PodSvojoStreho.net
Nasvet - najemnica v stanovanju - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Nasvet - najemnica v stanovanju (/showthread.php?tid=40924)

Strani: 1 2 3

Nasvet - najemnica v stanovanju - ET - 17.11.2011

Imam en problem - najemnica bo v stanovanju podaljšala najemno pogodbo za eno leto. Trenutno je prijavljena začasno, vendar se sedaj želi prijaviti za stalno, da bi uveljavljala neko subvencijo (kakšno ne vem).

Kakšne posledice ima lahko njena prijava za stalno na našem naslovu za nas kot najemodajalce? (naj povem še, da sem na tem naslovu jaz tudi še prijavljen, saj je stanovanje moje - živim sicer drugje).

Ji naj dovolim da se prijavi za stalno?

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - EditaT - 17.11.2011

Kolikor vem, ne potrebuje tvojega dovoljenja, če imata sklenjeno najemno pogodbo:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/osebni_dokumenti_in_prebivalisce/prijava_in_odjava_prebivalisca/stalno_prebivalisce/">http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/ose ... bivalisce/</a><!-- m -->

Kot dokazilo, da imate pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajema pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati.
Lp

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - ET - 17.11.2011

Najemnica ima dva otroka, torej če se pogodba prekine zaradi krivdnih razlogov ji moram najti drugo stanovanje. Ali to velja tudi če pogodba poteče in se ne podaljša z moje strani?

Če prav razumem, se ona lahko kdajkoli brez moje vednosti za stalno prijavi na mojem naslovu (ker pač ima pogodbo o najemu), in po 6 mesecih uveljavlja skupno gospodinjstvo in lastništvo nad stanovanjem??

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - Ericssson - 17.11.2011

za lastništvo ne verjamem, da lahko kaj uveljavlja, ker drugače bi marsi kdo imel kako stanovanje več (drugi pa manj Smile )
kar pa se tiče prijave stalnega bivališča pa meni na podlagi najemne pogodbe, katera je bila sklenjena za določen čas niso hoteli dati, če ni lastnik podpisal (žlahta)... tako da... prašaj na UE, kjer ti bodo vsaj 80% lahko zatrdili (ostalih 20% je shit happens v tej državi Smile ) oz. povedali kako je prav...

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - Faros - 17.11.2011

Ce je nekdo prijavljen na istem naslovu kot ti, potem si ''delita'' tudi njegove morebitne dolgove. V praksi to pomeni, da rubezniki lahko zarubijo premicno premozenje, ki j v stanovanju zaradi dolgov najemnice.

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - medo9 - 18.11.2011

O madonca, tale je pa huda. Confusedhock:

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - Ericssson - 18.11.2011

Ce je pa to res, kar je Faros napisal, raje ne oddam NIČ... Pač napišeš oz. specificiraš vse v pogodbi in je... Saj ne morejo rubit, kar ni tvoje...

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - ac/dc - 18.11.2011

Ericssson Napisal:Ce je pa to res, kar je Faros napisal, raje ne oddam NIČ... Pač napišeš oz. specificiraš vse v pogodbi in je... Saj ne morejo rubit, kar ni tvoje...
V praksi rubijo vse, potem pa je na tebi, da z računi dokazuješ lastništvo...

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - John Doe - 18.11.2011

Ne vem no, človeka ste totalno prestrašili. Sami strahovi. Še mene strah rata, pa nisem ne najemnik, niti najemodajalec. Saj ne, da bi trdil, da ni res vse kar pišete, ampak načeloma bi pa vendar lahko izhajali iz tega, da si želi nekdo urediti življenje in da vsi nimajo slabih namenov, četudi so "zgolj" najemniki. Upam, da se človek ne prestraši tako zelo, da bo še "gostoljubnost" odpovedal mamici z otrokom.

Pa lep pozdrav,
John Doe

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - jaki79 - 18.11.2011

ET Napisal:Najemnica ima dva otroka, torej če se pogodba prekine zaradi krivdnih razlogov ji moram najti drugo stanovanje. Ali to velja tudi če pogodba poteče in se ne podaljša z moje strani?

Če prav razumem, se ona lahko kdajkoli brez moje vednosti za stalno prijavi na mojem naslovu (ker pač ima pogodbo o najemu), in po 6 mesecih uveljavlja skupno gospodinjstvo in lastništvo nad stanovanjem??
Najrajši bi na tvoje zadnje vprašanje odgovoril z DA pa upal, da bo nekoga enkrat izučilo, da ne bo poslušal takšnih bedastih nasvetov na forumu, kot jih je podal madman.

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - kolesar42 - 18.11.2011

madman Napisal:v kolikor ji ne boš priskrbel drugega bivališča....
Mene pa zanima, kaj pomeni "priskrbeti drugo bivališče". Recimo, da sem najemodajalec in moram preskrbeti to mojemu najemniku, da ga bom lahko vrgel ven.

Varianta A: pogledam na nepremičnine.net stanovanja, ki se oddajajo v mojem kraju, izberem najdražjega (ki gotovo ne bo slabše od mojega), pokličem lastnika in rečem "imam najemnika za vas". To mojemu najemniku čisto nič ne pomaga.

Varianta B: moram najti stanovanje, ki ni niti slabše niti dražje. Če sem oddajal za zelo ugodno najemnino, potem takega ne bom našel, torej sem se zajebal v štartu, ker sem mu prepoceni oddajal.

