![]() |
|
Brezplačni prenos ceste v javno dobro - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Brezplačni prenos ceste v javno dobro (/showthread.php?tid=41819) |
Brezplačni prenos ceste v javno dobro - feliks61 - 10.1.2012 Občina nam je v podpis poslala pogodbo o brezplačnem prenosu nepremičnine v javno dobro, ki v naravi predstavlja naš delež ceste v izmeri 64,5 m2 (drugi solastniki ceste s tem že soglašajo). Zanima me, kakšne so lahko posledice, če pogodbe ne podpišemo, oziroma, kaj s podpisom pogodbe pridobimo. Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - magi - 10.1.2012 ko smo pri nas to urejali (pred nekaj leti), občini ni niti na pamet padlo, da bi to kar tako "uredila", temveč so rekli, da lahko postane javno dobro samo v zameno za odškodnino siceršnjemu lastniku. ker denarja za odškodnino občina ni imela, pot še vedno ni javno dobro (pa čeprav smo mi to želeli)... Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - geosynth - 10.1.2012 prav imaš magi partijski režim še kar pleni. če je privatno naj odkupijo. koliko je zaposlenih na vaši občini, če nima denarja?? naj pač funkcionirajo kot eno podjetje, če ni, se pač ne dobi in pika. Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - remi - 10.1.2012 Zanimiva tema! So prednosti in slabosti. Prednost je, da občina to cesto vzdržuje – asfaltira in recimo skrbi za oranje snega ter plačuje tudi davek. Slabosti pa so, da potem občina določa kaj bo na cesti in v varovalnem pasu te ceste dovolila. Recimo, dovoli postaviti ograjo ali garažo toliko od ceste kot je določeno z občinskimi predpisi in nič bliže (za objekte ponavadi velja skrajna točka objekta 5 m od meje z občinsko cesto, pa naj gre za še tako ozko ulico). Če preko občinske ceste koplješ za elektriko, moraš občini plačati odškodnino – služnost. Če npr. nekdo, želi v tvoji bližini odpreti nočni lokal in ima dostop samo po tej cesti, potrebuje tvoje dovoljenje za služnost. Če pa je cesta občinska, pa je odprta za vse. Če gre za cesto, ki je sedaj v celoti od lastnikov, ki mejijo na to cesto, ti (vam) predlagam, da je ne prOdajate (sploh pa ne prEdajate) občini. Če pa gre samo za obcestni pas, ki ga ga vozniki že leta uporabljajo in občina samo želi urediti stanje v katastru s stanjem na terenu, potem ga daj občini, saj tako ali tako nimaš ničesar od njega. Mislim pa, da mora občina to vsekakor plačati po tržni ceni. Kot je že napisano zgoraj: če boste vi morali v prihodnosti delati kakšne napeljave po tej cesti, boste občini morali plačati. Zakj bi občina torej ne bila dolžna plačati vam, če ima interes priti do te lastnine? Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - magi - 10.1.2012 ja ne vem, očitno se je občini zdelo, da bi bil to v tistem času nepotreben strošek in je kakor je. pot pa vodi do naših sosedov (z dovoljenjem, smo dobri sosedje in jim ne grenimo življenja :-D ) in še naprej do naše domačije. drugih hiš ni. no, pri nas občina kljub temu pluži. je pa res, da smo bolj med zadnjimi na vrsti. zelo zgledno pa skrbi tudi za obnavljanje poti, utrjevanje in nasipavanje. imamo pa tudi svojo greblo, če je sila. sedaj, ko sva tudi midva v gradnji, smo ugotovili, da je to prej prednost kot slabost, da je tista pot še vedno zasebna lastnina in ne javno dobro... Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - bebo - 11.1.2012 Imam podoben problem. Cesta,ki vodi do mene in soseda poteka po mojem zemljišču,smo asvalta je 400m2. Pa sem na občini vprašal, če bi zamenjali za javno dobro, ki mi isto parcelo deli na dva dela,med hišo in gospodarskim poslopjem.Rekli so mi,da nemorejo ,da ni denarja. Sedaj pa me zanima če jim lako prepovem pluženje,da bi nekako pospešil zadevo? Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - magi - 11.1.2012 sosedu boš čisto zagrenil življenje... :-S Re: Brezplačni prenos ceste v javno dobro - McBobo - 12.1.2012 Tudi nam se obeta predaja zasebne lastnine v javno dobro. Če bi bil sam lastnik te ceste in bi bila samo meni namenjena brez souporabnikov, je nebi predajal v javno dobro, ker smatram, da sem sam boljši gospodar, kot bi bila občina. Ker pa nas bo več, ki bomo uporabljali služnost, je bolje, da cesto prevzame v upravljanje občina. Problem vidim, če ostane sedanji lastnik še naprej, kako bi bilo v primeru, da gre cesta v dediščino in se lastništvo ceste razdeli med več ljudi. Recimo, da bi rabil nek priklop in bi bilo treba pridobiti soglasje za prekop od vseh solastnikov. In ker se ponavadi vedno najde nekdo, ki rad nagaja in v primeru, da ne da soglasje, a lahko tudi v takem primeru začnem z kopanjem in priklopom? Jaz mislim,da ne. V končni fazi pa danes vsak hoče kakšen denar za usluge. Je pa že bolje, da ga dam občini in potem ni sitnosti, kot pa nekoga prosit, nakoncu pa še plačati. Pa seveda, če ti uspe vse prepričati, da ti dajo soglasje za kopanje. |