![]() |
|
Nujni delež - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Nujni delež (/showthread.php?tid=40600) Strani:
1
2
|
Nujni delež - Bostjann - 1.11.2011 Spoštovani! Sem nov na forumu in bi potreboval pomoč izkušenih... Dilema je sledeča: V družini smo: oče, mati in dva brata. Problem je v tem, da moj starejši brat (34let) že od rojstva naprej ne izkazuje popolnoma nič gospodarnosti, tako za hišo, kot tudi za preostalo imetje (nekaj 100m2 dvorišča, drvarnice, nekaj 100m2 gozda). Oba sva popolnoma različna. In ker se bom sam v kratkem poročil in sem že do sedaj od malih nog veliko vlagal v vzdrževanje tako hiše, kot tudi okolice, me zanima kakšen bi bil nujen delež, oziroma izplačilo brata? Nevem, če sem pravilno vprašal, vendar me zanima kako bi lahko normalno in po mirni poti rezrešil to dilemo. Možnosti je veliko, najboljša pa bi bila v našem primeru izplačilo neke vsote, s katero bi si lahko starejši brat (v kolikor bi sploh imel interes), ustvaril spodobno življenje... Iskreno sem vam hvaležen za odgovore!!! Re: Nujni delež - vitel - 1.11.2011 Kdo pa je formalno lastnik sedaj - en starš, ali morda oba? To je pomembno, preden se zgovarjamo naprej... Nujni delež je, odvisno od situacije (če hipotetično umreta oba starša ali samo en) pol od pol, ali pol od četrt. Kako bi to izvedel boš moral pa povedat tudi v smislu, kaj starši hočejo/mislijo in se za zaćetek pomeniti z njimi. Tle njihova volja šteje precej. Re: Nujni delež - Urs - 1.11.2011 Pol od tretjine bo nujni delež, če bo sploh prikrajšan. Tretjina zato, ker starši nimajo navade, da bi postali pokojni istočasno in bodo dedovali eden od staršev + 2 brata. Če bo situacija trenutna, vsak tretjino zapuščine pokojnika, če bo pokojnik razpolagal s oporoko ali darilom in bo prikrajšan nujni delež, potem bo imel možnost zahtevati nujni delež, ki bo tretjina (polovička zakonitega deleža). Re: Nujni delež - muci123 - 1.11.2011 Tudi jaz imam vprašanje ,če lahko pomagate. Oče je lastnik vikenda (vrednost35000eur),in hiše (vrednost250000eur),dediča po njem bova le jaz in brat,mama je že pokojna ,zanima me koliko je njegov nujni delež brez oporoke in koliko če mu oče v oporoki zapusti vikend in še jaz bi mu dal 40000eur.Jaz bi ga rad izplačal pa mi je rekel da to ni dovolj.Ali je to po zakonu dovolj jaz namreč živim z očetom in družino v tej hiši,brat pa v svoji pri ženi.(da bom vsaj vedel pri čem sem) HVALA ZA ODGOVORE Re: Nujni delež - vladimirac - 1.11.2011 Če ne bo oporoke ,mu pripada polovica. Če oče v oporoki zapusti tebi vse ,bratu pripada nujni delež 1/3 od polovice . Re: Nujni delež - Urs - 1.11.2011 muci123 Napisal:Tudi jaz imam vprašanje ,če lahko pomagate. To si pa zmešal vse skupaj. Če ni oporoke, bo dedoval polovico vikenda in pol hiše. Če imaš oporoko in je dobil vikend, mora dobiti še preostanek do njegove polovice. Kar se bosta vidva zmenila, je stvar dogovora in ne zakona. 