• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ (/showthread.php?tid=42644)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sassapo - 18.11.2020

Kupil si najosnovnejšo in najcenejšo črpalko WILO...
Morda enkrat, le poslušaš nasvet.. GRUNFOS CPD 11 - 25/75 ;)

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Blue30 - 18.11.2020

(18.11.2020 ob 20:30)sassapo Napisal: Kupil si najosnovnejšo in najcenejšo črpalko WILO...

Če bi jaz kupoval, bi vzel "taboljšo". Naročil sem eno izmed boljših in tihih, montirali pa so tole. Ko sem ceno videl, mi je bilo vse jasno. Ampak nevem, če kronoterm ne zna drugih modelov sprogramirat ali kako...

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - csamo001 - 18.11.2020

(18.11.2020 ob 19:07)Blue30 Napisal: KSZ, če lahko kdo kaj napiše:

danes smo staro Grundfosovo OČ menjali z Wilo Yonos PICO 25/1-6 zadevo na Adaptu (kronoterm ima pač te, čeprav sem navijal za kakšno boljšo Grundfosovo..

Menjali smo izključno zaradi glasnosti stare, zdaj pa je ta hudič še glasnejši. Trenutno je na 1. prestavi, ko bo hladno pa ko bo na tretji, pa se bo konkretno slišala v nadstropje in se sprašujem, če začnem kar zdaj razmišljat o drugi... 
ne spraševat, zakaj nisem monterju rekel. 

Se mora nastavit višina in me zanima, je to mišljena maksimalna višina, do koder pošilja vodo v sistemu? npr. samo en štuk ca. 3 metre?
Ima kdo kaj izkušenj z nastavitvami?

(resno, ne spraševat, nisem prave volje, ker sem računal na neko tiho izvedbo, ampak je bila že zmontirana, ko sem prišel domov).

Hvala

Sam imam podobno izkušnjo. Smo imeli 40 let staro Sundstrandovo črpalko (firmo je že pred desetletji prevzel Grundfos), pa sem jo sprva pustil, ko smo montirali IVT TČ. Smo pa bili razvajeni, ker smo se veliko let ogrevali termosifonsko, s kurjenjem drv v Stadlerci, brez uporabe obtočne črpalke. No, po menjavi za novo Grundfosovo obtočno črpalko... ne rečem, da ni bolje, ni pa ravno neko razodetje. Sploh za nekoga, ki je bil na radiatoskem sistemu vajen popolne tišine. Tudi majster je rekel, da je raven hrupa v bistvu čisto običajna. In smo se pač doma dogovorili, da ogrevanje od 23:00 miruje, štarta pa ponovno ob 6:30. Ni ravno optimalno, če se ogrevaš na TČ, ampak komoditete pa res ne mislim žrtvovat.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Cupra - 18.11.2020

(18.11.2020 ob 20:30)sassapo Napisal: Kupil si najosnovnejšo in najcenejšo črpalko WILO...

Kako se pa naše IMP črpalke obnesejo v primerjavi z Grundfos?

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sisekmisek - 18.11.2020

(18.11.2020 ob 20:43)Blue30 Napisal:

Če bi jaz kupoval, bi vzel "taboljšo". Naročil sem eno izmed boljših in tihih, montirali pa so tole. Ko sem ceno videl, mi je bilo vse jasno. Ampak nevem, če kronoterm ne zna drugih modelov sprogramirat ali kako...

Mislim da CPD 11 -25/75 je oznaka pod katero Nibe trži "svojo" črpalko od Grundfosa. Original oznaka je UPM2 ali UPM GEO mislim da. Za lažje iskanje.

Sicer, če je od zalogovnika naprej in je ne bo krmilila črpalka potem je PWM brezveze.

Sam imam sicer tako (25/40-130) od zalogovnika naprej na nastavitvi po proporcionalnem tlaku. https://imp-pumps.com/pumps/nmt-mini/ .Na polni moči je poraba 20W. Če zapiram ventile na radiatorjih se poraba avtomatsko zamanjša. Če zaprem vse pade na 5W. To ti je edina pamet, ki jo rabiš. Sicer pa ponavadi nisem zasledil, da proizvajalci navajajo "glasnost" črpalke tako, da ne vem kako bi to lahko sploh zbiral katera je najtišja.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sašo65 - 18.11.2020

kake OČ mate to, da tako ropočejo? Wilo stratos para na 7 dela nič glasneje, kot bi brencelj bil v kurilnici....je pa original v Fujitsuju

PS sem pa tudi jaz grel termosifonsko, ko sem bil na KO tudi bojler imam "v zraku" tako da tudi pri SV nisem rabil OČ je pa montirana IMP let. tam 92 tudi dokaj tiha

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Energetik81 - 18.11.2020

(18.11.2020 ob 22:50)sašo65 Napisal: kake OČ mate to, da tako ropočejo? Wilo stratos para na 7 dela nič glasneje, kot bi brencelj bil v kurilnici....je pa original v Fujitsuju

To se tudi jaz sprašujem, ko sem še živel doma, smo imeli peč na drva, obtočno Grundfos (nimam pojma katere, vgrajena cca. 35 let nazaj in še vedno deluje!) in radiatorje. V sobah se ni niti malo slišalo obtočne, pa tudi če je bila na 3. stopnji.

