![]() |
|
Vezava UTP kablov po hiši - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Vezava UTP kablov po hiši (/showthread.php?tid=43856) |
Vezava UTP kablov po hiši - chazhmy - 12.4.2012 Pred kratkim sem po hiši na novo speljal telefonski in internetni kabel, ker je bila prejšnja napeljava slabo zvezana. Pri tem sem pazil, da kablov nisem vlekel skozi isto cev, v kateri je elektrika, zaradi interference. Telefon in tudi internet delujeta na vseh vtičnicah, ki sem jih postavil. Problem pa je v tem, da je kvaliteta zvoka v telefonu precej slabša kot prej. V slušalki je slišati šum, ki precej moti pogovore. Preveril sem vse spoje žic, ki izgledajo v redu. Žice sem sicer spajal na dva načina: ponekod direktno, se pravi tako, da sem olupil konec žičke v parici in jo zavil skupaj z drugo žičko iste barve, drugi način pa je bil z doma izdelanimi kabelčki s prozornimi RJ konektorji preko vtičnic (preko ene vtičnice signal pride v prostor, preko druge gre naprej). Uporabljal sem UTP5 kabel, ponekod mehkožilnega, ponekod trdožilnega. Kabli najbrž ne bi smeli bit problem, ali pač? Ali lahko na kak enostaven način preizkusim moč signala v posamezni telefonski vtičnici (npr. z multimetrom)? Hvala in LP Re: Vezava UTP kablov po hiši - Nebomgabiksal - 12.4.2012 Važen je tudi vrstni red žičk... [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zytraxunichr("46")com/images/cat5_cross_100_bothunichr("46")gif[/img] Re: Vezava UTP kablov po hiši - chazhmy - 12.4.2012 Tudi pri telefonskem kablu, kjer sta samo dve žički? Re: Vezava UTP kablov po hiši - mojstermiha - 12.4.2012 [url]httpunichr("58")//enunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/TIA/EIA-568-B[/url] Jaz sem vezal kablovje za UTP mrežo po tem standardu . Samo če prav razumem se uporablja tudi za telefon. uporabiš modro,belo-modro in pa za drugo linijo oranžno,belo-oranžno. Samo kakor praviš imaš kar nekaj spojev na liniji, kar ne vpliva lih blagodejno na kakovost signala. :? Re: Vezava UTP kablov po hiši - gremlin - 12.4.2012 568B je kar pravi, tako za ethernet, kot tudi za telefon. Za telefon se, kot je napisal mojstermiha, uporabi srednja parica (mo-bemo) na rj45 konektorju (ali pa še ze-beze, če gre za štirižilni (isdn) priklop). Do težav lahko pride, če si telefon priključil na žili, ki ne sodita skupaj (torej na neparico - npr eno si vzel rumeno, drugo pa zeleno). Tam, kjer si vodnike 'štukal' s povijanjem, natakni preko spoja vsaj vrstno sponko, ali pa ju prispajkaj (vzrok šuma je navadno slab kontakt nekje na poti signala). Vtičnice in konektorji (rj45, rj22) so različni za trdi in mehki kabel - tudi tu imaš lahko slab kontakt, če nisi uporabil pravih (in pravega orodja za delo z njimi). lp Re: Vezava UTP kablov po hiši - Anonymous - 12.4.2012 Sem iz foha in je malce premalo podatkov iz opisa težave, da lahko rečeš šumenje v tel. slušalki je vzrok tega in tega. Mogoče tale nasvet, ker ne vem za kakšen priključek gre (lahko je PSTN in internet na SRD liniji, lahko je VOIP preko SIP-a - izhod na modemu ... itd). Če imaš internet in klasično telefonijo je potreben tudi spliter (pasivna kretnica). Dovod linije se spelje direktno mimo vseh priključkov in vej na razcepnik-spliter (DSL ali LINE vhod), šele nato se napelje veja na telefon iz (PHONE izhoda) in druga veja za internet (DSL izhod). Primer napačne vezave in posledično šumenja v telefonski slušalki je če se PSTN aparat prikluči pred razcepnikom-spliterjem. To je klasična napaka, ki jo marsikdo rad naredi. No kot že rečeno to je le ena možnost. Re: Vezava UTP kablov po hiši - jack_1 - 12.4.2012 Nebomgabiksal Napisal:Važen je tudi vrstni