![]() |
|
Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemljišče - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemljišče (/showthread.php?tid=43464) |
Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemljišče - pokmon - 22.3.2012 Pozdravljeni, Na vas se obračam z prošnjo po pomoči. Zanima me kako naj izračunam oz. določim mesečno najemnimo za povprečno zazidljivo stavbno zemljišče na obrobju mesta Ljubljane v izmeri 95 m2. Po podatkih GURS je zemljišče po vrsti rabe "njiva" in dejanska raba "pozidano zemljišče". V naravi je zemljišče nepozidano in je na njem nekaj sadnih dreves in lopa za hrambo orodja. Prosim za pomoč, saj je sodni izvedenec za osnovo izračuna vzel dejansko rabo zemljišča (po GURS - pozidano zemljišče) in ne vrste rabe -njiva. Mesečno najemnino je izračunal na podlagi povprečja primerjalnih prodaj/cen za m2 na območju, kjer se nepremičnina nahaja. Ali je ta metoda pravilna? Hvala in LP Re: Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemlji - hiska32 - 23.3.2012 kolikor mam jaz izkušnje s cenilci, vedno računajo nekako na podlagi primerljivih cen v tistem okolišu. Re: Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemlji - gremlin - 24.3.2012 Kaj pa, če se postaviš v kožo prodajalca in rečeš takole: Zemljišče ima ceno 200 €/m2. Torej je vredno cca 20.000€. Recimo, da bi to želel imeti v 20. letih. Iz tega najemnina mesečno nanese cca 80€... lp Re: Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemlji - pokmon - 24.3.2012 Hvala za namige. Vidim, da bo res problem priti do metode za izračun poštene najemnine za njivo z vrtno lopo, ki je po papirjih "pozidano zemljišče" v izmeri 95 m2. Tudi izvedenec je pojasnil, da ne obstaja noben zakonski predpis za izračun oz. določitev mesečne nejamnine. Pravi, da je določitev najemnine odraz stroke in prakse ter izkušenj izvedenca na tem področju. Potem se pa slikaj..... Re: Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemlji - Horch - 25.3.2012 Sicer malce težje primerjati ampak kljub temu... mi imamo od občine Vrhnika v najemu cca 3000 m2 veliko zazidljivo zemljišče, dejansko stanje kompletno nasuta parcela, sicer brez kakršnihkoli priključkov. Cena: nekaj malega čez 1 €/m2 na leto + 20% DDV seveda. Če ti kaj pomaga... Na uč bi se klapalo tudi z gremlinovo teorijo
Re: Mesečna najemnina za povprečno zazidljivo stavbno zemlji - pokmon - 25.3.2012 Horch Napisal:Sicer malce težje primerjati ampak kljub temu... mi imamo od občine Vrhnika v najemu cca 3000 m2 veliko zazidljivo zemljišče, dejansko stanje kompletno nasuta parcela, sicer brez kakršnihkoli priključkov. Cena: nekaj malega čez 1 €/m2 na leto + 20% DDV seveda. Zelo dobra informacija. Hvala!! Če ima še kdo kakšno zazidljivo parcelo v najemu, bi mi prav prišla vsaka informacija kakšen znesek plačuje za najemnino. LP |