![]() |
|
Radiatorski sistem na TČ brez zalogovnika - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Radiatorski sistem na TČ brez zalogovnika (/showthread.php?tid=4336) Strani:
1
2
|
Radiatorski sistem na TČ brez zalogovnika - hawkeye - 7.10.2006 Predstavnik SLO firme, ki tudi proizvaja TČ - toplotne črpalke, mi je naredil predračun in rekel, da ne rabim imeti zalogovnika, "ker imam radiatorski sistem". Takrat sem to prezrl, sedaj pa razmišljam, zakaj bi tem primeru ne rabil zalogovnika? Laično mišljeno je zalogovnik vedno priporočljiv. Upam, da ni to rekel samo zato, da je njegov predračun zato manjši? Kakšen komentar, prosim? - frank - 7.10.2006 nisem nek strokovnjak, ampak kmečka logika mi pravi, da je delovanje pri TČ po svoje isti štos kot pri kolektorjih in po svoje pri peči na drva; če prav razumem, ti on hoče prodat TČ kot pretočni bojler; 1. problem je tu sicer že pri tem, da bo izkoristek ( beri večji račun za elektriko ) zaradi visokotemperaturnega ogrevanja bistveno manjši kot pri nizkotemperaturnem ( talnem ); če pač ne moreš zaradi določenih razlogov izvesti talnega ga pač ne moreš 2. dodatni problem je po moje v tem, da ti bo morala TČ laufat stalno; takrat, ko bo zunaj mrzlo ( nižji izkoristek ) in takrat, ko bo zunaj toplo ( podnevi, ko je topleje ali še bolje, ko se sonce upre v južno steno ) če bi imel zalogovnik, potem bi TČ kuril takrat, ko bi bil izkoristek večji, oziroma cena elektrike manjša in shranjeval višek v hranilnik in ponoči črpal ta višek Če pa bi bilo mrzlo podnevi in ponoči, pa bi TČ delala ob nižji tarifi in bi spet prišparal, skratka, po moje je tipu vseeno, kakšno rešitev ti proda, samo da jo proda,... seveda pa je to moje mnenje,... ( sam bi tvojem primeru za dogrevanje iz 35 stopinj ( tč ) na 60 stopinj vzel oljno peč, ki bi ti delala takrat, ko bo grelno število padlo pod mejo smotrnosti ) - cugimed - 17.10.2006 Jaz ti priporočam zalogovnik! Da pa bi uporabljal TČ samo ponoči, ko je poceni el. in shranjeval energijo?? Je možno, če imaš prostor za zelo velik zalogovnik. - Jani - 17.10.2006 Zalogovnika ne rabiš! Zalogovnik je potreben v tistih sistemih, kjer preskrba s toploto ni stalna in obsega obdobja, ko je na razpolago ogromno toplote in obdobja, ko toplote praktično ni. Primer je solarni sistem in peč na drva.- Pri solarnem sistemu je jasno - pet ur na dan je tole vode v izobilju potem pa mrk. Pri peči na drva, ko pošteno zagori, je uro ali dve na razpolgo velika moč, potem pa občutno pade. Pri tolotni črpalki je precej odvisno od medija iz katerega se črpa toplota. Če je to zemlja ali voda, potem teh nihanj na dnevnem nivoju praktično ni. Pri zraku je nekaj več nihanj, ampak ni hude krize. Toplotne črpalke so običajno grajene za manjše moči, kar pomeni, da delajo skoraj ves čas z neko konstantno ne preveliko močjo. Tu zalogovnik nima kaj iskati. - vincent - 17.10.2006 vprašanje je za katero varianto TČ gre!? zrak/voda ali voda/voda pri varianti voda/voda so pogoji konstatni torej je tudi izkoristek konstanten...je pa res da je poraba ponoči za polovico cenejša. Torej spet zalogovnik ne bi bil slaba izbir a-s eveda pa....zalogovnik rpide v upoštev pri dobro izoliranih objektih, kjer lahko npr. s 500 litri zaloge greješ hišo vsaj polovico dneva, drugače je res brez veze. v kolikor pa gre za neizolirano hišo pa bo zalogovnik zadoščal za par ur, kar paje dokaj nerantabilno -d abi kuril TČ celo no, potem pa porabil toploto v parih urah. Torej bi rabili vedeti še malo več o sami hiši in vrsti TČ da bi lahko modrovali kaka se nam zdi ideja prodajalca. LP - cugimed - 17.10.2006 Drži, če imaš konstantno porabo toplotne energije in imaš bivalenten sistem ogrevanja hiše. Pri monovalentnem sistemu pa je smiselno uporabit hranilnik. Drugače cenovno ni najbolj rentabilno - lesar2 - 17.10.2006 JAz sem k TČ (zrak/voda) dal 200l zalogovnik (najmanjši) in sicer na povratku; v bistvu pa samo zato, ker imam samo enih 120 l vode v sistemu in bi se TČ prehitro sklapljala in vklapljala in bi bila življenska dobakompresorja malo manjša. Sedaj dela vsaj enih 15 minut, preden se sklopi. - hawkeye - 17.10.2006 Gre za 35 let staro hišo, okna so izpred 2 let (AJM 1.1), letos nova Demit fasada , 12 cm Timpor stiroporja. Ostrešje je izolirano