PodSvojoStreho.net
Razumevanje lokacijske informacije - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Razumevanje lokacijske informacije (/showthread.php?tid=40884)

Razumevanje lokacijske informacije - Bela hiša - 16.11.2011

Lep pozdrav!

Imam eno malo bolj "splošno" vprašanje. Za parcelo imam LI, potrdilo o namembnosti zemljišča...in bolj ko te zadeve berem, manj mi je jasno, kaj lahko gradim. A je normalno, da so ti dokumenti napisani v jeziku, ki so pismenemu človeku tako nejasni? :oops:
Je kar nekaj omejitev in si sedaj sploh ne predstavljam, kje lahko gradim, kaj lahko gradim, kako veliko hišo...za določene izraze bi pa sploh potrebovala slovar gradbeniških tujk.

A ste šli v s tem papirjem h kakšnemu projektatnu, ki vam je to razložil? Lahko bi šla na občino, vendar gre za manjšo občino in vem, da bi bil sogovornik neprijazen državni uradnik, ki ga ne bi mogla držati za besedo (preverjeno). Tako da - kaj mi svetujete. Rada bi vedela, kaj točno in kje na zemljišču lahko gradim, narisan imam približni tloris in me zanima kako bi ga lahko vmestili v zahteve. Smo tik pred nakupom parcele ampak mi je pomembno tudi kaj lahko gradim ne samo kje, zato bi bil ta podatek ključnega pomena.

Seveda pa me zanima, koliko bi ta razlaga teh papirjev stala. Ne bi rada za vsako ogledano parcelo plačala LI in še projektanta, ki bi mi to razložil.

Ali poznate kakšnega fajn človeka, ki bi mi pri tem pomagal - gre za gradnjo na dolenjskem.

Hvala in lep dan vsem!

Re: Razumevanje lokacijske informacije - vuego - 16.11.2011

No problem Wink

Re: Razumevanje lokacijske informacije - Yeager - 16.11.2011

LI si lahko vsak po svoje razlaga, še posebej če je napisanan bolj v filozofsko/umetniškem stilu. Drugače pa prostorki akti niso vedno pisani tako, da bi jih vsak laik zastopil, morali bi jih predvsem (šolani) projektanti, saj so prvenstveno namenjeni njim za potrebe projektiranja, potem pa tukaj nastopi UE, ki je pa zgodba zase.
Za katero dolenjsko občino pa gre, mogoče ti lahko pomagam.

Re: Razumevanje lokacijske informacije - Bela hiša - 16.11.2011

Šmarješke toplice

Oni uporabljajo še stari novomeški PUP. Sicer so v fazi sprejemanja novega OPN, so bolj v zadnjih fazah vendar še ni sprejet. Lahko bi se na občini pozanimal kakšni bodo novi pogoji za vašo parcelo, morda bodo celo bolj ugodni kot so sedaj?
Kakšen objekt in v kateri ureditveni enoti pa nameravate graditi? To je razvidno iz LI.

Graditi nameravava enodružinsko hišo (klet, pritličje in mansarda).

Ureditvene enote pa: ne vem, če je to to ampak gre za zazidljivo parcelo deloma tipa 1-(Ao)-12 - domačija na robu naselja - okoli notranjega dvorišča in deloma GE posebne prostorske ureditve 1-(Rr)-13 in seveda deloma kmetijsko zemljišče 1-K.II-1.

Tudi sama sem (na)študirala PUP NM (še vedno nerazumljivo - saj LI je itak kopija tega, kar se nanaša na našo parcelo), in videla, da je v pripravi nov prostorski načrt - samo ne vem, ali je osnutek javna zadeva ali ne. Ravno to me skrbi, da bi v novem načrtu stvari samo še omejili in ne obratno. Tako da - če bi se lahko pozanimal glede tega oziroma mi povedal, kje bi si lahko ogledala osnutek novega načrta, bi bila zelo vesela.