40 k je res malo do njegove polovice. Kje živiš, vpliva samo na pravico, da ti ostane TV, likalnik, pohištvo itd., kar pa se odšteje od deleža. Če bo oporoka, s katero bo oče zapustil vse tebi in zahteva nujni delež, je njegov nujni delež 1/4 vikenda in 1/4 hiše oziroma parcel, na katerih sta ta dva objekta. Re: Nujni delež - Urs - 1.11.2011 vladimirac Napisal:Če ne bo oporoke ,mu pripada polovica. Kje si našel tretjino? Onadva sta 1. dedni red. Re: Nujni delež - vladimirac - 1.11.2011 urs Napisal:vladimirac Napisal:Če ne bo oporoke ,mu pripada polovica. Kolikor je meni znano ,je nujni delež 1/3 od deleža ,ki bi mu pripadal če ne bi bilo oporoke. Popravi me ,če nimam prav :?: Re: Nujni delež - Urs - 1.11.2011 a) Prvi dedni red Potomci in zakonec pokojnika 11. člen (1) Pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec. (2) Ti dedujejo po enakih delih. ----------- Nujni delež in razpoložljivi del 26. člen (1) Nujni dediči imajo pravico do dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati; ta del zapuščine je nujni delež. (2) Nujni delež potomcev, posvojencev in njihovih potomcev ter zakonca znaša polovico, nujni delež drugih dedičev pa tretjino tistega deleža, ki bi šel vsakemu posameznemu izmed njih po zakonitem dednem redu. Re: Nujni delež - magi - 1.11.2011 se bi tebi na njegovem mestu to zdelo dovolj? vrednost vsega skupaj je torej 285.000evrou. brat bi dobil 75 tisoč, pripada pa mu jih še enkrat toliko... seveda vprašanje kako se dogovorite. pri moji boljši polovici so se npr.dogovorili, da se vsi odpovedo, vendar so se vsi bratje odpovedali svojemu deležu v zameno za to, da tisti, ki je ostal doma, skrbi za starše do smrti... kako bo s starši na stara leta pa nikoli ne veš... Re: Nujni delež - Bostjann - 2.11.2011 Lastnika sta oba starša. Oba se strinjata, da gre tako hiša, kot tudi parcela naprej po normalni poti (se pravi razumnemu človeku, ki bo znal nadalje skrbeti za vse...). Se pravi, bi oba starša name napisala vso lastnino, bratu pa bi izplačal zakoniti delež... Re: Nujni delež - medo9 - 2.11.2011 Magi je napisala zelo dober komentar: vprašaj se, če bi bil ti zadovoljen s 75 tisočaki. (Verjamem, da ti to sicer ni všeč, vendar si sam vprašal za mnenje. In moje mnenje je, da je vsak dogovor boljši od prepiranja. In dogovor mora biti fair do vseh vpletenih.) Re: Nujni delež - Prvigraditelj - 2.11.2011 Glede na to da so starši živi, morajo oni prevzet vlogo razsodnika! Če tebi bolj zaupajo potem naj premoženje prepišejo nate, v zameno pa ti izplačaš brata oz. to naredijo starši, če jim finančno stanje to omogoča. Vsekakor pa bi morali starši svoje otroke navajat k temu, da gre za dobro voljo, ljubezen, radodarnost in da v primeru, ko otroci pozabijo na spoštovanje in skromnost lahko s svojim premoženjem počnejo kar želijo. Magari prodajo in gredo na Bahame ali podarijo denar RK. Realnost je pa seveda drugačna in zato se potem potomci prepirajo zakaj bi morali dobiti vsi enako in zakaj eden več kot drugi itd. Če bi v preteklosti delali tako, potem kmetij seveda ne bi nikoli poznali, ker bi imel vsak eno njivico in steber od kozolca. Re: Nujni delež - magi - 2.11.2011 račune od vzdrževanja hiše in okolice imaš? Re: Nujni delež - Bostjann - 2.11.2011 Problematika je res zanimava, saj on naprimer v tolikih letih ni niti "žeblja kupil" za hišo oz. ostalo... Medtem, ko jaz skrbim, delam, popravljam, kar lahko. Pač imam odnos do vsega, on pa le do pijače in cigaret... Bratu privoščim vse najboljše, ampak, po 20ih letih stalnega prepiranja in ne volje iz njegove strani je vse nevzdržno... Zato me zanima kakšna vsota (procent) je potrebna za izplačilo brata. magi: račune imam morebiti samo od kakšnega materiala ali pa orodja, ker večinoma del opravljam sam in ne potrebujem določenih obrtnikov... Je pa res, da se že v družini (med bratoma) takoj vidi, kdo pač skrbi in kdo ne... |