red žičk... Tole je crossover vezava kabla, straight bo prava za ta primer. Koliko je spojev, kakšne so razdalje? Pa čim manj raznih konektorjev vmes, štukature raje naredi kot je svetoval Gremlin. Re: Vezava UTP kablov po hiši - ElBarto - 12.4.2012 :wink: [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")djibnetunichr("46")com/photo/45811629-how-to-make-a-crossover-cableunichr("46")jpg[/img] Re: Vezava UTP kablov po hiši - chazhmy - 13.4.2012 samo1966 Napisal:Sem iz foha in je malce premalo podatkov iz opisa težave, da lahko rečeš šumenje v tel. slušalki je vzrok tega in tega. Mogoče tale nasvet, ker ne vem za kakšen priključek gre (lahko je PSTN in internet na SRD liniji, lahko je VOIP preko SIP-a - izhod na modemu ... itd). Če imaš internet in klasično telefonijo je potreben tudi spliter (pasivna kretnica). Dovod linije se spelje direktno mimo vseh priključkov in vej na razcepnik-spliter (DSL ali LINE vhod), šele nato se napelje veja na telefon iz (PHONE izhoda) in druga veja za internet (DSL izhod). Primer napačne vezave in posledično šumenja v telefonski slušalki je če se PSTN aparat prikluči pred razcepnikom-spliterjem. To je klasična napaka, ki jo marsikdo rad naredi. No kot že rečeno to je le ena možnost. Točno to sem naredil! Imam tisto škatlico in sem nekatere vtičnice povezal mimo nje. Ker je bil kljub temu signal, sem mislil, da sem naredil ok. Bom popravil in sporočil.@gremlin: pri konektorjih sem pazil, da sem vzel prave za trdi ali mehki kabel (sem kupil oboje). Klešče so pomoje tud ok. Pri vtičnicah sem pa res imel nekaj težav. Pri vtičnici od TEM Čatež (CAT5 RJ45 1M bela R2) ni bilo stika, če sem nanjo priklopil mehki kabel. Potem sem vzel Vimarjevo (mislim, da ima št. 14338.3) in zadeva špila brez težav. Na srečo so modulčki standardni in lahko vzameš katerega koli. Me pa vseeno zanima, če ima TEM Čatež tudi tako, ki bi delala pri mehkem kablu. Pa še eno vprašanje: v teoriji naj UTP kabel ne bi bil daljši od 100m od vira do priključka, da stvar deluje. A to pomeni en kabel v kosu, ali celotno napeljavo skupaj z razvodi in podobnimi prevezavami? Re: Vezava UTP kablov po hiši - ElBarto - 13.4.2012 en kabel v kosu. ce imas npr 150m, mora biti vmes switch. Re: Vezava UTP kablov po hiši - Anonymous - 13.4.2012 Chazhmy. Popolnoma enostaven preizkus lahko narediš tako, da izključiš telefon (tisti, ki ti šumi) in ga direktno priključiš na spliter na izhod kjer je odtisnen PHONE. Če je z linijo vse OK ti ne sme šumeti. Nato pa popraviš instalacijo v stanovanju. Če imaš premalo kablov, se lahko tudi znajdeš in malce poguljufaš. Po modri-beli spustiš dovod javne TELEKOM linijije do spliterja (zasedeš en par v UTP-ju) dva para porabiš za ETHERNET ter po potrebi po zadnjem četrtem paru spustiš nazaj PSTN - tel. linijo. UTP je tako ali tako mišljeno kot univerzalno ožičenje. Pri belo - modri polariteta (AB) ni pomembna, če imaš pa ISDN priključek potrebuješ dva para (S-vodilo) in je izredno pomembna vezava (zasedejo se notranji štirje pini - ACBD), ki so ponavadi še terminirani z 100 ohmskima uporoma - odvisno od potrebe in vrste instalacije. Pa veliko uspeha
Re: Vezava UTP kablov po hiši - chazhmy - 16.4.2012 Hvala vsem za nasvete. Napeljava je zdaj poštimana in vse deluje, kot je treba. Linija gre najprej preko tiste "škatlice", kjer se razcepi na telefonski in internetni signal. Sem se pa kar precej namučil s povezavami od ene do druge vtičnice zaradi slabega stika žičk v vtičnici. Po nekajurnem testiranju smo odkrili, da nožki v vtičnici ne prerežejo žičk oziroma se stik zgubi, ko stisneš vtičnico skupaj. Vsekakor dobra izkušnja za naprej.
|