V kateri fazi je OPN se je najbolje pozanimati na občini, kolikor je razvidno iz pisa so v fazi dopolnjenega osnutka, verjetno pripravljajo predlog (ali pa je morda že pripravljen), katerega se posreduje na MOP v potrditev. Tako da je res najbolje povprašati na občini. V piso pa lahko vidiš katera namenska raba je predvidena, če dobiš še tekstualni del odloka pa lahko še kakšne bodo obliokovne in druge zahteve.
Kolikor sem pogledal, za vašo parcelo niso dopustni strešni izzdiki oz. fičare, dopustno je bivanje in pa določene dejavnosti, dopustna je stavba tipa hiša na podeželju, ki določa razmerje stranic med 2:3 in 1:2,5, izjemoma tudi 1:3. Optimalna širina objekta je 8 m, največ pa 10, pomožni kubusi so podrejeni glavnemu objektu, streha praviloma tipična dvokapnica med 40-47°. Se pa velikokrat v tekstu pojavlja beseda "praviloma", kar pomeni neubvezujoče.
kar se tiče oznake 1(Rr)-13. To pomeni, da je bil leta 2003, ko se je sprejemal PUP na tem območju za Belo Cerkev predviden URN (ureditveni načrt) za celotno naselje, ki bi oblikovno celovito urbanistično reševal celotno naselje. In Rr po domače pomeni blokirani posegi do sprejetja URN, ki pa nikoli ni bil in ne bo sprejet, saj bo to območje urejal OPN, ko bo sprejet seveda. V piso se vidi da bo po OPN podrobnejša namenska raba SKs, glede na to da je izdelovalec dokumneta enak kot za NM občino, ki ima OPN že sprejet, lahko malo špekuliram, da bodo pogoji skoraj enaki. Kako je v NM občini pa si lahko preberš v URL 101/09, v členu 110. Ampak to je zgolj špekulacija. Na občini Š.T. naj ti dajo v vpogled tekstualni del odloka.
Poleg tega pa je to območje še v območju varovanja kulturne dediščine (žličkarji) in varovanja naravne dediščine, Natura 2000, pa še AC gre zraven in 40 m varovalni pas (soglasje DARSA?)

Re: Razumevanje lokacijske informacije - vuego - 16.11.2011

Odlično napisano in razloženo.

Smile Hvala za tole obrazložitev. Glede žličkarjev, Nature, AC itd. - to že vse vem, sem se že pozanimala na inštitucijah, kakšne "probleme" lahko pričakujem glede tega. Glede na to, da gre za rušenje objekta in postavitev novega, se optimistično nadejam, da nekih hudih problemov ne bo.

Glede fičar mi je vseeno (niso moja najljubša zadeva) Smile Problem imam s tem, kako in kam umestiti stavbo (nova bo večja, kot je ta na parceli, pa rada bi jo drugače obrnila oziroma zamaknila, ...), kako je lahko obrnjena, glede teh pomožnih kubusov imam kar probleme (ne vem, koliko je lahko tega, pa kje morajo biti, pa kakšen namen, pa če je lahko na njih (na ala ravni strehi) terasa.., potem - izjemoma je lahko streha pod kotom 35 - seveda z nekimi razlagami glede umestitev v prostor (a je v našem primeru to možno ali ne) itd. pa slemena, pa to pa tisto - za moje znanje je to popolnoma preveč oziroma si teh zadev nikakor ne morem predstavljati. Verjamem pa, da za vas so pa te zadeve kot pranje zob zjutraj Smile

Za Rr področje - gradnja ni dovoljena ampak piše, da nadstreški za avtomobile pa lahko...potem pa razumi kaj lahko in kaj ne??

Zato pa obstajajo (šolani) projektanti, da razberejo kako pa kaj. Najboljše je dobiti kakšnega lokalnega, ki pozna to območje, ima izkušnje pri pri poznavanju PUP-ov in pozna kakšne trike.

Re: Razumevanje lokacijske informacije - kody - 16.11.2011

pozdravljeni,
tudi sam imam določeno vprašanje, ki je malo bolj zapleteno
občina Miren-Kostanjevica, ampak PUP velja od občinine Nova Gorica
1. parcela velikosti 1700m2, od tega je cca 430 m2 gradbenega
problem nastane, da je za gradnjo potrebna gradbena parcela velikosti 500m2 - kaj to dejansko pomeni, da ne morem zidati? sicer v PUP piše, da ne velja za že obstoječe parcele

Ampak glede na nov Zakon o varovanju kmetijskih zemljišč, sem želel parcelo razparcelirat - da bi imel nekje 600 m2 in bi tukaj zidal - zdaj pa me zanima ali s ne bi s tem zaprl vsa vrata?

ker na občini Miren so mi rekli, da oni nimajo nič s tem in da lahko - jih ne zanima velikost, samo kaj ko bom papirje odnesel na UE Nova Gorica....

hvala za odgovor

Yeager: sem si pogledala OPN NM - člen, ki si ga napisal. Moram povedati, da je napisan v meni precej bolj razumljivem jeziku in da če bo pol toliko stvari dopustnih, potem bom zelo zadovoljna Smile Si mi kar polepšal dan! Tako da še enkrat najlepša hvala!

Bom šla na občino malo "pofirbcat", če bodo toliko prijazni, da si bom lahko ogledala osnutek. Pa da vidimo ali bo veselje ostalo ali ne...