![]() |
|
Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? (/showthread.php?tid=42431) Strani:
1
2
|
Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - verčiverči - 6.2.2012 Imeli bomo gradnjo v lastni režiji. Ves čas sva na tiho "računala", da bi nama pomagali sorodniki (en je vodovodar, drugi električar, tretji zidar, četrti dela kamine...). Ker gre za bližnje sorodnike, sva računala, da bi bili pripravljeni pomagati. Tako bi tudi prišla midva nekaj ceneje čez... Tako je naše sorodstvo že postavilo gor dve hiši (od dveh bratrancev). Vendar opažava, da imajo ti sorodniki potem tudi neka nerazumljiva pričakovanja kot "povratek usluge". Saj je lepo, da uslugo vrneš. Težava pa je, če je ne moreš, pa ti tega ne verjamejo (naj navedem kot primer - vzemanje preko vrste v zdravstvu). Čedalje bolj razmišljava, da raje dava nekaj več denarja, se sama več angažirava in sorodstvo mirne duše izpustiva v naših bodočih akcijah. In potem mirne vesti spiva. Sprašujem vas. Tiste, ki hiše postavljate ali ste jih že postavili s pomočjo sorodnikov - je vredno prenašati kasnejša pričakovanja sorodnikov za nekaj 10 tisočakov manj? Kakšne so vaše izkušnje? DObre? Slabe? Mnenja in izkušnje dobrodošle. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - som16 - 6.2.2012 verčiverči, nekaj odgovorov boš našla na forumu, saj smo kar pisali,debatirali in komentirali. Kolikor sem lahko, sem vsakemu , ki mi je pomagal vrnil pomoč. Tudi , če je izgledalo , da sem več naredil se nisem obremenjeval, saj takrat nisem vedel ali ima čas ali ne; je prišel na pomoč. Mi tudi sedaj ni težko kaj pomagat , v kolikor me pač prosi zanjo. Kar se sorodnikov tiče : Razen tašče skoraj nič ali zelo malo, tako da s tem nisem imel problemov.
Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - jack_1 - 6.2.2012 Al Pacino, Carlito's Way: Favor gonna kill you faster than a bullet. :wink: Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - verčiverči - 6.2.2012 Ne narobe razumet, jaz bi tudi rade volje vrnila uslugo... A kdo pravi, da jo bom lahko? Eden od bratrancev je mogel za uslugo hčerki enega od teh sorodnikov potem npr. vse spustiti tisto sekundo iz rok, ko so klicali iz rok, 60 km v eno smer delat. Ko je prišel tja, so mu povedali, da so situacijo že rešili (nihče pa ga ni poklical in mu to povedal)... Nisem vedela, da je bilo že debate o tem, pa spremljam forum kar redno (mogoče pa ne spremljam pravega razdelka foruma ;-) ). Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - 5522 - 6.2.2012 Imaš sorodnike in imaš "sorodnike" če si slučajno rojen pod zelo svetlo zvezdo imaš sorodnike, če je tako jih uporabi, drugače pa je tale od jack_1 kar pravšnja, RES pa se usluge vračajo, seveda v ustreznih merskih enotah, da ne padeš potem morda ti pod "sorodnike" Zna pa biti dolgoročno ceneje najeti nekoga Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - FranciZ - 6.2.2012 Mi smo več ali manj hišo zgradili s pomočjo sorodnikov in kolegov; sam sem seveda že pred leti pomagal pri gradnji marsikomu od teh, nekaterim pa pač ne, ker tovrstne pomoči do sedaj še pač niso potrebovali; saj tudi jaz takrat, ko sem jim pomagal, ne. Pa tudi nekako nimam občutka, da mi je marsikdo 'mogel' priti pomagat, saj mi ni pomagal marsikateri bližnji sorodnik - mu tega nikakor nisem 'zameril' - pomagal pa mi je marsikateri kolega, in to takrat, ko sem najmanj pričakoval. Seveda je moje povračilo sedaj ob kakšnih piknikih, ko rade volje povabim tudi tiste kolege, ki so mi kdaj pomagali. Saj se je tudi marsikatera 'akcija' končala s pik(t)nikom ... 