Bi rekel, da ni krivec OČ, ampak bolj napeljava, kakšni spoji, ovinki itd.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Blue30 - 19.11.2020

(18.11.2020 ob 22:12)sisekmisek Napisal:
(18.11.2020 ob 20:43)Blue30 Napisal:

Mislim da CPD 11 -25/75 je oznaka pod katero Nibe trži "svojo" črpalko od Grundfosa. Original oznaka je UPM2 ali UPM GEO mislim da. Za lažje iskanje.

Sicer, če je od zalogovnika naprej in je ne bo krmilila črpalka potem je PWM brezveze.

Sam imam sicer tako (25/40-130) od zalogovnika naprej na nastavitvi po proporcionalnem tlaku. https://imp-pumps.com/pumps/nmt-mini/ .Na polni moči je poraba 20W. Če zapiram ventile na radiatorjih se poraba avtomatsko zamanjša. Če zaprem vse pade na 5W. To ti je edina pamet, ki jo rabiš. Sicer pa ponavadi nisem zasledil, da proizvajalci navajajo "glasnost" črpalke tako, da ne vem kako bi to lahko sploh zbiral katera je najtišja.

Tole ima Nibe v ponudbi, ravno gledam od Knuta -  CPD 11/25-75 Grundfos pwm 

Črpalka je res manj kot meter pod stropom, na zgornji strani pa gre voda v prvi radiator v zgornjem nadstropju (in potem naprej v druge) in se v tisti sobi sliši.
Stara Grundfosova se je sicer slišala na 2. hitrosti (imela samo dve). V "kurilnici" se ni slišala.

Tale wilo pa se sliši kot brenčanje, sem jo včeraj odzračil (sicer se sama z vklopom gumba), pa je bilo enako.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - xavi - 19.11.2020

Spomnite se, da so nekateri imeli probleme z glasnostjo v Estiah, kjer so bile montirane
frekvenčne črpalke od Grudfosa. Kot je omenil Sašo, v Fujitsutu je Wilo stratos, dela pa neslišno na max. moči, tudi poraba je smešna.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - jurjavcic - 19.11.2020

Eno vprašanje za vse, ki imate sekundarno vodno črpalko in ste na radiatorskem sistemu: ali vam med izvajanjem defrosta toplotna črpalka izklopi sekundarno obtočno črpalko?

lp,
Aljoša

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - bozgom - 19.11.2020

Meni sekundarna OČ deluje ves čas. Izklopi se le v primeru, da je zunaj topleje od 15°C, ko se izključi delovanje TČ in s tem ogrevanja.

Šumenje v radiatorjih pa je posledica hitrosti vode in zmanjšanega preseka. Presek se zmanjša običajno na ventilu, še posebej če je na njem termostatska glava. Če je OČ dovolj močna se pretok ne spremeni , zato se posledično mora povečati hitrost vode. To pa povzroča šumenje. Če je pri vas ta težava lahko preverite tako, da ob pojavu šumenja malce priprete ventil.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - some1 - 19.11.2020

Tudi pri meni imam jaz na sumu termostatske ventile, ki povzročajo šumenje. Spomladi bom na enem radiatorju zamenjal ventil za navadnega, da vidim razliko.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - bk9105 - 19.11.2020

(19.11.2020 ob 07:51)xavi Napisal: Spomnite se, da so nekateri imeli probleme z glasnostjo v Estiah, kjer so bile montirane
frekvenčne črpalke od Grudfosa. Kot je omenil Sašo, v Fujitsutu je Wilo stratos, dela pa neslišno na max. moči, tudi poraba je smešna.

stratos ni enako yonos. Tako je pri (skoraj) vseh zadevah.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sassapo - 19.11.2020

Tale Grunfoska je ziher ena najtišjih črpalk na trgu namenjenih toplotnim črpalkam.
Kolikor vem imaš nekaj močnejšo toplotno črpalko, pa omenjena Wilo tako nima kaj iskati, saj je prešvoh. Posledično ti cel sistem šepa.
kakšno pa imaš med zunanjo enoto in zalogovnikom?
Ps. Boljše - dražje črpalke imajo večji rotor kateri se vrti počasneje, kot manjši v cenejših črpalkah. Zato nastane razlika v hrupu.

RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - some1 - 19.11.2020

kakšna je pa razlika v glasnosti med:

GRUNDFOS CPD 11 - 25/75

ter

GRUNDFOS UPM GEO 25-85 130

Zadnje novice

DAN ODPRTIH VRAT – LUMAR PRIMUS-D 156 S PAKETOM DESIGN

Podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih lesenih objektov, vabi na dan odprtih vrat hiše…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.