PodSvojoStreho.net
Dovodni kabel - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Dovodni kabel (/showthread.php?tid=40411)

Strani: 1 2

Dovodni kabel - miran1983 - 22.10.2011

V projektu imam za dovodni kabel od zunanje elektro omare do notranje razdelilne omare določen kabel 4x10mm2. In prav tak kabel sem tudi položil. Sedaj pa ugotavljam, da ima ta kabel poleg treh barvnih vodnikov tudi enega rumeno zelenega, ki se običajno uporablja za ozemlitev. Ker pa je potrebno ozemlitev za hišo potegniti posebej je ta žica nepotrebna.
Glede na to da bom imel trifazno elektriko mi sedaj v dovodnem kablu manjka ena žica za nulo. Možno je seveda uporabiti rumeno zeleno žico za nulo vendar me je malo strah, da ne bodo na elektru kaj kompicirali.
Če je imel kdo podoben primer naj mi prosim javi, kako ga je reševal oz. če ga je bilo sploh potrebo reševati.

Re: Dovodni kabel - strom - 22.10.2011

Živjo

V notranjo omaro si si potegnil tako imenovani TN-C sistem, pri katerem sta N in PE vodnik združena v PEN vodnik. V notranji omari moraš sedaj PEN vodnik priklopiti na dve zbiralki potenciala. Eno zbiralko določiš za PE (ru-ze) vodnik, drugo pa za N (modri) vodnik. Vse PE vodnike, ki gredo na porabnike ali tokokroge priklopiš na PE zbiralko, vse N vodnike pa na N zbiralko. V nobeni dozi od notranje omarice naprej NE smeš skupaj ponovno povezati PE in N vodnika. Tako si narediš t.i. TN-C-S sistem.

Slikice maš pa tule: [url]httpunichr("58")//enunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/Earthing_system[/url]

lp, jure

Re: Dovodni kabel - miran1983 - 22.10.2011

Najprej hvala za pojasnilo Jure ampak mislim da se nisva najbolje razumela.
Jaz ozemlitve ne bom vlekel iz zunanje elektroomare ampak iz valjanca ki ga imam v temeljih. Problem je samo v tem, da bo moral elektro priklopiti nulo na rumenozelen vodnik in nič drugega, upam da jih ne bo motila barva vodnika.

Re: Dovodni kabel - Digifotko - 22.10.2011

kolikor vem moraš 8vsaj jaz sem) položiti dva valjanca - eden je za desovsko "nulo" drugi pa je za tvojo ozemljitev. Iz tega sledi da je kabel pravi ker je desovska nula na potencialu zemlje.

Re: Dovodni kabel - strom - 23.10.2011

Na notranji omarici narediš kot sem ti zgoraj opisal s tem, da tvoj valjanec potrebno povezati z elektrovim valjancem (ki pride z dovodnim kablom) in nulo (PEN vodnik če je štiri žilni dovod) oziroma s PE vodnikom (če je petžilni dovod) na elektrovem dovodu (zunanji omarici). To ti bo po vsej verjetnosti naredil elektro.
Tvoj valjanec priklopijo na svojega, da izboljšajo nulo, razen v primeru, da imaš TT sistem (kar močno dvomim) in so zemlje ločene.

Nisem 100% prepiričan, vendar ti morajo zgoraj opisana dela narediti fantje iz elektra.

Re: Dovodni kabel - miran1983 - 23.10.2011

V projektu imam sprojektiran TT sistem ozemlitve , tako da sta valjanca ločena in ne smeta biti priključena eden na drugega.

Re: Dovodni kabel - strom - 24.10.2011

Potem pa nulo kar priklopi na ru-ze vodnik in označi, da gre za N vodnik (moder isotrak in naredi nekaj krogcev na žico), ozemljitve pusti ločene, kot si napisal. V tvoji notranji omarici pa na PE zbiralko priklopiš tvoje ozemljilo, na N zbiralko pa označen ru-ze vodnik.

