PodSvojoStreho.net
kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventila - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventila (/showthread.php?tid=44298)

kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventila - tomi12345 - 5.5.2012

Zdravo,

v kopalnico in 2 wcja mi bodo montirali talno gretje. Danes sem pogledal vgrajene ventile, (oventrop unibox E RTL), vendar po pregledu dokumentacije proizvajalca nisem prepričan, da so ventili pravi. Spodaj je povezava:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oventrop.de/icontent.asp?Icontent=http://www.oventrop.de/EN/products/hbtd/db_unibox_e_en.pdf">http://www.oventrop.de/icontent.asp?Ico ... x_e_en.pdf</a><!-- m -->

Sedaj pa situacija: kopalnica tlorisa okrog 6m2 bo imela talnega 5m2 in pa cevni radiator. Tu bi ta ventil še nekako bil v redu, saj regulira temperaturo vode v povratnem kraku talnega, medtem ko bo temperaturo zraka vodil termostatsiki ventil na cevnem radiatorju.

Potem sta dva mala wcja. En ima 1.5m2 tlorisa in drugi 2m2 tlorisa. Tudi tu je uporabljen isti ventil, vendar je talno v teh wcjih edini vir ogrevanja. Radiatorjev torej ni. Ventil kot rečeno regulira samo temperaturo povratne vode, medtem ko termostatske glave za temperaturo zraka nima (nič ne moli ven iz omarice, ventil je v omarici)

Po dokumentaciji v zgornjem linku bi moral vzeti ventil unibox E plus, ki ima tudi termostatsko glavo za zrak (moli ven iz škatle).

Za oba ventila piše, da je temperatura vtoka max 70 st.C. Kaj se zgodi, če je npr.80?

Gre pa za sistem brez mešalnega ventila, torej na istem vodu pobira vodo za radiatorje in talno. Peč kondenzacijska Viessmann vitodens 200W. Upam, da temperatura ne bo šla čez 70 v kakšni hudi zimi.

Prosim za vaše mnenje, ker moram v ponedeljek reklamirat zadevo preden mi zalijejo cevi v tlake.

tomi

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - tomi12345 - 6.5.2012

Tukaj dam še slikce ventila:

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - Žerjavar - 6.5.2012

Citat:Gre pa za sistem brez mešalnega ventila, torej na istem vodu pobira vodo za radiatorje in talno.
Kako gre v praksi ne vem, teoretično (lastna zamisel) pa tako razmišljam:

V talno vstopa voda visoke temperature. Prikazani ventil si predstavljam kot regulator pretoka - pri višji temperaturi zraka (ali ni gumb z številkami termostat?) zmanjša prtetok vode. Glede na običajne razmere (temperatura vode) pri talnem gretju, bo pretok zelo majhen, vroča bodo le tla v bližini vtoka, pozneje se bo voda že ohladila. Tudi hladna voda ob iztoku bo pobrala s seboj nekaj toplote iz vročega estriha.

Ocenjujem, da bi tak sistem lahko dobro deloval, če je talna obloga toplotno slabo prevodna (parket, tkaninske obloge, ...), kar zahteva višjo povprečno temperaturo estriha (vode). Pri dobro prevodni oblogi (ploščice, ...) pa se bo v tleh čutila previsoka temperatura ob vtoku. Nekaj (morda dovolj?) izboljšanja problema je z začetkom vroče vode tik ob zidu okrog, kjer se ne stopa, da bi ti bilo v podplate vroče. In pa seveda stalen vzporedni potek tople in hladne vode od zidu k sredini. Če ventil deluje s termostatom vode, bi ga jaz vstavil v toplo vejo tik preden zapusti prvi krog ob zidu. Če deluje s termostatom zraka, je vseeno kje je vgrajen. Še ena ideja: prvi krog tople in hladne vode ob zidu bi zalil z betonom, da zagotovim hlajenje vroče vode s hladno vodo iztoka, gor pa bi zalepil 1 cm stiroporja, nato bi vlil komplet estrih. Na ta način bi bistveno zmanjšal vpliv vstopne vroče vode na temperaturo površine tal.