s stekleno volno med špirovci. Ogrevanje je v celoti radiatorsko.Cca. 160 m2 Montira pa se TČ zemlja-voda (še vedno brez zalogovnika): - zimske razmere:Te = -7 st (slanica 0st), Tc=50 stopinj: moč_kompresorja = 3,97 kw, toplotna_moč=12,4 kW - letne razmere:Te = 0 st (slanica 7st), Tc=50 stopinj: moč_kompresorja = 4,20 kw, toplotna_moč=15,6 kW - vincent - 18.10.2006 se pravi če na uč pritegnem imaš zdaj izgube nekje 6 kW. Za tako varianto bi osebno izbral zalogovnik ter kuril preko noči. Zalogovnik (zgolj razmišljanje, za kaj konkretnega sem prekratek) bi vzel pa vsaj 500 litrov (imaš tudi podatek koliko vode imaš v sistemu?) verjetno pa kar 1.000. Sicer to predstavlja (verjetno) še dodatnih 300 jurjev ampka glede na celotno adaptacio hiše to nekjega pretiranega dodatnega zneska ne bo predstavljalo. Boš pa lahko leta in leta 'kuril' poceni električni tok, kar bo pa investicijo v zalogovnik hitro pirneslo nazaj. Le, če že greš v opcijo zalogovnika potem še dodatno poskrbi za dodatno izolacijo, ke rpi taki litraži vode je pomemben vsaj joul ki gre v prazno čez stene. LP - cugimed - 18.10.2006 hawkeye Napisal:Gre za 35 let staro hišo, okna so izpred 2 let (AJM 1.1), letos nova Demit fasada , 12 cm Timpor stiroporja. Ostrešje je izolirano s stekleno volno med špirovci. Je to enonadstropna ali dvonadstropna hiša?? Koliko obtočnih črpalk imaš? Če imaš dve, za vsako nadstropje svojo, ne boš imel konstantnega pretoka vode skozi kondenzator ( v primeru, da nimaš zalogovnika ). Pritisk plina v kondenzatorju se spreminja tudi z pretokom vode. Večji je pretok vode , večji je odvzem energije plinu. Posledično manjši pritisk plina, manjša temperatura ogrevane vode na izhodu iz kondenzatorja. Vsa ta nihanja temperature niso drastična!! So pa pomenbna, če hočeš imet optimalen rezim delovanja TČ. Poleg tega, plin v TČ mora mirovati cca10 min. med enim in drugim vklopom, kar boš pa težko dosegel z dvema črpalkama in brez zalogovnika. - hawkeye - 19.10.2006 To je enonadstropna hiša, kjer se ogrevata dve etaži (1. nadstropje in mansarda). Obtočna črpalak je ena, torej za obe nadstropji. Danes TČ laufa drugi dan. Temperaturo vode imam nastavljeno na 45 st. Opažam, da se mi TČ kar pogosto vklaplja (vsakih 5-10 minut, nisem še natančno meril, bom čez vikend) in segreva kratek čas (cca. 1 minuto-2) . Ker je kar toplo, bom nastavil temperaturo na 40 stopinj. Vseeno pa me zanima, kako pogosto je običajno da se TČ vklopi v eni uri? Navsezadnje je od števila vklopov odvisna življenjska doba kompresorja. - CvetkoP - 20.10.2006 Mislim, da vem v čemu je štos. Če imaš montiran mešalni ventil mora biti ta popolnoma odprt. Če tega nimaš, potem je težava v pretoku, ali imaš slučajno termostatske ventile, tudi ti morajo biti v večini odprti. Kakšno imaš regulacijo? Vsaka regulacija z motornim mešalnim ventilom v tem primeru odpade. Regulacijo v prostorih lahko vršiš samo preko črpalke, to je termostat priklopljen na črpalko. Tč, pa se sama vklaplja in izkljapla. - cugimed - 23.10.2006 hawkeye Napisal:To je enonadstropna hiša, kjer se ogrevata dve etaži (1. nadstropje in mansarda). Obtočna črpalak je ena, torej za obe nadstropji. Si že pogruntal, zakaj se TČ tako pogosto vklaplja?? - hawkeye - 24.10.2006 Po moje zato, ker je toplo in imam večino radiatorjev zaprtih. Torej se pri enkratnem zagonu segreje mala količina vode in je akumulacija majhna. Posledično se to hitro shladi. No, naslednje dni se je vklapljala na cca. 15 minut. Vseeno mislim, da sedanje zunanje temperature niso primerne za kakršnekoli testiranje in zaključke. Trenutno ima temp. vode na 33 st, jutri pa bom TČ verjetno kar izklopil, do prvih nižjih temperatur. Ko pa bo zunaj vsa okrog ničle pa nadaljujem test in vas obvestim. - mihec - 24.10.2006 hawkeye Napisal:To je enonadstropna hiša, kjer se ogrevata dve etaži (1. nadstropje in mansarda). Obtočna črpalak je ena, torej za obe nadstropji. Z vgradnjo ustreznega akumulatorja zmanjšaš število vklopov kompresorja in podaljšaš življensko dobo kompresorja in zato se pri toplotni črpalki vgrajuje akumulator. Proizvajalci dovoljujejo okrog 5 vklopov na uro. Z akumulatorjem pa dosežeš 2-3 vklope na uro. Tisto o poceni tarifi in akumulatorju je za velikosti pod 1000L bolj bla-bla-bla. |