Zima ni ovira za svež zrak: Pametno prezračevanje za zdravo bivanje
Po podatkih Evropske komisije naj bi Evropejci kar 90 % časa preživeli v zaprtih prostorih, ena…
Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ (/showthread.php?tid=42644) |
RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - csamo001 - 17.11.2020 (16.11.2020 ob 10:23)sassapo Napisal: Najboljša krmilja krmilijo s PWM signalom tudi sekundarno črpalko. V praksi to pomeni, da usklajajo pretoke v in iz zalogovnika. Tako je preprečeno vračanje proizvedene energije nazaj v TČ. Napisal si "najboljša krmilja", kar torej pomeni, da vsa krmilja TČ niso sposobna usklajevati pretoka primarne (interne) obtočne črpalke same TČ in obtočne črpalke od zalogovnika naprej? Če torej krmilje ni sposobno krmiliti sekundarne PWM OČ, potem nima smisla take sploh kupovati in je potrebno "navadno" OČ nastaviti na ustrezno visok pretok, ki nikdar ne bo manjši kot je maksimalni pretok primarne OČ. Nekako tako jaz razumem. (17.11.2020 ob 10:05)some1 Napisal:(17.11.2020 ob 09:58)sassapo Napisal: Zakaj bi imel PV nižji? Dt imaš za zmanjšano moč super, praviš, da ti vse deluje deluje super? S pripiranjem ventilov gotovo ne boš dosegel bolj enakomerne ogretosti radiatrojev. Pretoki morajo biti maksimalno odprti, obtočna na najvišji moči. S takim izhodiščem potem nastaviš ogravalno krivuljo. Potem pa po potrebi pripiraš zgornje ventile. Da bi pripiral spodnje, ne vidim nekega pametnega razloga. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Nike_Laker - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 11:04)csamo001 Napisal: S pripiranjem ventilov gotovo ne boš dosegel bolj enakomerne ogretosti radiatrojev. Pretoki morajo biti maksimalno odprti, obtočna na najvišji moči. S takim izhodiščem potem nastaviš ogravalno krivuljo. Potem pa po potrebi pripiraš zgornje ventile. Da bi pripiral spodnje, ne vidim nekega pametnega razloga. Spodnje ventile na radiatorji pripiraš samo za to, da hidravlično uravnotežiš sistem. Npr. če ti obtočna zaradi bližine in nizkega upora večino pretoka pošilja v prvi radiator in skoraj nič v zadnjega. Potem prvega malo pripreš, da oba dobita enako. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - some1 - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 10:29)bozog Napisal:(17.11.2020 ob 09:34)some1 Napisal: Danes spet opazujem tč in opazim, da se kompresor pri zunanji 1.C ugaša.Pozdravljen, sam imam tudi Toshibo... sicer 8kw in do sedaj razen pomikov na krivulji nisem posegal v samo delovanje TČ. Krmiljenje imam preko zunanje temperature... in mi konstantno drži v osnovnih prostorih temperaturo 23,2 .C +/- kake 0,2 .C. Bi te pa prosil, če mi lahko napišeš pod katerimi kodami spremljaš tvoje parametre.... bom še sam čekiral, bolj iz radovednosti. Moj pristop je sicer bolj kot ne... dokler dela tako, da je meni udobno pusti sistem naj dela... V servisnem nadzoru gledaš kode: 04- kondenzacijska temp. 06- temp povratka. 07-temp. dvižnega voda 61-temp. zunanjega zraka 70- Frekvenca kompresorja Tudi pri meni je temp. konstantno 22.C. Pa saj poznaš tist pregovor. Vsak tele ma svoj vesele :D RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sassapo - 17.11.2020 Te prikazane temperature služijo bolj kot ne indikacija, da vse deluje ok. Za kakšen točnejši prikaz bo pa potrebno nabaviti ustrezne termometre. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Blue30 - 17.11.2020 Ksz Zanimivo, sem dal OČ na 2.hitrost in se je razlika v temp. med dviznim in povratnim povecala za 1.2 stopinje, je pa od tega dobre tri ure, sem mislil, da se bo znizala. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - some1 - 17.11.2020 Še eno vprasanje za sassapota. Kje naj vidim pretok vode skozi izmenjevalec? Ce bo prenizek bo sla v napako predvidevam. Imam pa pumpo spodaj na sliki. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Energetik81 - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 11:21)Nike_Laker Napisal:Meni se zdi hidravlično uravnoteženje nesmiselno. Stanovalce briga, kakšen je pretok v posameznem radiatorju ali zanki talnega.(17.11.2020 ob 11:04)csamo001 Napisal: S pripiranjem ventilov gotovo ne boš dosegel bolj enakomerne ogretosti radiatrojev. Pretoki morajo biti maksimalno odprti, obtočna na najvišji moči. S takim izhodiščem potem nastaviš ogravalno krivuljo. Potem pa po potrebi pripiraš zgornje ventile. Da bi pripiral spodnje, ne vidim nekega pametnega razloga. Jaz sem uravnotežil temperaturno, torej pripiraš najtoplejše zanke/radiatorje, dokler ni v sobi želena temperatura. Ne glede na pretok v zanki. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - bk9105 - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 13:08)Energetik81 Napisal:(17.11.2020 ob 11:21)Nike_Laker Napisal:Meni se zdi hidravlično uravnoteženje nesmiselno. Stanovalce briga, kakšen je pretok v posameznem radiatorju ali zanki talnega.