![]() |
|
Vkop kablov Telekom - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Vkop kablov Telekom (/showthread.php?tid=41891) |
Vkop kablov Telekom - sonjav - 13.1.2012 Pozdravljeni, čez dva meseca bomo pričeli z gradnjo nove hiše. Še prej moramo "umakniti" Telekomove kable, ki so trenutno speljani po drogovih. Mi bi želeli kable položiti v zemljo. Telekom trdi, da moramo urediti zadevo na naše stroške, jaz pa mislim, da ne in sicer iz naslednjih razlogov: - v ZK Telekom nima vpisane služnosti, zato je kabel speljan čez naše parcele "na črno" - na geodetskem posnetku je Telekomov kabel označen kot električni kabel (kako je prišlo do tega, nimam pojma in me ne zanima). Telekomovci so že bili na ogledu parcele in so (po pričakovanju) nastopili precej oholo v smislu: "če želite imeti, boste plačali". Glede na to, da njihov kabel ni nikjer označen, uradno po moje sploh ne obstaja. Zato bi morali pri nas kot lastnikih parcel najprej urediti služnost. Tako gre bolj za situacijo "jaz tebi, ti meni" - mi jim damo služnosti, oni pa napeljejo kabel po zemlji. Se motim? Ali je možno, da ima Telekom služnost urejeno, pa ni vpisana v ZK? Ali bi morala podatke o njihovi služnosti iskati drugje? Namreč, ne bi rada, da me presenetijo in priletijo s kakim uradnim dokumentom o služnosti, o katerem še nismo nič vedeli. Vnaprej hvala za info. Re: Vkop kablov Telekom - ElBarto - 13.1.2012 Motiš se. telekom bo plačal tebi, da bo lahko na svoje stroške vkopal kabel tam, kamor boš ti rekla. Jaz sem jim ga presekal pri kopanju škarpe, hoteli so odškodnino za intervencijo, na vprašanje kje je služnost, so rekli da nimajo. Povabil sem jih da si kabel odnesejo. Nato so predlagali da plačajo, da lahko imajo kabel v moji zemlji ![]() Ne se pustit. LP! Re: Vkop kablov Telekom - Samojed - 13.1.2012 Podobna zgodba je leta 2006 bila pri meni - dobil sem dopis s telefonskimi številkami in cenikom za prestavitev kabla v zemlji, ki je bil na moji parceli. Pred tem so celo zahtevali vris kabla na moje stroške. Ko sem jih poklical in jim razložil, da sem novopečeni lastnik parcele, ki je na ZK prosta in da vse kar najdem, je moje, se je plošča obrnila. Dobrohotno sem predlagal, da naj javijo kje je kabel in bom pač pri izkopu pazil nanj, sicer bodo pa hitro izvedeli kje sem ga našel in pretrgal. Odziv je bil ta, da so hitro imeli podatke o poteku kabla in da niso več zahtevali nikakršnega plačila za nadzor, izkop, prestavitev itd. No, pri meni je bila sreča (predvsem njihova) da se ni nahajal direktno na območju izkopa, ampak očitno je, da poskusijo vse, da dodatno zaslužijo. Ne odnehaj, če ni v ZK, nimajo kaj praskat. Zagrozi ali pa sploh ne j..bi 5%, če ga pretrgaš bodo prileteli, a če ni v ZK, ti nimaš kaj "vsiljivcu" delat usluge, sebi pa stroškov. Re: Vkop kablov Telekom - jaki79 - 13.1.2012 sonjav Napisal:Ali je možno, da ima Telekom služnost urejeno, pa ni vpisana v ZK? Ali bi morala podatke o njihovi služnosti iskati drugje? Namreč, ne bi rada, da me presenetijo in priletijo s kakim uradnim dokumentom o služnosti, o katerem še nismo nič vedeli.Obstaja možnost, da jim je prejšnji lastnik dal služnost pa se niso vpisali. Ta možnost je precej majhna. Obstaja tudi možnost, da je kabel notri že 20 let pa ni nihče nasprotoval. Potem so služnost priposestvovali. Druge možnosti, da bi imeli služnost ni. Re: Vkop kablov Telekom - sonjav - 16.1.2012 Hvala vsem za odgovore. Telekom je posredoval predračun za vkop kabla, ki je debela štirimetzna cifra in je niti pod razno ne mislim plačati. V pogovoru z njimi smo izpostavili, da nimajo služnosti, pa so rekli, da se služnost ureja po letu 2003, prej pa so napeljevali kable na podlagi sogalsij. Koliko "velja" tovrstno soglasje oz. kako je zavezujoče zame, glede na to, da so soglasje dali prejšnji lastniki parcele? Re: Vkop kablov Telekom - ElBarto - 16.1.2012 sonjav Napisal:da se služnost ureja po letu 2003, prej pa so napeljevali kable na podlagi sogalsij.No pa ti ga naj pokažejo, če ga imajo. LP! Re: Vkop kablov Telekom - jaki79 - 16.1.2012 sonjav Napisal:Koliko "velja" tovrstno soglasje oz. kako je zavezujoče zame, glede na to, da so soglasje dali prejšnji lastniki parcele?Glej moj 1. post. |