PodSvojoStreho.net
Talno gretje v kotlovnici - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Talno gretje v kotlovnici (/showthread.php?tid=40342)

Talno gretje v kotlovnici - Fuga - 19.10.2011

Pozdravljeni,

ali je smiselno v hiši, kjer bo ogrevano samo s talnim gretjem in občasno s kaminom, napeljati talno gretje tudi v kotlovnici? Tam je itak toplo zaradi peči. Prav tako me zanima ali napeljevati pod omarami, pulti itd, kjer ne hodimo. Razumem prihranek pri ceveh, ampak ali si s takim načinom lahko nakopljem kake druge težave? Kondenz, različni raztezki ipd.

Če tema že obstaja, se oproščam a jaz je ne najdem...

hvala za odgovore.

Re: Talno gretje v kotlovnici - szolnir - 19.10.2011

v kotlovnici ni smisla polagati talnega gretja prav tako ne pod omaram pultom in podobnimi zadevami, vsaj zaeenkrat ga še nismo polagali

Re: Talno gretje v kotlovnici - audio - 19.10.2011

Tudi v kurilnici talno ni odveč . Tam, ko imate omare samo napeljite cevi za talno,ker to je smešno, da tega nebi storili.. Mogoče čez kakšo leto tam več ne bo omare..
Prostor se naj temperira po celotni površini tal. Edino, če imaste shramo, tam pa res ne napeljite talnega...
Prihranki pri cevi, kot razmišljate, je res malo bolana....

Re: Talno gretje v kotlovnici - ales31 - 19.10.2011

GRADiM Napisal:Talno gretje v kotlovnici in vetrolovu nima kaj iskati.

Kjer pa bo, naj bo po celotnem tlorisu prostora.

x2

Re: Talno gretje v kotlovnici - Fric - 19.10.2011

To velja v vsakem primeru, ali le ko imaš v kotlovnici peč?
Kaj pa če je TČ?

Re: Talno gretje v kotlovnici - magi - 19.10.2011

samo če nimaš ogrevanja pod omarami...nenazadnje si lahko čez 10 let zamisliš drugačno postavitev opreme in imaš "luknje":-)

Re: Talno gretje v kotlovnici - Fuga - 19.10.2011

Mene najbolj v teh primerih skrbi kaka kondenzacija ali kaka težava z neenakomernim raztezanjem (če del estriha ogrevaš, dela pa ne, na primer). Prav tako imam teoretično hladen prostor, če ne napeljem talne, ki bo edini vir ogrevanja. Mi je pa po svoje malo neumno greti kotlarno, ki je itak topla. Gre za celovit pogled na objekt in če se lahko tako izrazim za "zdravje" hiše kot celote, ne da bi mene zeblo, ko bom šel peč pogledat.

Re: Talno gretje v kotlovnici - vincent - 20.10.2011

Fuga Napisal:Pozdravljeni,
napeljati talno gretje tudi v kotlovnici? Tam je itak toplo zaradi peči

Saj si že sam sebi odgovoril. Tam kjer imaš vir toplote, nipotrebno še dodatno napeljevati grelnih telef. Verjetno bo tudi kak omarica talnega gretja tam..torej bojo speljane cevi vanjo, kar pomeni da bo hočeš nočeš del prostora imel tlano gretje.

Drugje se daje talno povsod! Kerpri talnem se ogrevanjo rpedmeti, ne zrak (Ta se posledično segreje) torej tudi pod omarice oz. kjer bo pohištvo.

Ker kot prvo lahko zaradi krajših vej, mora delovati talno z višjo temepraturo (slabši izkoristek TČ, če bo inštalirana) kakor tudi nepreveč rpijeten občutek preveč toploih tal., KOt drugo boste pa mogoče čez leta prestavlajli pohitšvo...potempa kaj? Ta talnem bojo omare, vi znogami pa tam kjer ga ne bo?

Ne komplicirat tam kjer ni kaj za komplicirat.

Re: Talno gretje v kotlovnici - Prvigraditelj - 20.10.2011

Kaj pa recimo shramba in prostor pod stopnicami. Osebno tma ne bi dajal talnega. Shrambo bi imel rad nekoliko hladnejšo, po stopnicami bo pa tako krama in bo tlak pokrit....kakšen je pa vpliv na ostale prostore zaradi tega?
Zanemarljiv? Shrambo imam denimo ob kuhinji, prostor je prezidan s siporexom in zaprt z vrati.

Re: Talno gretje v kotlovnici - vincent - 20.10.2011

Prvigraditelj....jaz pod stopnicami nisem dajal, ker mi ni bilo smiselno - tam je šara in se nima kaj ogrevati. V bivansjkih prostorih pa seveda daš povsod.

Re: Talno gretje v kotlovnici - .:Igor:. - 20.10.2011

Jaz sem za talno povsod. Če ne boš želel ogrevati kotlovnice boš enostavno zaprl vejo. Če jo boš pa kdaj želel enostavno odpreš pa je problem rešen. Če talnega ne boš mel pa boš kaj ... grel s kaloriferjem? Pa verjetno tudi nimaš 50m2 velike kotlovnice in bo dodatni strošek le nekaj €.

Re: Talno gretje v kotlovnici - sstravs - 20.10.2011

Zanima me ali imaš projekt strojnih inštalacij?