo skozi, potem imaš podlago v neupravičeni obogatitvi in zahtevaš uporabnino - višina enaka najemnini.

Re: najemnik brez pogodbe - Nebomgabiksal - 13.5.2012

janko2810 Napisal:to je vse?heheheh nobenga z podobno izkušnjo?
Jp. To je vse... Iz izkusenj. Sem bil tudi pri odvetniku, ki mi je ze v naprej napovedal pirovo, ce sploh, zmago - in to s pogodbo! Saj ves tista - ce ni se vojska ne vzame. Izterjava pa je metanje soldov skozi okno.

Re: najemnik brez pogodbe - janko2810 - 13.5.2012

ja začasno prebivališče je bilo samo.vedno je bilo brez problema plačevali so vsake tri mesece ali štiri brez da sem kaj klical.
bom že pozabil.kijev pa se ne splača uporabljat.
hvala za odgovore.
lp

Re: najemnik brez pogodbe - Lakotnik - 17.5.2012

Problem se bo pojavil, ker nimaš prijavljenega dohodka. In te bo davčna preganjala. Drugače sam obstoj/neobstoj pogodbe ne vpliva na nastanek obveznosti plačila.
Pri tebi je problem v tem, ker se ne moerš spravit na neplačnike brez, da se ugotovi tudi tvoje kršitve. In verjemi, da je DURS učinkovit, ko treba kaj sterjat.

Re: najemnik brez pogodbe - hisamiha - 17.5.2012

Lakotnik Napisal:Problem se bo pojavil, ker nimaš prijavljenega dohodka. In te bo davčna preganjala. Drugače sam obstoj/neobstoj pogodbe ne vpliva na nastanek obveznosti plačila.
Pri tebi je problem v tem, ker se ne moerš spravit na neplačnike brez, da se ugotovi tudi tvoje kršitve. In verjemi, da je DURS učinkovit, ko treba kaj sterjat.

Predvidevam da DURS in sodišča niso povezana in sodišče ne bo šlo preverjat ali si plačeval dohodnino od najemnine.

To sta dva ločena dogodka.
1. Neplačilo najemnine ( ti tožiš najemojemalca )
2. Nisi prijavil oddajanja premoženja v najem posledično nisi plačal DURSU dohodnine.
Če te bodo tožilo oni pa je vprašanje.

Re: najemnik brez pogodbe - pokrovka - 17.5.2012

hisamiha Napisal:Predvidevam da DURS in sodišča niso povezana in sodišče ne bo šlo preverjat ali si plačeval dohodnino od najemnine.

To sta dva ločena dogodka.
1. Neplačilo najemnine ( ti tožiš najemojemalca )
2. Nisi prijavil oddajanja premoženja v najem posledično nisi plačal DURSU dohodnine.
Če te bodo tožilo oni pa je vprašanje.

Lahko pa je najemnik nesramen in poda prijavo na Durs.

Dany