PodSvojoStreho.net
Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? (/showthread.php?tid=40516)

Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - andre - 27.10.2011

Prosim vas za nasvet. Kako partnerju, ki bo imel stalno prebivališče v moji (skupni) hiši, prepisati oziroma dati pol hiše in s tem parcele, ne da bi bilo potreno dati gore denarja?
Ali obstaja kakšna vrste pogodbe ali kaj podobnega? Ali bi bilo dovolj, da sama (ali notar) sestavim zemljiškoknjižno dovolilo?

Prosim vas za pomoč.

Hvala lepa.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - Sammmy - 27.10.2011

Kolikor je meni znano bo treba do notarja vsaj zaradi vpisa v ZK (to so si letos izborili in ni več možno vlagati osebno!)

Glede sestave pogodbe ne vem ali jo lahko sama sestaviš in samo overiš podpis ali jo mora notar - pokliči enega notarja in povprašaj.
Kolikor je meni znano imaš vsaj dve možnosti:
1. darilna pogodba (če sta izven zakonska partnerja potem ni davka)
2. SPORAZUM O PRIZNANJU SOLASTNINSKE PRAVICE MED ZUNAJZAKONSKIMA PARTNERJEMA (ti priznaš partnerju, da je vlagal v nepremičnino itd...)
Morda obstaja še kakšna možnost.

Upam, da sem ti kaj pomagal...

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - Urs - 28.10.2011

Tudi osebno se da vknjižiti. Odvetnik tudi lahko.

Sestaviš lahko sam.

Podpis overi notar.

Za enkrat glasujem za darilno pogodbo.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - simon99 - 28.10.2011

Jaz sem ravno prejšnji dan prenašal del nepremičnine z darilno pogodbo. Na davčni (kamor je treba poštemplat neke papirje) sem izrecno vprašal, če je potreben notarski zapis in so dejali, da ne. Ker pri notarju plačaš glede na vrednost predmeta pogodbe, bi v mojem primeru lahko prišparal dobrih 100 evrov. Na zemljiški knjigi resda še nisem bil, tako da ne vem, kaj bi dejali tam. Vsebino darilne pogodbe pa prepiši od nekoga, ki je to že delal.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - antizidar - 28.10.2011

Pred letom sem to uredil z darilno pogodbo. Žal ni šlo brez notarskega zapisa pogodbe. Sprva sem darilno pogodbo sestavil sam, vendar je notar ni hotel overiti, ker bi naj morala biti narejena v notarskem zapisu. Sem se poskušal znajti in sam oblikoval pogodbo v notarski zapis pa spet ni šlo. Tako sem moral pozabiti tisti nekaj evrov, da je tudi notar zaslužil zraven, potem pa se je vse uredilo brez problema. Priporočam pa da vse urejate sami (nesete na davčno, vložite na zemljiški knjigi). Bo hitreje!

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - andre - 28.10.2011

Hvala za vaša mnenja in izkušnje.

Ampak ...

Če umrem prej, kot moj partner, znajo biti problemi z darilno pogodbo (starši, še posebej brat in njegova). Zato se nagibam k sporazumu o priznanju lastninske pravice. Me pa zanima, ali je na ta sporazum kaj davka (mislim na DURS). Ali ima kdo s tem kaj izkušenj.

Hvala vam.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - simon99 - 28.10.2011

Antizidar: pa je overitev pri notarju potrebna? To tudi mene zanima, če jaz prej umrem, ali lastnine, ki sem jo dobil z darilno pogodbo, ne podeduje neposredno partner oz. ali ima kdo od mojih sorodnikov še kaj pravice do nje.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - antizidar - 28.10.2011

Verjemite, da sem hotel izpeljat po sledi najnižjih stroškov. Žal ni šlo. Potreben je bil notarski zapis (ki ga je notar itak naredil iz mojega sestavka) in overitev. Žal je treba pač tudi notarjem kaj plačat, da lahko živijo.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - Sammmy - 28.10.2011

andre Napisal:Hvala za vaša mnenja in izkušnje.

Ampak ...

Če umrem prej, kot moj partner, znajo biti problemi z darilno pogodbo (starši, še posebej brat in njegova). Zato se nagibam k sporazumu o priznanju lastninske pravice. Me pa zanima, ali je na ta sporazum kaj davka (mislim na DURS). Ali ima kdo s tem kaj izkušenj.

Hvala vam.

Kolikor je meni znano se prav tako upošteva 1.dedni red in ni davka. Vsaj pri nas smo tako speljali in nas Davčna ni nič oskubila...

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - andre - 2.11.2011

Sammmy,

hvala za spodbudno sporočilo. Potem grem v to varianto. Verjetno konec tega meseca ali v začetku prihodnjega.

Hvala tudi vsem ostalim.

Andreja

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - Urs - 2.11.2011

simon99 Napisal:Jaz sem ravno prejšnji dan prenašal del nepremičnine z darilno pogodbo. Na davčni (kamor je treba poštemplat neke papirje) sem izrecno vprašal, če je potreben notarski zapis in so dejali, da ne. Ker pri notarju plačaš glede na vrednost predmeta pogodbe, bi v mojem primeru lahko prišparal dobrih 100 evrov. Na zemljiški knjigi resda še nisem bil, tako da ne vem, kaj bi dejali tam. Vsebino darilne pogodbe pa prepiši od nekoga, ki je to že delal.

Bravo. Poglej malo Zakon o notariatu, kaj tam piše. Davkarijo to ne briga.

Re: Kako partnerju dati polovico nepremičnine? - Urs - 2.11.2011

simon99 Napisal:Antizidar: pa je overitev pri notarju potrebna? To tudi mene zanima, če jaz prej umrem, ali lastnine, ki sem jo dobil z darilno pogodbo, ne podeduje neposredno partner oz. ali ima kdo od mojih sorodnikov še kaj pravice do nje.

Se pa spoznaš.

Lastnine, dokler je ne vknjižiš, ne pridobiš.

Ko partner umre, pa je ne moreš vknjižiti, ker ni več njegova.

Overitev podpisa pri notarju je obvezna.