Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
V podjetju Lumar v sredo 12. februarja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo prvi letošnji dan…
![]() |
Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ (/showthread.php?tid=42644) |
Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - timi11 - 12.2.2017 Migaj Zakaj ne ogrevaš z višjo temperaturo nad 50-60°C in urnike pri trenutnih zunanjih? Saj je tvoja DHT temu namenjena.Tako nizko nastavljene temperature so za Daikin LT.Tebi bo crknu kompresor zaradi prenizkih obratov in slabega mazanja. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Migaj - 12.2.2017 Timi, saj veš, da ni tako. Običajne TČ so prevenstveno namenjene ogrevanju preko talnega. Moja TČ pa je namenjena ogrevanju na radiatorjih. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - timi11 - 12.2.2017 Ne razumem, Reciva da imava približno enako izolacijo Jaz potrebujem Pri Daikin LT dodatni grelec cca 4% v sezoni. Ti potemtakem potrebuješ 4% DHT v sezoni ostalo bi šlo z LT Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Migaj - 12.2.2017 Če ti TČ brez grelcev niti sanitarne vode ne zmore ogreti preko 45°C, ti v mrazu tudi radiatorjev ne bo pri DV>45 z zadovoljivo močjo, kljub naprezanju. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - timi11 - 12.2.2017 Migaj imam izklopljeno ogrevanje sanitarne vode z grelcem.Tudi v največjem mrazu januarja je grela z kompresorjem. Par krat pogledal med gretjem SV. DV je kazal 52°C sanitarna voda ogrevana na 45°C 300 l čas gretja cca 50 min pri konkretnem minusu. Ogrevanja nad 45°C je bilo 4% do sedaj in to je bilo dogreto z grelcem. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Migaj - 12.2.2017 Ogrevaš cca 25% manjšo površino, v dnevnih prostorih najbrž nimaš cca 23,5, kot je pri nas, ostale elektrike porabiš veliko več (večji notranji dobitki), Rh imaš višji, kar najbrž pomeni manjšo izmenjavo zraka, priklop imaš 3X25A? -dražja elektrika, da ne ugibam dalje. Hiš in navad stanovalcev pač ne gre kar enačiti :oops: Je pa super, če si s svojo LT na radiatorjih zadovoljen. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - timi11 - 12.2.2017 Ogrevam 150m2+40m2 garaže na nižjo temp. Kvadratura je baje pomembna pri Izbiri moči naprave?V stanovanju smo celo leto v kratkih rokavih tudi januarja letos.Temperaturo pride do 23°C na hodniku.V kopalnici pa do konca talno + lojtra. V spalnih prostorih so na radijatorjih programske glave danfos, da ponoči ni vroče. Ogrevanje od oktobra 24/7! Potrebe po prezračevanju ni ,ker se skozi stara okna jelovica,kar dobro menja zrak.V mansardi imam pa slabo izolacijo 10cm volne do strešnega cegla,deske in fabjon. Ko piha zunaj se v polovici prostorov pošteno čuti delovanje naravnega rekuperatorja :mrgreen: Aja pa še 4 strešne okne velux v 3 prostorih imam,da ne pozabm :wink: Na ostale tvoje domneve raje nebi .Sam veš da ostalo ne prinese za liter vina,ki ga ti rukneš v dveh urah! P.s V pritličju imam 80 letnico,ki mi večkrat prezračuje skozi vhodna vrata.Pridem dol in priprta vhodna vrata. Odpto vse do dnevne ona pa neki puca. Jo vprašam kaj je z vrati. Ona vedno nazaj da se težko zapirajo in da se sama odpirajo. Ja res mamo različne potrebe in navade. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Migaj - 12.2.2017 Timi, a si kaj pomeril relativno vlago notri sedaj pozimi? Je tudi pri tebi glede na šuplja okna zelo nizka? Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - timi11 - 12.2.2017 Migaj priznam! Pri meni odloča žena koliko bo toplo.Jo stalno zebe in če ji ni dovolj toplo. Zvečer odpade...sej: A povem..? Vlago v življenju še nisem meril z inštrumentom. Ponavadi jo malo pošlatam tam doli in po občutku nadaljujem :lol: A ti pa tvoji plastičnega posodiš in preko Wifi gledaš Rh in temperaturo. Priznam da si napreden. :wink: Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Merlin1 - 13.2.2017 Migaj Napisal:dT=7KTa meja je zelo ozka (morda 3K) . To je res samo, do točke, ko voda iz povratka uspe odvzet vso toploto hladivu. Če pa točko prekoračiš se bo drastično zmanjšal COP. Kar pa je še slabše bo zaradi povišane temperature življenska doba krajša. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - yan1234 - 13.2.2017 Migaj Napisal:dT=7K Poskusi izmeriti temp. na bakrenih ceveh, da se vidi razlika med plinom in vodo. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - kelencm - 13.2.2017 sam imam kronotrem 8kw tč on of z tisto majhno notranjo enoto kjer je hidravlični modul (HM-131 K1), ki ima vgrajen 50 litrski zalogovnik. Toplotna črpalka mi je javljala napako učinkovitosti in sem poklical Kronoterm pa so takoj drugi dan prileteli. Res sem zadovoljen s tehnično podporo in odzivnostjo. Vsaka čast Kronotermu. Izvajalca, ki mi je montiral TČ sploh ne kičem, ker vse finte TC obvladajo samo strokovnjaki od Kronoterma. Na kaj so ugotovili: bila je pramajhna razlika med teperaturo dovodnega in povratnega voda ker je imela obtočna črpalka preveliko hitrost. Potem so zmanjšali hitrost te črpalke. Je na obtočni črpalki en potenciometer s katerim to reguliraš. No sedaj je to vredu. Jaz pač strokovne rešitve prepuščam tehničnim strokovnjakom s strani proizvajalca. Zato sem se tudi odločil za slovensko TČ in ne za japonce ali kekšne druge tuje firme. Tudi vse ostale materjale in opremo v hiši imam slovensko. No ne čisto vse, prezračevanje je danska firma. Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Poldee - 13.2.2017 Super zate. Sam imam japonko pri kateri se cakam, da bo treba klicat servis. Kar dela v eno, ze 3 leta... Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - kelencm - 13.2.2017 saj zato sem se odločil za slovenskega proizvajalca, lahko pokličeš direktorja ali pa greš osebno do njega, če njegove tehnične službe ne delajo kot je treba. V skrajni sili pa mu zagroziš z inšpektorjem ali z novinarji :). Če je japonska, a naj grem v Tokio :)? Re: Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ - Poldee - 13.2.2017 Ok, nimam ti kej napisat nazaj... |