![]() |
|
Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? (/showthread.php?tid=42181) Strani:
1
2
|
Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - balluf - 26.1.2012 Pozdravljeni. Imam peč na drva (navadno) ki mi ob topli zimi kot je letošnja povzroča težave! Zato se odločam, da bi bilo pametno zraven dodati še zalogovnik.Ker imamo ob toplem vremenu v hiši pretoploo, ali mi pa peč kuha drva z zaprto loputo in temp. 60-65 drugače imamo savno. Zanima me ali je smiselno dodati zalogovnik, če kateri in koliko velik? Peč je do23kW ogrevamo 90m2, hiša zelo stara z deeebelimi zidi(upam da kaj akumulirajo ).Zalogovnik bi tudi sam montiral zato me zanima kaj še rabim zraven za povezavo(prosil bi za spisek in vezavo).Imam pa še peč na kurilno ki bi jo pusti v sistemu. Zanima me tudi kakšna je primerna max. temperatura zalogovnika oz. peči? Prosil bi za čimveč vaših izkušenj-navodil (zadevo bi sam zmontiral). HVALA. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - okram - 26.1.2012 Tukaj najdeš zalogovnike <!-- m --><a class="postlink" href="http://zalogovniki.si/">http://zalogovniki.si/</a><!-- m --> velikost ti bo izračunal Žerjavar iz večih podatkov, ki jih moraš dati Kaj vse potrebuješ pa najbolje da si kje ogledaš temperatura na katero se segrevajo zalogovniki je ponavadi 80-85 stopinj zgoraj Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - JozkoPetarda - 26.1.2012 Izračunati moraš izgube hiše, in potem zalogovnik dimenzionirati na približno tako dimenzijo da boš hranil dovolj toplote za ogrevanje med dvema kurjenjema. Če misliš kurit dvakrat na dan potem je lahko zalogovnik manjši, vendar primerno velik, da kurjenje ene polno naložene peči ni preveč za "napolnit" zalogovnik. Ker potem ko bo zalogovnik na 80°C boš spet samo kuhal drva. 50l na kilowatt je ena ocena čez palec, ki jo zahteva tudi ekosklad, ampak za moje pojme je popolnoma neumna. Kaj ima veze kako močna je peč z velikostjo zalogovnika? Moč peči samo določa kako dolgo ali počasi bo peč gorela z določeno količino drv. Potem je pa važno ali lahko naložiš 10kg drv, ali 50kg. Od tega bo odvisna minimalna velikost zalogovnika. Zalogovnik mora biti dimenzioniran na izgube hiše in velikost kurišča (prostora kamor nakladaš drva) kotla. Iz izkušenj: S pečjo ki ima dober izkoristek in 150l kurišče lahko nafilaš kompleten 2000l zalogovnik z enim samim kurjenjem kvalitetnega goriva (posušena bukev ali hrast), če je gorivo slabše kvalitete da manj energije... Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - gape - 26.1.2012 balluf Napisal:Pozdravljeni. Tvoje težave s klasično pečjo bi rešil že enostaven hranilnik 800-1000l. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - hrustalec - 26.1.2012 gape Napisal:Tvoje težave s klasično pečjo bi rešil že enostaven hranilnik 800-1000l.Pa ena navadna solarna regulacija + ventil za dvig povratka. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - aleks - 26.1.2012 balluf Napisal:Zalogovnik bi tudi sam montiral zato me zanima kaj še rabim zraven za povezavo(prosil bi za spisek in vezavo).Imam pa še peč na kurilno ki bi jo pusti v sistemu.potrebuješ: 1. črpalko kotla 2. ladomat ali termoventil, recimo 60°C 3. zalogovnik 4. črpalko ogrevanja 5. tripotni mešalni ventil s pogonom ali termostatski nastavljiv 6. eventuelno črpalko bojlerja 7. krmilnik ogrevanja, lahko pa se to reši načeloma tudi s termostati 8. ekspanzijsko posodo sistema 9. vsaj 1 odzračevalni lonček 10. izbor fitingov, gravitacijskih zapor, ventilov in cevi, izolacijo za cevi 11. pametno shemo - če boš uporabil kak seltronov krmilnikk imajo tam že sheme vezave na spletni strani. standardna shema (1 ogrevalni krog, 1 bojler, zalogovnik, termoventil) je pa recimo [img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17410893_19376828/les/19376828unichr("46")jpg[/img] Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - taubi - 26.1.2012 Kot je zapisal Gape. Pa tudi z 1.500l nič ne zgrešiš. Cenovna razlika ni velika. Si pa pripravljen z kapaciteto, če v prihodnosti nabaviš modernejši kotel. