![]() |
|
odškodnina za izdelavo ceste?? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: odškodnina za izdelavo ceste?? (/showthread.php?tid=41216) |
odškodnina za izdelavo ceste?? - manhattan - 2.12.2011 Pozdravljeni, zanimajo me mnenja, odgovori, razjasnitve na naslednjo situacijo..pač izkušnje, če ima kdo podoben problem, kaj nam je storiti in kakšne so naše pravice?? :| pred leti sta se starša okrog 10 let borila in prosila soseda za dovoljenje za cesto do naše hiše, kar naj bi v današnjih časih imeli pač vsi..torej normalen dostop do svoje hiše, stanovanja itd.. normalen dostop do hiše nam je bil torej veliko let onemogočen, raje ne opisujem, kako sta starša sploh lahko obnovila hišo, ki je stara okrog 200 let in oddaljena od glavne ceste 200m, kar niti ni tako veliko, vendar ko pomisliš kako v takem primeru do hiše spraviti material za gradnjo in obnovo ali bognedaj vozilo na nujni vožnji, potem je ta pot lahko še kako dolga. no, ko se ja ta sosed spomnil, da bi svojo zemljo razparceliral, mu občina tega ni dovolila, dokler ni podal dovoljenja, da se lahko do naše hiše naredi cesta..torej razparcelirali so mu zemljišče, mi pa smo dobili dovoljenje za cesto..izgradnjo ceste sta morala plačati starša sama..takrat je naneslo to okrog milijon sit..cesta pa je nato postala občinska..naša hiša stoji na koncu te ceste, ki meri v dolžino (od glavne ceste do hiše) 200m..kasneje so na tej dolžini ceste do nas parcele kupili še 3 posamezniki, ena parcela se še prodaja.. letos je en izmed teh novih sosedov na občino dal vlogo za protiprašni asfalt..seveda so bila razna nesoglasja o tem koliko plačati, kako daleč se naredi asfalt ipd..no končna slika je taka, da je pač ta sosed ki je dal vlogo razdelil razmerja plačila po svojem (stroški pa so se razdelili med 4 lastnike, lastnik parcele ki se še prodaja ni vključen v to delitev, ker ni želel plačati in je navedel, da se pač naj najde tisti, ki bo parcelo kupil in naj to plača :x )..prvi lastnik, ki je na začetku te ceste je dobil najmanjši delež, on sam - vlagatelj nekaj več itd.. fora je pa še v tem, da ja asfalta samo 140 metrov, konča se torej pri tretjemu sosedu, od tega soseda do nas pa je ostal makadam..mi in ta tretji sosed moramo plačati enake deleže za stroške tega asfaltiranja..občina je tega soseda, ki je vložil vlogo in razdelil te deleže stroškov pozvala, naj še enkrat premisli o pravičnosti te delitve, saj smo mi sami naredili cesto, vendar mu ni bilo mar.. še to..pri asfaltiranju so ostale neurejene bankine, prav tako pa je pri koncu asfalta in začetku makadama tako grd rob, da z nekoliko nižjim ("spuščenim") avtom takoj nasedeš oziroma z avtom podrgneš po tem robu, prav tako zelo občutiš ta prehod s povsem navadnim avtom..ko sta starša pozvala občino na to, da se to pač popravi, so odgovorili, da je to sedaj naša naloga in moramo za to poskrbeti ter plačati sami.. starša sta sedaj stroške tega asfaltiranja plačala, čeprav se tudi meni ne zdi fer, ne ta delitev deležev in ne to, da ga na koncu koncev sploh nismo dobili do hiše in nam je ostalo 60 m makadama, plačati smo pa kljub vsemu morali največ.. zanima me samo, ali bi bila starša upravičena do odškodnine za to, ko sta cesto financirala sama - po tujem zemljišču, nato pa si jo je prilastila občina???? želim samo pravico, saj je to, kar se je vsa ta leta dogajalo staršema, ko sta se borila za normalno pot do svojega doma navadna, da ne napišem kaj.. pozdravček! Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - bajtturn - 2.12.2011 manhattan Napisal:letos je en izmed teh novih sosedov na občino dal vlogo za protiprašni asfalt. Protiprašni asfaalt ? Ne se je...t . Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - Žerjavar - 3.12.2011 Citat: ali bi bila starša upravičena do odškodnine za to, ko sta cesto financirala sama - po tujem zemljišču, nato pa si jo je prilastila občina- Ne verjamem, da si jo je občina prilastila (brezplačno odvzela) - verjetno jo je lastnik občini podaril. - Starša sta od soseda dobila služnostno pravico za pot (kolovoz, cesto, ...). Ali sta mu plačevala odškodnino? Utrditev in vzdrževanje poti ni stvar lastnika zemljišča ampak tistega, ki služnost koristi. Karkoli sta starša vložila v to cesto, sta prostovoljno in za lastno korist. - Če sedaj skupina koristnikov te ceste želi narediti posodobitev občinske ceste, je to prostovoljno in v lastno korist. Nihče te ne more v to prisiliti. Če nisi zadovoljen z delitvijo stroškov, če ostali ne priznajo in obračunajo vložka staršev v to pot že prej, pač ne boš pristopil. Ali je takšen problem koristiti makadam. Če je občinska cesta, jo je občina dolžna vzdrževati. - Lahko pa zahtevaš od občine odškodnino za dejansko nastalo škodo, če kdaj cesta ni prevozna. Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - Hanzi - 3.12.2011 Ce sta res dala za 200m ceste mio sit (imata potrdilo?) in je cesta sedaj obcinska, se jaz na to foro ne bi vec pustil nategniti. Vsem bi dal vedeti da sem ze dovolj placal to cesto in bi se vozil po makadamu in naj se vsem kadi. Za skodo ki bi nastala na avtu zaradi robov asfalta pa bi tozil obcino kot lastnika in upravljalca ceste. Ali sta cesto predala obcini samo zaradi tega da jo obcina vzdrzuje in sneg pluzi?(mocno dvomim, sklepam po situaciji pri starsih) Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - manhattan - 3.12.2011 Žerjavar Napisal:Citat: - Starša sta od soseda dobila služnostno pravico za pot (kolovoz, cesto, ...). Ali sta mu plačevala odškodnino? Utrditev in vzdrževanje poti ni stvar lastnika zemljišča ampak tistega, ki služnost koristi. Karkoli sta starša vložila v to cesto, sta prostovoljno in za lastno korist. takoj ko sta starša financirala vse, da so cesto naredili, je ta cesta postala potem občinska, tako da s tem sosedom nista imela nič s to služnostjo..itak pa sta morala vložiti v cesto oziroma sta jo morala sama narediti, če sta hotela zaživeti z normalnim dostopom do svojega doma..ko je bila cesta narejena je prejšnji župan izjavil, da če bo kdaj asfalt, ga nam ne bo treba financirati prav zaradi tega, ker je cesta narejena iz naših sredstev..ampak kot vedno..ostale so prazne besede, vse lepo pozabljeno..zamenjal se je župan in seveda "nič ne ve"..glede tega da je občinska in jo je občina dolžna vzdrževati bi se dalo veliko reči, saj se vidno temu izogibajo.. Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - princes - 3.12.2011 Mislim da je čas da se ne sikirate več zaradi tega. Cesto imate, dostop ravno tako. Za nazaj boste težko kaj uredili, če nimate napisano, kaj so vam vse obljubili. Rekla kazala je za ureditev katerekoli stvari neproduktiven izgovor. Zaradi neurejene infrastrukture, ki je rak rana naše dežele imajo sodišča preveč dela. Težko prideš na cilj brez tožbe. Če boš tožil potrebuješ dokaze in denar. Odločitev je na vaši strani. Pred vrati je veseli december, bolje bo, da se poveselite.
Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - manhattan - 3.12.2011 Hanzi Napisal:Ce sta res dala za 200m ceste mio sit (imata potrdilo?) in je cesta sedaj obcinska, se jaz na to foro ne bi vec pustil nategniti. Vsem bi dal vedeti da sem ze dovolj placal to cesto in bi se vozil po makadamu in naj se vsem kadi. Za skodo ki bi nastala na avtu zaradi robov asfalta pa bi tozil obcino kot lastnika in upravljalca ceste. če bi naj občina vzdrževala ceste, bi naj to pomenilo da se uredijo tudi bankine itn.?? ker tega sedaj nočejo..pravijo, da naj za to poskrbimo sami in seveda tudi plačamo sami..kolikor vem to pri občinskih cestah naredijo komunalna podjetja po naročilih občine.. :?: kako se pa sneg pluži pa je itak brezzveze sploh omenjati..ponavadi je cesta prevozna nekje v popoldanskih urah (za primer da res nasuje snega), tako da moraš skozi razmišljati kaj storiti, da boš sploh lahko prišel v službo zjutraj..ah..brezzveze..jezi me.. :evil: Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - Žerjavar - 3.12.2011 Citat:pred leti sta se starša okrog 10 let borila in prosila soseda za dovoljenje za cesto do naše hiše,- Kje je bil dostop do hiše, predno sta se začela boriti? zakaj se tega dostopa ni obdržalo? - Ali je bila takrat novogradnja? Kako sta dobila gradbeno dovoljenje, če nista imela dostopa? Ostalo si pa sprejel kot dejstvo. Nihče te ne sili, da moraš finančno sodelovati pri posodobitvi ceste. Kar se vzdrževanja tiče, pa razumi razliko, kako občina vzdržuje ulico s 50 družinami ali pa slepo ćrevo za 4 družine. Odškodnino za škodo na vozilu zaradi praga na prehodu asfalta na makadam pa pozabi. Vsak dan gledaš, kako ta prag raste - prilagodi hitrost. Ko bo prag tako visok, da ga avto ne premaga, ne moreš v službo - zahtevaš nadomestilo izgubljenega dohodka. Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - manhattan - 3.12.2011 princes Napisal:Mislim da je čas da se ne sikirate več zaradi tega. Cesto imate, dostop ravno tako. Za nazaj boste težko kaj uredili, če nimate napisano, kaj so vam vse obljubili. Rekla kazala je za ureditev katerekoli stvari neproduktiven izgovor. Zaradi neurejene infrastrukture, ki je rak rana naše dežele imajo sodišča preveč dela. Težko prideš na cilj brez tožbe. Če boš tožil potrebuješ dokaze in denar. Odločitev je na vaši strani. vem, vem, vem.. imate prav..samo..jezi me vse skupaj..predvsem zaradi staršev..ker se to vleče in vleče..vedno potegneta kratko..ko bi lahko opisala celotno zgodbo, kaj vse sta morala pretrpeti in kaj vse se je dogajalo, bi me marsikdo mogoče bolje razumel..pri teh nenapisanih obljubah je res tako, vsaka se na koncu pozabi..velikokrat..jezi me dejstvo da imajo na občini nekatere ljudi za povsem "neumne" in mislijo, da jih lahko kar tako obračajo okrog prstov..vem da so dandanes tožbe tiste, ki naredijo svoje, vendar je res da tu potrebuješ denar..tega pa ni, in prav zato se mi zdi da se to dogaja..tudi ne pišemo se prav.. :? pri takih stvareh nikoli ni konca..jezi me to, ker jima ne morem pomagati.. ja, veseli december..v današnjih časih ni več tako vesel.. :wink:
Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - manhattan - 3.12.2011 Žerjavar Napisal:Citat:pred leti sta se starša okrog 10 let borila in prosila soseda za dovoljenje za cesto do naše hiše,- Kje je bil dostop do hiše, predno sta se začela boriti? zakaj se tega dostopa ni obdržalo? hiša je stara okrog 200 let..stoji na bregu..starša sta jo povsem obnovila (temelji, okna, streha, fasada itd..) dostop je bil samo po pešpoti..ves material je bil dostavljen do hiše v samokolnicah, na roke in pa npr. strešniki s pomočjo ljudi iz roke v roko..nihče od sosedov ni dovolil kakšnekoli ureditve normalnejšega dostopa.. vem da je razlika pri vzdrževanju, vendar imajo pri takšnih primerih na razpolago tudi različne stroje..in več ljudi ki so za to zadolženi..saj razumem da ne morejo vse naenkrat, vendar smo pri tem vedno zadnji..zgodilo se je tudi, da so na nas lepo pozabili.. Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - bajtturn - 3.12.2011 manhattan Napisal:nihče od sosedov ni dovolil kakšnekoli ureditve normalnejšega dostopa.. In zakaj ni nihče od sosedov dovolil dostop oziroma ureditev ceste? Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - manhattan - 3.12.2011 bajtturn Napisal:manhattan Napisal:nihče od sosedov ni dovolil kakšnekoli ureditve normalnejšega dostopa.. ker niso želeli ceste po njihovi zemlji..trije sosedi, tri možnosti, da bi prek njihovih zemljišč naredili cesto, pač ena varianta lažja, druga bolj zakomplicirana mogoče, vendar nihče tega ni dovolil..povsem enostavno..povsod so rekli: po moji zemlji ne! in to je bilo to..še ta sosed ki je na koncu moral dovoliti, če je hotel zemljo razparcelirati, verjetno tega ne bi storil, če ne bi prišel do te odločitve da hoče vse prodati..tako je pač..dandanašnji sosedski odnosi.. :? Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - bajtturn - 3.12.2011 Jst tam ne bi živel , če bi imel take sosede. Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - susa - 3.12.2011 zjebala sta ker sta plačala svoj delež ki je največji. Sedaj ste ostali sami za plačilo asfalta do vaše hiše in nobeden vas tudi pogledal ne bo ne, da bi še kaj primaknil zraven za asfaltacijo. Vi bi rekli da pač nič ne plačate da ste svoj delež vložili že pred leti za pot da sploh obstaja. Lahko bi zahtevali asfalt do svoje hiše- sedaj ste sami. Če pa ne bi hoteli nič plačat bi pa imeli isto kot imate sedaj, da plačate svoj del ceste, ki je ostal neasfaltiran. Lahko pa bi dosegli nekaj vmes! Slabo ste se dogovorili čeprav je pravno gledano pravično tako kot je tisti ki rabi več več plača. Re: odškodnina za izdelavo ceste?? - susa - 3.12.2011 še to sem pozabil , Čas je, da tvoja starša ODRASTETA IN SE POSTAVITA NA NOGE nismo več v kumunizmu, da je vse naše in da moramo tudi vse plačati koT drugi rečejo. Sploh pa sedaj, ko sta najhujše že dala skozi. Cesto imate in boli vas k.. če se drugemu kadi pred hišo pa naj jo z vodo poliva, če ne dosežete pravega dogovora za vse. |