8) Če nameravaš koristiti tovrstno pomoč, je pač potrebno take zadeve tudi dobro splanirati, saj le-ti 'sorodniki' kot jih navajaš, delajo tudi za svoje 'preživetje'. In tako tudi kasneje toliko bolj pričakujejo tvojo 'povračilno' pomoč. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - Fery - 6.2.2012 Ali imaš sploh možnost, da nebi? Če jo imaš, potem naredi tako, skeširaj in naj delajo drugi. Mi, ki smo bili v to primorani (samogradnja), imamo mešane občutke. Od mojih, ki so čisto OK, do nekaterih drugih, ki tega nebi počeli več. Itak pa je vsaka žlahta drugačna. Za svojo morata presoditi sama. Od mene, nihče od tistih, ki so pomagali, nič ne pričakuje. Res je, da sem bil praktično zadnji na vasi s takim početjem in da so mi bili vsi nekaj dolžni, ker sem prej rad pomagal. In niti pod razno zato, da bi mi vračali. Vsaka taka tlaka je mali žur, če se zastopite med sabo. Seveda pa mora vse imeti svojo mero. Več ljudi na kupu itak rabiš samo vsake kvatre. Kar rabiš sta dve osebi, ki imata čas. Poleg vaju dveh, seveda. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - vincent - 6.2.2012 Kar se gradnje tiče...je za moje pojme sorodnih, ki ti bo pomagal...ti in toj mož :twisted: . Na ostale pa ne računaj. Če že, jih prosiš takrat ko je res akcija (torej kak dan), ki ga poplačaš s kako fešto oz. vrneš kak dan. Ne apr pričakovat da bo nekdo (magari sorodnik) cele dneve delal pri vas za bagatelo...saj ni neumen, pa vidva tudi ne smeta biti tako naivna. Tako da...če že, se zmeniš za plačilo in upaš, da te kot sosordnik ne bo prveč obral. na splošno ap se tudi tu bolj splača dobiti preverjenega izvajalca, ki dela za razumen denar. Vse je tems vetu je pač daj dam in če pričakuješ da bo nekdo cel mesec delal pri vama za 'hvala lepa' se motiš (itak ne bo)...tako da, logično da bo ob priliko hotel vrnjeno uslugo.in ja, če je on delal 12 ur dnevno pri vama, je loggično da se mu vrnjena usluga sprevozom 60 km daleč (40 minut v eno smer?) ne bo zdela v nebo vpijoča. Tako da...moj nasvet. Vidva gradita, dve osebi sta na razpolago na razpolago (vsak po svojih mčeh seveda) in to je to. Za ostalo pa si iščita izvajalce, ki so ugodni ter dobri. Nič hudega če bo eno leto kasneje dokončano - ko bo, nebosta nikomur nič dolžna, oz. kar bosta, bosta sproti poravnala. In pri takem načinu verjemi,d a če bo treba bojo tudi sodorniki rade volej sprikočili kak dan na pomoč..ko se rabi večja delovna sila (pa še to v celi gradni mogoče 3 - 4 x). To je to. (Jaz, če se le da poskušam narediti vse sam, kar ne znam je prezahtevno poiščem izvajlce, če je pa res sila pa seveda prosim za pomoč - pa še to sestrinega moža (npr. do zdaj: betoniranje podložnega betona v pritličju..cca. 30 mešalcev..enostavno ne gre da bi delal beton, ga vozil in ravnal). Je pa prvo pravilo pri gradnji, da si kupiš rabljen mešalec in novo karjolo. Na parceli tri kubike peska 0-4 mm, cement pa skočiš iskat ko ga rabiš (v najbližjo trgovino oz. zadrugo)...seveda če imaš namen čim več delati sam. ('samogradnja' enostavni ni, da ti delajoo sorodniki, zato da boš ti prihranil) Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - urska86 - 6.2.2012 Jaz mislim da je to vprašanje, na katerega vsak odgovori drugače,...pač glede na sorodstvo. Midva sva se pri gradnji oprla le na najbližje sorodstvo,..torej najini starši in bratje,sestre. Vseh ostalih nekako nisem želela vpletati,...je pa to čisto odvisno od sorodstva do sorodstva. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - verčiverči - 6.2.2012 Bistvo izkušnje bratranca je v tem, da so dopustili, da naredi toliko km, pa čeprav to ni bilo sploh potrebno. Niti se ne gre, da jaz ne bi rada vrnila usluge. Jo bi. V svojem poslu sem na malce "višjem položaju" in že sedaj tako ali tako vsi sorodniki/znanci/kolegi pričakujejo, da bom uredila za njih ne vem kaj, jim zrihtala ne vem kaj... Seveda pa to vse ni mogoče. Ob pomoči sorodnikov me skrbi, da se bi pričakovanja stopnjevala. Pa ne mi sedaj vreči pod nos, da potem pa že imam dovolj denarja. Partner ni niti na minimalcu. Skupaj imava ravno neko slovensko povprečje. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - 5522 - 6.2.2012 No če sta v Slo povprečju niti ni slabo. Glej če ima partner tako slabo plačo in nima dveh levih rok, ker če jih ima raje takoj dajte vse delati mojstrom, torej če nima dveh levih rok naj lepo službo obesi na klin in se posveti gradnji 100% Bosta ceneje prišla skozi in tudi živcev bo na koncu ostalo več, za zidarijo enega mojstra pa tvoj partner in to je to no mogoče še eden da so trije. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - papez46 - 6.2.2012 :roll: Pomoč žlahte? :roll: Ja, definitivno......................ampak..................vse po reglcih. Hočem rečt za € in ne za uslugo. 8) Tudi sam sem prakticiral to varianto. Ta je štromar, drugi se spozna na "vaserlajtungo"- in tako naprej. Vendar so vsi delali za € ( no ja takrat še za DEM ). In kje je potem caka in profit - bo kdo vprašal. Je. in to 2 x. 1. Zaupaš človeku in veš, da te ne bo "nategnil" - tako ali drugače. Predvsem pa okoli samega materiala, njegove cene in kar je bistveno vem/veš, da bo žlahtnik prišel ravno tisti dan kot ga potrebuješ in ne kak teden ali dva kasneje. 2. Njegovo opravljeno delo ( saj zaradi tega tudi dela ) mu plačaš korektno. Morda je kak % popusta za žlahto upoštevan, oziroma je cena "REALNA". In ja še zadnja stvar - na ta način nikoli nikomur NE OSTANEŠ NIČESAR DOLŽAN! Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - Fery - 6.2.2012 Aja, pa še nekaj. Pomoč žlahte ni, da vzameš žlahtovca-štromarja za napeljavo štroma!!! To je, v primeru izgovora na žlahto, izkoriščanje! Nič pa ni narobe, če ti pride žlahtovec-štromar pomagati zaliti ploščo, žlahtovec-kmetavzar pa napeljati štrom. Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - Loami - 6.2.2012 Fery Napisal:Aja, pa še nekaj. Res je. Zakaj? Ker ne živimo od zraka. V prostem času lahko nekomu pomagam, ne morem pa v prostem času delat, ker potem to ni več prosti čas. Jaz na primer "delam" načrte za hiše. In zdaj naj celi žlahti zastonj sprojektiram njihove nepremičnine? Ja, če mi oni kuhajo, točijo bencin, pazijo otroke, plačajo dopust, kupijo nov računalnik, pa še prispevke je treba plačat.... Se ne izide.... Re: Graditi ob pomoči sorodnikov - da ali ne? - papez46 - 6.2.2012 :wink: Ravno o tem razpredam. Ko mi je žlahtnik delal "štromarijo", od razvoda cevi in doz v platah in stenah, pa do finih montažnih del na koncu, sva njegovo delo sproti poračunavala. Ko je ta isti žlahtnik pričel zidati svojo "kočurino", sem mu naredil ves projekt in dokumentacijo. Seveda mi jo je plačal. Tako, kot sva se dogovorila za ceno njegovega dela, sva se tudi za ceno mojega dela. Tako sva si "KVIT". Imava pa oba dober občutek, da sva si drug drugemu pomagala - saj sva si le "žlahta". :lol: :lol: 8) |