(17.11.2020 ob 11:04)csamo001 Napisal: S pripiranjem ventilov gotovo ne boš dosegel bolj enakomerne ogretosti radiatrojev. Pretoki morajo biti maksimalno odprti, obtočna na najvišji moči. S takim izhodiščem potem nastaviš ogravalno krivuljo. Potem pa po potrebi pripiraš zgornje ventile. Da bi pripiral spodnje, ne vidim nekega pametnega razloga. In kako se obnašata dve primerljivi (temperaturne zahteve, velikost radiatorja) sobi, ki sta (hidravlično) različno oddaljeni od obtočne? Stanovalci oddaljene sobe gredo na obisk k onim iz bližnje, dokler se tudi pri njih ne segreje? RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Energetik81 - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 13:45)bk9105 Napisal:(17.11.2020 ob 13:08)Energetik81 Napisal:(17.11.2020 ob 11:21)Nike_Laker Napisal:Meni se zdi hidravlično uravnoteženje nesmiselno. Stanovalce briga, kakšen je pretok v posameznem radiatorju ali zanki talnega.(17.11.2020 ob 11:04)csamo001 Napisal: S pripiranjem ventilov gotovo ne boš dosegel bolj enakomerne ogretosti radiatrojev. Pretoki morajo biti maksimalno odprti, obtočna na najvišji moči. S takim izhodiščem potem nastaviš ogravalno krivuljo. Potem pa po potrebi pripiraš zgornje ventile. Da bi pripiral spodnje, ne vidim nekega pametnega razloga. Ne vem kaj hočeš reči. Ventile se pripre toliko, da je v obeh želena temperatura. Koliko bo pri tem pretok skozi oba radiatorja, nas ne zanima, zakaj bi nas? RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - bozgom - 17.11.2020 Sam sem imel dovod iz kurilnice v kabinetu. Poleg je takoj bil en manjši radiator (5 Aklimat členov) čez hodnik pa v dnevni sobi s tam 20 členi. V kabinetu je radiator žarel, v dnevni sobi pa bil komaj mlačen. Po pripiranju spodnjega ventila na manjšem radiatorju sta začela oba pričakovano greti. In to delata še danes. Sedaj pa ta radiator razširi na veje, katere niso hidravljično uravnotežene. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - bk9105 - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 13:58)Energetik81 Napisal:(17.11.2020 ob 13:45)bk9105 Napisal: In kako se obnašata dve primerljivi (temperaturne zahteve, velikost radiatorja) sobi, ki sta (hidravlično) različno oddaljeni od obtočne? Stanovalci oddaljene sobe gredo na obisk k onim iz bližnje, dokler se tudi pri njih ne segreje? Jaz pa ne vem, o katerem ventilu govoriš, o spodnjem al zgornjem klasičnem? O termostatskem očitno ne, ker tam se nič ne pripira, ampak samo nastavi želena temperatura. Prav tako ne vem, kje sem napisal, da stanovalce zanima konkreten podatek o pretoku. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Energetik81 - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 14:23)bk9105 Napisal:(17.11.2020 ob 13:58)Energetik81 Napisal:(17.11.2020 ob 13:45)bk9105 Napisal: In kako se obnašata dve primerljivi (temperaturne zahteve, velikost radiatorja) sobi, ki sta (hidravlično) različno oddaljeni od obtočne? Stanovalci oddaljene sobe gredo na obisk k onim iz bližnje, dokler se tudi pri njih ne segreje? Če ni termostatskih, pišem o spodnjem. Ne zanima nas temperatura radiatorja, ampak temperatura v sobi. Če karikiram, imaš v eni sobi mali tip11 radiator, v drugi sobi pa ogromen tip33. Če samo hidravlično uravnotežiš (=enak pretok v obeh), bo v drugi sobi precej bolj vroče kot v prvi. Zato pravim, da uravnotežiš glede na sobno temperaturo, ne pa na to, kako topel je kakšen radiator ali kakšen pretok je skozi. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - bk9105 - 17.11.2020 Hidravlično uravnoteženje si ne razlagam kot enak pretok v vseh radijatorjih, to ti je neka nova teorija. Mogoče si celo naredil reply meni, namesto mojemu predhodniku. Over and out. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Nike_Laker - 17.11.2020 (17.11.2020 ob 15:12)Energetik81 Napisal:(17.11.2020 ob 14:23)bk9105 Napisal:(17.11.2020 ob 13:58)Energetik81 Napisal:(17.11.2020 ob 13:45)bk9105 Napisal: In kako se obnašata dve primerljivi (temperaturne zahteve, velikost radiatorja) sobi, ki sta (hidravlično) različno oddaljeni od obtočne? Stanovalci oddaljene sobe gredo na obisk k onim iz bližnje, dokler se tudi pri njih ne segreje? Načeloma imaš prav. Ampak če so radiatorji kolikor toliko dobro dimenzionirani glede na potrebe posamezne sobe, bodo hidvlično uravnoteženi pravilno delovali. Pripiranje spodnjega ventila je groba nastavitev, termostat zgoraj pa točna. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Blue30 - 18.11.2020 KSZ, če lahko kdo kaj napiše: danes smo staro Grundfosovo OČ menjali z Wilo Yonos PICO 25/1-6 zadevo na Adaptu (kronoterm ima pač te, čeprav sem navijal za kakšno boljšo Grundfosovo.. Menjali smo izključno zaradi glasnosti stare, zdaj pa je ta hudič še glasnejši. Trenutno je na 1. prestavi, ko bo hladno pa ko bo na tretji, pa se bo konkretno slišala v nadstropje in se sprašujem, če začnem kar zdaj razmišljat o drugi... ne spraševat, zakaj nisem monterju rekel. Se mora nastavit višina in me zanima, je to mišljena maksimalna višina, do koder pošilja vodo v sistemu? npr. samo en štuk ca. 3 metre? Ima kdo kaj izkušenj z nastavitvami? (resno, ne spraševat, nisem prave volje, ker sem računal na neko tiho izvedbo, ampak je bila že zmontirana, ko sem prišel domov). Hvala |