Re: Dovodni kabel - bublo - 15.11.2011

Mene pa zanima če nimaš narejene kletke za ozemljitev (samo kamenje)okrog hiše.Ali je dovolj če pelješ valjen od omare pa na tisto stran kjer je zemlja ena 40 metrov.Hvala

Re: Dovodni kabel - auditor - 15.11.2011

Podobne strahove okrog komplikacij sem imel sam. Rešitev je bila ta, da sem poklical na lokalno nadzorništvo elektra in so prišli na ogled - najprej so malo komplicirali, ko pa sem jih vprašal, če delajo tudi kaj "popoldan" so prijazno privolili in kar naenkrat ni bilo več kompliciranja. Pa da ne bo pomote, na fuš so naredili med službenim časom, s službenim avtom in materialom - samo blagajna je bila privatna. Zato jih pa kličejo "KRALJI" - pa bog obvaruj se jim zamerit.

Re: Dovodni kabel - bublo - 15.11.2011

Kaj so ti pa naredili

Re: Dovodni kabel - auditor - 15.11.2011

Vem, da je bil problem število žil in priklop na nelegalno položen cerkveni kabel čez mojo parcelo z žegnom elektra (še pred nakupom parcele. Kabel pa vrisan na sosednji parceli 20 metrov stran od moje meje). Od mene so zahtevali, da vlečem ločen kabel od trafota, cerkvenega pa lahko prestavim na svoje stroške - URADNO. Na popoldanskem delu je pa šel priklop na cerkvenega BP, in tudi žile jih niso več motile- kaj konkretno pa nebi vedel.

Re: Dovodni kabel - miran1983 - 16.11.2011

bublo Napisal:Mene pa zanima če nimaš narejene kletke za ozemljitev (samo kamenje)okrog hiše.Ali je dovolj če pelješ valjen od omare pa na tisto stran kjer je zemlja ena 40 metrov.Hvala

Odvisno kakšem sistem imaš. Jst osebno mam valjenec v temeljnin plošči in iz njega bom sedaj vezal tudi ozemlitev notranje elektro omarice. Zunanjo elektro omarico, pa imam ozemljeno posebej.

Re: Dovodni kabel - Samojed - 16.11.2011

Zelo "kul", razen če imaš temeljno ploščo na stirodurju!

Re: Dovodni kabel - miran1983 - 17.11.2011

"Samojed" tega tvojga posta pa ne razumem glih najbolj. Mi lahko prosim malo bolj podrobno pojasniš.

Re: Dovodni kabel - Samojed - 17.11.2011

Zadnje čase narašča trend super duper izoliranih hiš, kar pomeni tudi temelje ali temeljno ploščo na stirodurju, penjenem steklu ali karkoli že je ter še marsičem. Ker so to "detajli", jih elektroprojektanti "spregledajo" in sprojektirajo temeljno ozemljilo. No, če se izvede kot je napisano je to ozemljilo vredno približno toliko kot če kabel vtakneš v wc školjko.

Tako, na kratko. Kot že marsikdo ve, se alergičen na vse kar sliši projektant in izs (pa sem tudi sam oboje). In tako sem danes imel v roki povsem sfaljen projekt nn inštalacij z datumom februar 2011, v glavi pa telefonsko, ki se začne z 061xxxyyy. Vsebina seveda temu primerna, a investitor tega ne more vedeti. Prav tako ni pisnil niti nadzorni, izvajalec pa je popravil na svojo pest kar se je popraviti dalo - plačilo je namreč glede na popis del po sfaljenem projektu.

Eee, malo sem zašel - če je temeljno ozemljilo in plošča na stirodurju, je ozemljitev slaba, verjetno preslaba. Če si na tem, kar takoj razmišljaj o polaganju valjanca cca 80 cm od hiše in vsaj 80 cm globoko v zemljo, ali pa o zabijanju sond.