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - tomi12345 - 6.5.2012

Aja še to:

zaradi pomanjkanja višine (obnova stare hiše) bo talno izvedeno suhomontažno, in sicer tako, da so cevi v gips plošči (Variokomp - Variotherm - prodaja Kalcer). Plošča je debela 1.8 cm. čez pride 2mm ene izravnalne mase in nato direkt ploščice.

Upam, da ne bodo vroče ploščice na vstopnem kraku talnega in da ne bodo pokale.

Prosim za komentar, ker moram kot rečeno jutri reklamirat zadevo, preden bo prepozno.

tomi

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - ssecnik - 6.5.2012

Tomi,jaz imam vgrajena dva taka ventila oventrop in sicer v kuhinji (10m2)in v jedilnici (16m2).Bom pa prenovil še kopalnico in hodnik(6+4 m2).Do sedaj nobenih problemov,jeseni ko prižgem centralno ogrevanje začnem z najnižjo možno temperaturo,potem pa povečam na 60 C.Ne čuti se nobena povečana temperatura ob vtoku,če bi se ,bi naš mačkon ležal tam ne pa povsem drugje(kjer so cevi verjetno malo bolj skupaj).

LP Srečo

ssecnik Napisal:Tomi,jaz imam vgrajena dva taka ventila oventrop in sicer v kuhinji (10m2)in v jedilnici (16m2).Bom pa prenovil še kopalnico in hodnik(6+4 m2).Do sedaj nobenih problemov,jeseni ko prižgem centralno ogrevanje začnem z najnižjo možno temperaturo,potem pa povečam na 60 C.Ne čuti se nobena povečana temperatura ob vtoku.

A imaš točno tak ventil? Zaprt v omarico, samo regulacija povratne temp. brez termostatske glave za regulacijo zraka? Ali veliko premikaš ventil in bi bilo bolje,da je model z zunanjim prijemalom, da ni potrebno odpirati omarice?

Ali imaš debel estrih v njem pa cevi ali imaš suhomontažno talno z gips ploščami?

Vidim, da pri centralni vseeno ne greš čez 60 stopinj. Pri meni bo avtomatika. Sicer so radiatorji ene 30-40% preveliki, ampak je možno, da pri kakšnem hudem mrazu temperatura v dvižnem vodu vseeno doseže in preseže 70 stopinj. Kaj pa takrat?

tomi

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - ssecnik - 6.5.2012

Tomi,imam točno taka ventila,nastavljena na 30 C in ju ne premikam.V kuhinji imam še lojtro in v jedilnici manši radiator ,(večjega sem vrgel ven ob postavitvi talnega gretja),oboje s termostatskim ventilom.Tisti v kuhinji je nepotreben,v jedilnici sem ga privil morda 5x v sezoni.
Estrihi so kar debeli nekje 8 cm,moram pa ti povedati,da so cevi speljane od stropa proti tlem v steno,se pravi so vzidane 15 cm globoko,tako da se prva vroča voda morda ohladi v steni?
Zaenkrat je na vtoku pri peči 60 C,bom pa spremljal,za koliko bom lahko še spustil temperaturo,saj bo drugo leto grela TČ.
Več o objektu si lahko prebereš v temi "menjava oljne peči za ogrevanje 100m2"

LP Srečo

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - schnapi - 17.7.2016

Mene zanima kako deluje oventrop? Sam mislim, da najprej spusti vročo vodo v sistem in potem jo spušča naprej dokler ne doseže nastavljene temperature. To pomeni, da je kar hitro toplo v talnem, če pride visoka temperatura vode.

Imam enak oventrop kot je prikazan zgoraj. A ta deluje s termostatov vode ali zraka?

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - schnapi - 17.7.2016

Oziroma počaka, da se vroča voda ohladi in potem spusti naprej. Hvala za pomoč!

Re: kakšne ventile za talno v malih wc brez mešalnega ventil - sassapo - 18.7.2016

To so termostatski ventili, ki vode ne prepuščajo zvezno, ampak po sistemu odprto zaprto. Ko temperatura vode doseže nastavljeno, se ventil zapre in obratno. V primeru zvezne regulacije bi bilo takšno talno gretje neuporabno.