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - balluf - 26.1.2012 Super , sem tudi jaz premišljeval da bo 1000l dovolj.Hvala za napotke, kot sem že omenil bi zadevo sam povezal in ne bi preveč kompliciral z ventili,krmilniki in elektroniko. Rad bi sestavil neko enostavno zadevo ki pa deluje še zmeraj dovolj dobro,(montaža ni problem bi se že potrudil glede znanja)samo ti ventili in elektronika podražita zadevo kar konkretno .katera shema bi bila najbolj primerna? kaj pravite? Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - aleks - 27.1.2012 balluf Napisal:Superbrez ventilov, dviga povratne vode in nekega osnovnega krmiljenja pač ne bo šlo, pa če krmiliš samo s termostati. manj dela in bolj elegantno se vpelje s krmilnikom. kar praviš, da se zadeva s krmiljenjem konkretno podraži - je res. vendar je povezava kotel/zalogovnik le polovica sistema. drugo polovico predstavlja dobro krmiljenje. brez tega se ti sploh ne splača vlagat, ker boš razočaran. za shemo kar preglej sheme vezave na seltronu, krmilnik recimo wdc20, shema 409 (en mešalni ogrevalni krog, bojler, zalogovnik, naftarica), tudi shema 421. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - balluf - 27.1.2012 O.k. seadj ste mi pokazali toliko varjant ,da ne vem katera je boljša. Jaz bi neko simpl zadevo, a ladomati in te zadeve so nujne ali se da narediti tudi drugače? Na strani LADOMAT sem videl ,da varjanta kjer ogrevaš hkrati radjatorje in zalogovnik ne priporočajo ,zakaj? Jaz rabim da mi ob začetku kurjenje ogreva tudi radijatorje. Zanima me kje vse to kupiti; pri nas če kje ali v tujini? Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - gape - 27.1.2012 Najenostavneje in tudi najceneje dvig povratka rešiš z ESBE TV ventilom, npr. 60°C+črpalka. Zraven sem imel prigrajen še en poševnosedežni ventil, da je dušil pretok... Bolj točno ti zdaj funkcije ne znam razložiti, mogoče še kdo drug. Delovalo je b.p., vsaj kolikor včasih berem o težavah z laddomati.. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - Žerjavar - 27.1.2012 Citat:iz večih podatkov, ki jih moraš datiVerjetno nisi našel. Prilagam končno sliko izračuna - zeleno so podatki. Možno je tudi nekaj sprememb. Čas kurjenja lahko nadomestš z močjo peči. Potrebno dnevno količino drv in izkoristek peči pa z izračunanimi toplotnimi izgubami hiše. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - aleks - 27.1.2012 balluf Napisal:O.k. seadj ste mi pokazali toliko varjant ,da ne vem katera je boljša.ne da se drugače. vezave centralnega ogrevanja imajo neke zakonitosti za vsaj osnovno pravilno in varno delovanje. našteti elementi so obvezni. varijante za dvig povratka so zgolj tri: 1. motorni ventil in eden od krmilnikov (hkrati z ogrevanjem ti krmili še to) 2. termoventil 3. ladomat (ki ni drugega kot termoventil z črpalko in bypass ventilom, vse v enem ohišju) vezava na T (hkrati greješ zalogovnik in hišo) je lepo izvedljiva že z navadnim termoventilom. zakaj ladomat ne priporoča te vezave: ob izpadu elektrike se kotel težje termosifonsko sprazni v zalogovnik in naprej v radijatorje. pri njihovi vezavi (zaporedno) gre to lažje. vse zadeve lahko kupiš ali na netu <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.instal.si">www.instal.si</a><!-- w -->, ali pa v specializiranih trgovinah. vem žal za te trgovine le za ljubljano: mavi, ika, ... pa v šentvidu je še ena, pozabil kako se imenuje. Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - balluf - 27.1.2012 Ja sem malo pogledal koliko stanejo samo tavečje stvari hock: 2000 E!Na grobo bi me prišla zadeva 3000 E ,samo materijal. Sem ocenil preveč ali premalo? 1000l zalogovnik,ladomat, krmilnik,3potni ventili,cavi,fitingi... :roll: Re: Zalogovnik-kateri, kako priklopiti ? - aleks - 28.1.2012 malo veliko si naračunal. okrog 2400€ bo nekje zadosti. namesto ladomata lahko daš termoventil, ki stane 60€ + črpalka 90€. ekspanzija in zalogovnik bosta draga komada, blizu 1400€, pa krmiljenje komplet wdc20 400€. 450€ boš pa imel najbrž zadosti za cevi in fitinge. ni treba vseh črpalk novih, zaenkrat lahko obdržiš te ki ji imate zdaj. |