DAN ODPRTIH VRAT – LUMAR PRIMUS-D 156 S PAKETOM DESIGN
Podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih lesenih objektov, vabi na dan odprtih vrat hiše…
![]() |
Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ (/showthread.php?tid=42644) |
Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - alanford - 13.2.2017 Mene pa zanima, kako naj dodatna pamet razmišlja, kako naj krmilim o.č., da bom deležen vseh dodatnih rožic. Moj krmilnik namreč tega ne zna in hitrost o.č. je nastavljena fiksno (ročno). Predpostavke so naslednje: - vhodni podatki so vse možne temperature (dvižni in povratni vodni vod, obe temperaturi plina na kondenzatorju in obe temperaturi plina na uparjalniku) - če je potrebno, se meri še tlake v plinski povezavi - merim tudi neto porabo el.e. - krmilim modulacijo inverterja in seveda hitrost o.č. Je možno? ______________________________________ Bolje nešto od nečega, nego ništa ni od čega. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - pentax - 13.2.2017 @kelencm, nekako mi ne deluješ patriot če v hišo daješ neke danske naprave, upam da imaš vsaj tv gorenjev če ti že danci rihtajo zrak. Glede kronoterma in podpore si me pa tudi malo razočaral, saj sem pričakoval da pridejo isti dan glede na to da je iz savinjske uro stran cela Slovenija. Sam sem tudi nameraval vzeti kronotermovo tč pa je na koncu nisem, ker menda ne dela dobro če je obtočna nastavljena na visok pretok, to mi je moteče, niti nimajo te napake zapisane v navodilih. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - tahcin - 10.12.2017 Menda imajo novejše TČ krmiljeno uravnavanje hitrosti obtočne črpalke. Ali to velja za TT on-off ali le za "boljše"? Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sassapo - 10.12.2017 Že skoraj vse TČ od spodnjega razreda dalje uravnavajo hitrost OČ. avtomatsko, nekatere celo ločijo ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje prostorov. Pri srednjem in višjem razredu je pa to standard že leta RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - some1 - 13.11.2020 Berem tole temo in mi ni čist jasno vse. Mi lahko povem kaj pomeni dt 8K? Razlika med dvižnim ter povratnim 8.C? Ter kakšna naj bi bila idealna temperaturna razlika med dvižnim in povratnim pri dvižnem vodu 36.C? Pri meni je trenutno razlika 2.C. Ali bi moral tole povečat za boljši izkoristek. Črpalko laufam na 80% moči. Gre pa za toshibo estio 11kw ht. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - xavi - 13.11.2020 Manj skoraj ne bo šlo. Sam imam Wille stratus in ga teram na polno, da dobim delta T nekje 2 c. RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Blue30 - 13.11.2020 Ja, kaj je ta K? Koliko mojstrov pa je tukaj :D RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sašo65 - 13.11.2020 (13.11.2020 ob 08:04)some1 Napisal: Berem tole temo in mi ni čist jasno vse. Mi lahko povem kaj pomeni dt 8K? Razlika med dvižnim ter povratnim 8.C? ma kakih 8.....2 je cisto ok. ko sistem deluje konstantno in je hiša pregreta....pri meni varira med 1.8 in 2.2 oč pa ze od prvega dneva na max(7) RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Sonce65 - 13.11.2020 (13.11.2020 ob 09:11)Blue30 Napisal: Ja, kaj je ta K? Koliko mojstrov pa je tukaj :D Dt = je razlika med Dv in PV ! 8k pomeni pri kateri koli temperaturi Dv i Pv je ta razlika 8! Pri C imamo 0c ,gor so pozitivne , niže so negativne vrednosti Pri K ni negativnih vrednosti , korak je enak. Če bi bil Dv+ 4c, Pv - 4c Je že problem povedati koliko c je razlika. Je + ali - C ?? 0C = 273.15K 0K = - 273,15C 100c = 373,15K Ok? RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - csamo001 - 13.11.2020 Sarkazem detektor gotof? RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sašo65 - 13.11.2020 samo, ti kapiraš ka je oni pred tabo napisal? RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - csamo001 - 13.11.2020 Tam neki pri Pv -4c sem se malo zgubo. :P RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Sonce65 - 13.11.2020 (13.11.2020 ob 08:04)some1 Napisal: Berem tole temo in mi ni čist jasno vse. Mi lahko povem kaj pomeni dt 8K? Razlika med dvižnim ter povratnim 8.C? Da! Dt 8K je enako DT 8 C , ker sta obe pozitivne in ni težav , korak je isti. Moj BOŠČEK ima dobro naštudirano črpalko. Pri meni goni vso vodo samo črpalka notrenje enote v 14 rad. aklimat, term. vent. Pred zagonom kompresorja požene črpalko na polno nekaj sekund . S tem izzrači izmenjevalec toplote. To je preventivno, da ne bi bilo zračnega žepa v izmenjevalcu. Črpalka ima nastavljiv Dt do 10k med Dv in Pv. (za radiatorje 6k , in talno gretje 4k. priporočeno) Obratoval sem na Dt 6k in ugotovil, da če sem dvignil dt na 8k, je v radiatorje šla bolj topla voda, moč toplotne ista in poraba ista. Je pa na radiatorju boljši občutek. Obratovanje črpalke se ne sliši. Tudi , če sem dal Dt 4 je vse ostalo enako , le v prostoru se je poznalo, kod da zrak premalo kroži. Hladnejši Pv. odvzame več toplote na izmenjevalcu in ima zato toplotna boljši izkoristek. Ravno zato so na talnem toliko bolj učinkovite. Zniževanje ne gre v nedogled. Se splača obratovato z čim nižim. To se doseže z uravnoteženjem. Če nek radiator vrača pretoplo vodo, ga spodaj pripremo . Ta topla voda pokvari ostalo. Tako sem uravnotežil sistem. Zdaj urejajo termost. ventili... Mislim, da bi tudi pri talnem morale vse zanke vračati približno enako toplo vodo. Prip . Poskusi zmanjšati na 60% in malo spremljaj. Rezultat ne bo izustal! RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - some1 - 14.11.2020 Hm mi je sedaj malenkost bolj jasno. Sicer pa ne razumem kako ti je pri večjem dt šla v radiatorje bolj topla voda, razen če ima problem dosegati dv. cca. 40.C ( na pamet govorim cifro ). Torej če prav razumem naj bi bilo idealno razmerje pri radiatorjih cca. dt 6K?. Koliko je pa izkoristek slabši sedaj, ko imam dt. 2K? Lp RE: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - sašo65 - 14.11.2020 kaj bo 6 uredu...DV 40 PV 34.....to niti v sanjah ni uredu, razen če nič ne štima in hiša nima oken....2 je več kot ok. |