PodSvojoStreho.net
nakup stanovanja v večstan. hiši, 100% lastnik je pravna o. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: nakup stanovanja v večstan. hiši, 100% lastnik je pravna o. (/showthread.php?tid=43504)

nakup stanovanja v večstan. hiši, 100% lastnik je pravna o. - 1262 - 25.3.2012

Pozdravljeni,

kupujem stanovanje in sem čisto "nova" na tem področju. Zanima me naslednje: na kaj moram biti pozorna če kupujem stanovanje od podjetja, ki je zaenkrat 100% lastnik večstanovanjske hiše, v kateri se nahaja stanovanje, ki je naprodaj? npr. podjetje je kupilo neko večstanovanjsko hišo in jo bo sedaj obnovilo in prodalo posamezna stanovanja v njej. S tem, da zaenkrat je še celotna stavba v prenovi in še stanovanja niso vseljiva. s prodajalcem bi sklenili predpogodbo in dokončno pogodbo ko bi bilo stanovanje vseljivo in vsi pogoji izpolnjeni.
Kaj če ima npr. to podjetje hipoteko na celotno stavbo in jaz postanem lastnik etažne lastnine - so možni kakšni zapleti/težave (po nakupu stanovanja oz. že po podpisu predpogodbe)?
Nakup bi izvedla s pomočjo odvetnika, na tej točki potrebujem samo okvirno mnenje.
hvala

Re: nakup stanovanja v večstan. hiši, 100% lastnik je pravna - Strelka - 25.3.2012

Kot prvo in čisto osnovno mora biti izdano gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko zgradbo (to bo podlaga tudi za kasnejše uporabno). Odlično je, če se gradbeno ujema z dejanskim stanjem (da ni v dovoljenju zapisanih pet stanovanj, zgradi se jih pa sedem, recimo).
Zanima naj te, kako bo s parkingi - kje in koliko. Inštalacije predvidevam da bodo vse z individualnimi števci (voda, ogrevanje, elektrika).

Pravne podrobnosti bi moral znati razčistiti odvetnik. Moje osebno mnenje: jaz ne bi kupovala, dokler ne bi bil možen ogled in takojšnja predaja. Ker tako, kot se pri nas dela, se lahko od gradbenega dovoljenja do realizacije zgodi še vse sorte (imaš v eni temi, kako investitor kvačka s številom stanovanj ... gradbeno dovoljenje še ne pomeni, da bo zgradba takšna tudi v resnici).

Re: nakup stanovanja v večstan. hiši, 100% lastnik je pravna - Lakotnik - 3.4.2012

Dokler nima zadeve urejenega uporabnega dovoljenja in razdelane etažne lastnine je vsak €, ki ga daš v zadevo pod vprašajem.

Re: nakup stanovanja v večstan. hiši, 100% lastnik je pravna - papez46 - 3.4.2012

1262 Napisal:Pozdravljeni,

kupujem stanovanje in sem čisto "nova" na tem področju. Zanima me naslednje: na kaj moram biti pozorna če kupujem stanovanje od podjetja, ki je zaenkrat 100% lastnik večstanovanjske hiše, v kateri se nahaja stanovanje, ki je naprodaj? npr. podjetje je kupilo neko večstanovanjsko hišo in jo bo sedaj obnovilo in prodalo posamezna stanovanja v njej.
Do tu je vse v redu. Če gre za obnovitvena dela, ki ne posegajo v gabarite in nosilno konstrukcijo ali bistvene instalacije za to ni potrebno novo GD.
S tem, da zaenkrat je še celotna stavba v prenovi in še stanovanja niso vseljiva.
Če bo število novih stanovanj enako prejšnjemu in ima objekt že GD in uporabno dovoljenje za večstanovanjski objekt - je tudi to v redu.
s prodajalcem bi sklenili predpogodbo in dokončno pogodbo ko bi bilo stanovanje vseljivo in vsi pogoji izpolnjeni.
Tu velja stanovanjski zakon. Pomeni največ 10% are, do 90% ob prevzemu in 2 x po 5% ob ali po odpravi očitnih napak.
Kaj če ima npr. to podjetje hipoteko na celotno stavbo in jaz postanem lastnik etažne lastnine - so možni kakšni zapleti/težave (po nakupu stanovanja oz. že po podpisu predpogodbe)?
Hipoteka sama ni težava. Pred plačilom preostanka do 90% vrednosti in/ali ob prevzemu, ti mora sedanji lastnik - pravna oseba, če je na objektu hipoteka izdati izbrisno pobotnico, brez katere ne moreš vknjižiti lastništva v ZK.
Nakup bi izvedla s pomočjo odvetnika, na tej točki potrebujem samo okvirno mnenje.
hvala
Odvetnik ???, kaj pa vem, mislim da je bioljša varianta notarskega zapisa.