PodSvojoStreho.net
davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! (/showthread.php?tid=41922)

davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - gorenci - 15.1.2012

Naj samo omenim, da ne boste presenečeni.

Kupil sem stanovanje in prodajalec mora seveda plačati davek od prodaje v višini 2%.

Ker je na trgu veliko stanovanj povpraševanje pa majhno in ker se je prodajalcu zelo mudilo prodati zaradi njegovih okoliščin sem ga dobil za "dobro ceno", katera je 40% nižja od ocenjene na gursu (katera se mi zdi zelo pretirana).

In presenečenje - prodajalec je moral plačati 2% od ocenjene z razlago, da so to začeli prakticirati s 1.1.2012!

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - magi - 15.1.2012

samo malo, torej če je na grusu ocenjeno manj kot po dogovorjeni cena, pa domnevam da v tej banana republiki plačaš davek od prodajne cene?

only in slovenia...

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - gorenci - 15.1.2012

aha - 20 % je največ kar lahko izprosiš, če ti ugodijo na pritožbo saj pravijo da so ocene točne...je pa tam potem še lahko kapitalski dobiček...

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - Strelka - 15.1.2012

Ja, to sem jaz že pojamrala tukaj gor, ker smo mi že lani dobili takisto razlago na dursu. Moje stanovanje pa totalno precenjeno!!!!! Sem podala pritožbo, itak so menda vsem znižali vrednost, a je tudi po znižanju gursove vrednosti še vedno precenjeno.

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - papez46 - 16.1.2012

Tega ni v nobenem zakonu!
Če ima Durs kako interno navodilo - je torej v nasprotju z zakonom - če tega v zakonu sploh ni.

Lepo naj ti "uradno" in pismeno pokažejo kje in kako piše - kaj je osnova za odmero davka od prodaje.

Cenitev na GURS-u definitivno to NI.

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - jaki79 - 16.1.2012

Nič novega. Zakon o davku na promet nepremičnin velja že 5 let. Glej 8. člen (pa za prodajalca stanovanja bi bilo tudi fajn, da ga prebere).

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - gorenci - 16.1.2012

V našem primeru je tako, da referentka ni popustila in izdala plačilni nalog. In če sem želel dobiti kredit je moral biti davek plačan. Sedaj se je pritožil ali bo dobil kaj nazaj ali ne pa bomo videli.

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - jaki79 - 16.1.2012

gorenci Napisal:V našem primeru je tako, da referentka ni popustila in izdala plačilni nalog. In če sem želel dobiti kredit je moral biti davek plačan. Sedaj se je pritožil ali bo dobil kaj nazaj ali ne pa bomo videli.
DURS se dostikrat zanaša na to, da bo zavezanec za davek rajši popustil in plačal nekoliko več, kot pa vztrajal in s tem odložil sklenitev posla (in glede na to, da se je prodajalcu mudilo in si zato dosegel nižjo ceno sta verjetno oba zadovoljna s tem, kar sta izbrala).

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - Strelka - 17.1.2012

jaki79 Napisal:
gorenci Napisal:V našem primeru je tako, da referentka ni popustila in izdala plačilni nalog. In če sem želel dobiti kredit je moral biti davek plačan. Sedaj se je pritožil ali bo dobil kaj nazaj ali ne pa bomo videli.
DURS se dostikrat zanaša na to, da bo zavezanec za davek rajši popustil in plačal nekoliko več, kot pa vztrajal in s tem odložil sklenitev posla (in glede na to, da se je prodajalcu mudilo in si zato dosegel nižjo ceno sta verjetno oba zadovoljna s tem, kar sta izbrala).

Saj nimaš izbire, oni toliko odmerijo, ti se lahko samo naknadno pritožiš.

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - Strelka - 17.1.2012

papez46 Napisal:Tega ni v nobenem zakonu!
Če ima Durs kako interno navodilo - je torej v nasprotju z zakonom - če tega v zakonu sploh ni.

Lepo naj ti "uradno" in pismeno pokažejo kje in kako piše - kaj je osnova za odmero davka od prodaje.

Ne vem, ali je to v zakonu ali ne, ampak durs ima pravico do svoje ocene o vrednosti nepremičnine, če je prevelik razkorak med pogodbeno ceno in tržno vrednostjo. Tako je bilo že pred gursovim vrednotenjem.
Moj problem in še koga je, da je moje stanovanje po gursu vredno več od katere koli optimistične tržne cene.

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - papez46 - 17.1.2012

Strelka Napisal:
papez46 Napisal:Tega ni v nobenem zakonu!

Ne vem, ali je to v zakonu ali ne, ampak durs ima pravico do svoje ocene o vrednosti nepremičnine, če je prevelik razkorak med pogodbeno ceno in tržno vrednostjo. Tako je bilo že pred gursovim vrednotenjem.
Moj problem in še koga je, da je moje stanovanje po gursu vredno več od katere koli optimistične tržne cene.

Ne jamrat. Če je osnova za odmero davka pri prodaji občutno previsoka ( ampak dejanska - ne tista napisana v pogodbi / poleg tega pa je še par 1000€šlo mimo davčne blagajne :roll: :lol: 8) ) potem je smiselno dat delat sodno cenitev.
Vrednost cenitve je npr. 150.000, v pogodbi dosežena vrednost je 130.000. To so sprejemljive diference.
Je pa v cenitvi definitivno napisano - in vsakemu uradniku razuimljivo - kaj in kakšna je predmetna nepremičnina.

Če v pogodbi piše 3S stanovanje v 4 nadstropju, na naslovu v skupni izmeri 65m2, cena pa je 54.000€ - je pa definitivno jasno, da nekaj ne štima. Vsaj uradniku in Dursu. Ne eden ne drugi namreč ne VIDITA in ne poznata predmetne nepremičnine.

Re: davek od prodaje nepremičnine od ocenjene vrednosti! - Horch - 21.1.2012

Sem ravno malo brskal, piše tule vse, samo zavzet se je treba in do potankosti prebrat Big Grin

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5015">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=5015</a><!-- m -->