Varianta C: ??

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - Ericssson - 18.11.2011

Varianta C... v "sobivanje" mu daš 6 delavcev "od dole", saj nikjer ne izrecno piše da bo lahko samo on v tistem stanovanju :twisted:

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - skiper - 19.11.2011

za prijavo potrebujes najemno pogodbo in dovoljenje lastnika. Za dovoljenje zadostuje, da je lastnorocno napisano in ga ni potrebno overoviti. Se pravi, da je moznost ponarejanja s strani najemnika. Na UE samo vzame oba papirja in vnese spremembo naslova. Verjetno je najbolje, da se ze v sami najemni pogodbi navede ali se dopusca prijava stalnega prebivalisca.

Glede odjave po izselitvi najemnika (vkolikor tega ne uredi najemnik sam) gre lastnik nepremicnine na UE in sprozi postopek odjave. Uradniki stopijo v kontakt z najemnikom ( bivsim) in ga pozovejo, da si uredi stalno prebivalisce, vkolikor si tega ne mores urediti ( v mojem primeru novi najemodajalec ni zelel, da se prijavim na njegovi nepremicnini) ima referentka katera vodi postopek, moznost da te ona prijavi na naslov na katerem prebivas, ne glede na zelje lastnika nepremicnine. Ko stari najemodajalec sprozi postopek za odjavo, se za najemnika smatra, kot da nima stalnega naslova, kar mu prinese nekaj tezav ( ne mores registrirati avtomobila ...) tako, da si bo prisiljen slej ko prej urediti nov stalni naslov.

Rubez se dopusca ne premicnih stvareh katere se nahajajo na stalnem naslovu dolznika. Vkolikor pride do oskodovanja tretje osebe je la ta dolzna izkazati lastnistvo nad zarubljenimi predmeti. lastna izkusnja, oce dolzan, rubili avtomobile pred domaco hiso, izvrsitelju sem samo poslal kopijo prometne iz katere je bilo razvidno kdo je lastnik in moj abto je bil izlocen iz zarubljene mase. Se pravi najemni pogodni je potrebno dodati natancen spisek predmetov kateri se nahajajo v nepremicnini in last najemodajalca in fotogrfije le teh. Pride zelo prav tudi ob kakrsnem koli sporu z najemnikom.

Nadomestno stanovanje je najemodajalec dolzan priskrbeti le v primeru, da najemodajalec predcasno razdre pogodbo. Po preteku pogodbe najemojemalec nima vec pravice bivanja in se je dolzan izseliti .....

z prijavo stalnega naslova ne pridobis kakrsnekoli lastninske pravice nad nepremicnino!

glede madmanovih navedb .... mal hudo, da bi kaj taksnega izvedljivo, ceprav glede na slovenska sodisca.....

vse napisano je iz lastnih izkusenj in nisem noben pravnik. trenutno sem najemnik in imam stalni naslov na naslovu kjer sem najemnik, lastnik je pred dovoljenjem za prijavo pridobil pravno mnenje in se takoj strinjal z prijavo, kateri je pred tem mocno nasprotoval.

ET ce so dosedanje izkusnje z najemnico dobre se usedita in pogovorita. Stalna prijava gor ali dol, ce ti najemnik dela sranje, ne placuje najemnine, stroskov... je edina varijanta, da ga lastnorocno izselis in naj te on tozi tebe. Vsi uradni postopki za krivdno predcasno prekinitev pogodbe so dolgotrajni, dragi in najveckrat ne prinesejo nobenega ucinka.

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - megabajt - 20.11.2011

Najemno razmerje za določen čas pomeni točno določeno dobo(za katero sta se dogovorila) v katerem lahko najemnik živi -nedoločen čas pa pomeni za stalno in zelo težko je najemnika izselit če izpolnjuje vse pogoje ki so napisani v pogodbi. Priskrbeti mu je potrebno nadomesno stanovanje iste vrednosti in soglasje najemnika da se s tem strinja.Glede lastništva pa nima nobenih pravic in jih tudi ne more uveljavljati.
Lp

Re: Nasvet - najemnica v stanovanju - ataIBA - 21.11.2011

skiper Napisal:....................
Stalna prijava gor ali dol, ce ti najemnik dela sranje, ne placuje najemnine, stroskov... je edina varijanta, da ga lastnorocno izselis in naj te on tozi tebe. Vsi uradni postopki za krivdno predcasno prekinitev pogodbe so dolgotrajni, dragi in najveckrat ne prinesejo nobenega ucinka.

Narobe! Najemnik ima stanovanje v posesti in lastnik nima pravice deložacije brez sodnega naloga. V trenutku sodišče izda odločbo lastniku, da stvar vrne v prvotno stanje, plača kazen in stroške... Vse sodi pod motenje posesti! Tukaj je najemnik zaščiten kot severni medved :? .
Zato naj bodo pogodbe spisane za določen čas z možnostjo podaljšanja.
V bistvu je pogodbe pri kvalitetnem odnosu lastnik - najemnik popolnoma nepotrebna, če vse špila. Mora pa biti kot zavarovanje obeh strani, v kolikor pride do spora.
Slabe pogodbe so voda na mlin odvetnikom in sodnemu sistemu :evil:
LP