![]() |
|
Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba (/showthread.php?tid=40198) |
Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - taubi - 12.10.2011 Lansko leto sem se z izvajalcem (s.p., tudi kao kolega) dogovoril za dokončanje fasade. Zaključni sloj na obstoječi demit in pa škatle na napušču. Dogovorila sva se za 5.100€ - delo in material. Brez predračuna, pogodbe.. skratka na črno. Dal sem mu avans 2.500€ za material pred eno pričo, podpisanega pa nič. Že med izvedbo del sem ga opozoril na neusterzen material pri izdelavi škatel (stirocool namesto stirodur) ki je več kot enkrat cenejši. Pa me je prepričal da je material čisto OK. Po zaključku del, tip sploh ni prišel na ogled in prevzem objekta ampak je po tel.zahteval preostanek plačila. Opozoril sem ga (kasneje tudi pisno) o številnih napakah, nedogovorjenih materialih in šlampasti izvedbi. Tip sploh ni hotel nič slišati. Vso šlamparijo glede fasade bi še požrl (ne iščem dlake v jajcu naspram izvajalcu) če me ne bi klepar opozoril (prišel je naknadno vgraditi obrobe) da imam na treh straneh strehe poškodovano tegolo (jasno, tipi so fosne odra ki so ga postavili pri obdelavi frčad prečno zapolcali na tegolo brez da bi spodaj dali vzdolžno na streho fosn za zaščito). Pa še ko je bil na ogledu je videl kako so za pripravo za škatle porezali slemena z cirkularko in seveda scefrali sekundarno kritino povsod do 20 cm v globino. To me je pa res pogrelo. Streha je bila na novo pokrita, tywek pa tudi nov. Od izvajalca sem zahteval popravilo oz. ustrezno odškodnino za uničeno. Namesto tega mi je poslal fakturo !! za izvedbo fasaderskih del v višini 9.700€ (nabil cene do amena), kar sem seveda zavrnil. Sledila je izvršba na podlagi verodostojne listine, moja pritožba (ugodena da se izvršba ustavi), izvajalčeva pritožba na sklep o ustavitvi izvršbe in sedaj končno sklep višjega sodišča v mojo korist da se uveljavi sklep o zaustavitvi izvršbe sprejet na 1.stopnji. Poanta je da me gre s.p. lahko sedaj tožiti. Vseskozi sem hotel zadevo rešiti na miren način (naivno) pa brez uspeha. Ali je možno da s tožbo uspe, glede na to da je bilo dogovorjena izvedba na črno brez kakršnega koli dokumenta? Ali zadostuje ena priča o dogovorjeni ceni izvedbenih del in danem avansu? Vsakršno pravno mnenje ali iz vaših izkušenj bo dobrodošo. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - bertting - 13.10.2011 Rekla kazala! Nič ti ne more,če ni papirjev.Razen če se ga fizično bojiš! So tudi tu rešitve. V kolikor pa ne boš imel miru gresta pa lahko vse na papirologijo! Naj podpiše pogodbo za nazaj o naročilu za izvedbo del kot s.p. Takrat pa imaš ti karte v roki z katrime ga lahko preganjaš. S.p. je drugačen od ostalih podjetij. Če boš Želel ga lahko krepko držiš. Lahko te toži samo bo zgubljal. Zakaj ne igraš njegove igre. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - vitel - 13.10.2011 Za začetek mu pošlji davčno, pa delovno inšpekcijo zaradi dela na črno če imaš pričo naj lepo pove, da je tip prejel že keš itn. Za začetek bo imel dovolj posla. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - Urs - 13.10.2011 Pri naših sodiščih je vse mogoče. Če se boš igral brez odvetnika, zna biti, da se boš marsikaj naučil in se čudil zakaj je tako, ko boš drago plačeval svoje napake na sodišču. Po moje si igro zastavil že s svojo vlogo sodišču. Če si to sam delal, si si zagotovo zaprl precej možnosti za vlečenje potez na sodišču. Priča je sigurno ključnega pomena zate. Upam, da si jo že predlagal kot dokaz, ni pa še prepozno. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - molznakrava - 13.10.2011 Pozdravljen, Taubi! Meni se zgodilo podobno kot tebi - z eno izjemo. Z izvajalcem sem imel podpisano pogodbo. Izvajalec je kršil del svojih pogodbenih zavez in sem zadržal del plačila do izpolnitve njegovih zavez. Teh še zdaj ni izpolnil. Račun, ki sem ga pravočasno zavrnil, zdaj uporablja kot temelj (vreodostojno listino) za vlaganje izvršb proti meni. Čeprav nima prav, se moram jaz vsakič pravno braniti z ugovarjanjem in plačevati takse in odvetnika. Svetujem ti, da se nemudoma samoprijaviš na GURS in plačal manjšo kazen in kar bodo od tebe zahtevali od davščin, ker bo sicer izvajalčev odvetnik to uporabjlal proti tebi na sodišču. Dobi si tudi dobrega odvetnika. Želim ti sreče in mirnih živcev! Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - firefly - 13.10.2011 Dobi si odvetnika. Pogodbo sta imela ustno. Cena, delo, materiali so bili dogovorjeni. Če ti je sredi dela zatrdil da je nek material enako kvaliteten, in si mu potem z njim pustil delati, je toto. Usmeri se na dogovorjen znesek, na pričo, na avans. Na poškodbe ki jih je naredil. Oba bosta pa plačala delo na črno. Kdo bo več plačal je pa jasno... No, ni nujno jasno. Odvetniki znajo narediti čuda in pol
Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - molznakrava - 13.10.2011 Oprosti, Taubi! Seveda sem mislil, da se samoprijavis na DURS (davcno upravo), ne pa na GURS! Je bolj senilen dan ... Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - taubi - 13.10.2011 firefly Napisal:Dobi si odvetnika. Firefly točno to sem mislil uskladiti z izvajalcem na miren način: dogovorjen znesek, avans in poškodbe. Zaradi totalne neodzivnosti in predrznosti izvajalca pa je situacija takšna da sem dal avans 3.500€ na roko, dolg do dogovorjene cene je še 1.600 €, izvajalec pa pošlje namišljen račun za 9.700€ (v katerem seveda ni govora o kašnem danem avansu), pa si upa dati ta račun še v izvršbo na pdlagi verodostojne listine. Na srečo je na tej točki sodišče odločilo v moj prid. Glede na to da je bil račun seveda takoj zavrnjen in izvršba ustavljena, se sprašujem ali me lahko sedaj še toži na podlagi izmišljenega računa? Saj to skoraj ne more biti res. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - Urs - 13.10.2011 Lahko, saj ti piše v sklepu. Ko si ti dal ugovor, je sodišče sklep razveljavilo in odločilo, da se zadeva nadaljuje v pravdi. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - matofill - 13.10.2011 molznakrava Napisal:Oprosti, Taubi! To ni pametna varianta, ti si dal avans in pričakoval račun z davščinami, žal ti pa ni izstavil ne avansnega računa....... ali ti je končnega .....preveri na Dursu, ali je odvedel DDV, sicer pa ne vem, kaj se menite na črno saj je davka samo 8,5 % .... (po navadi če nimate gradu) in je cesarju treba dati, kar je njegovo. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - papez46 - 14.10.2011 Po obligacijskem zakoniku je tudi ustni dogovor "POGODBA". Le za dokazovanje potrebuješ priče.............. Torej - ne kompliciraj. Ustno si se dogovoril za obseg del in ceno. Tu ti kot naročnik nisi v nikakršnem prekršku. (ne razlagaj pa na široko, da si se kao dogovoril za FUŠ :roll: :wink: ) Po prejemu akontacije, je bil s.p. dolžan izstaviti avansni račun. Razen, če so se dela začela 1 v mesecu in je s.p. ocenil, da bo končal do 31 v mesecu. Po tem bi moral izstaviti le končni račun. Ne vem kako je lahko dosegel izvršbo le na podlagi njegove kao končne fakture? Kot verodostojna listina za priznano izvršbo samo faktura nikakor ni dovolj. Najmanj kar mora predlagatelj izvršbe predložiti je PAZI!!!!!! obojestransko podpisan PRIMOPREDAJNI ZAPISNIK. Osnova za kar koli torej je: - osnovno dogovorjena cena - osnovno dogovorjen obseg del - osnovno dogovorjena kvaliteta in materiali - morebitna dodatna dela - minus vsa z nestrokovnim delom povzročena škoda - minus uporaba drugih materialov, ki niso bili dogovorjeni - minus "psihične bolečine". Tako kot je on "nabil ceno u nebo, ti "nabij" vse minuse v nebo, še posebej bodi pozoren na psihične bolečine :lol: . Na koncu mislim, da ti bo tale s.p. še kaj dolgoval. :wink: Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - jaki79 - 14.10.2011 Ok. Sam praviš, da z izvršbo ni uspel. Da si sem samo poskušal mirno dogovoriti vendar brez uspeha. Potem očitno miren dogovor ni možen. Kar, če si prav razlagam, pomeni da te bo izvajalec tožil. Če je pravda neizogibna, kar na dane predpostavke prav gotovo je, potem boš vabljen na sodišče. A se misliš sam braniti?? Ker, če se ne misliš sam braniti, ne vem kakšen smisel ima, da ne postaviš tega vprašanja svojemu odvetniku saj ga boš itak angažiral. Re: Izvedba fasade brez računa - račun, izvršba - sibirian - 15.10.2011 In, ko oz. če boš angažiral odvetnika, se dejansko pogovori o ceni zastopanja- naj ne blebeče o odvetniških tarifah, ki so za navadnega državljana itak čisto nerazumljive, temveč naj ti naravnost pove, koliko bo računal še predno podpišeš vsa pooblastila (najbolje, da se dogovoita za plačilo o primeru uspeha in neuspeha)- OD TEGA NE ODSTOPI! Mi smo imeli namreč prejšni teden neko obravnavo o dedovanju (ok, dedno pravnI posli so nekaj drugega, a me je vseeno šoliral tok dogodkov in mi dal zelo drago šolo)... prvi posvet je odvetnik računal 50€ na črno- je rekel za kofe, potem je prišel na obravnavo, kjer ničesar ni uspel, prav ničesar, da bi nam znižal delež, ki ga moramo po 20 letih plačati nekomu, ki ga sploh ne poznamo (je pa na uvodnem sestanku vlil veliko upanja), niti ni vedel, da zadeve tudi zastarajo, tako da niso bili priznani niti stroški pogrebnine... skratka totalni minus, obravnava je trajala 20 minut!!! dobili smo pa račun po odvetniški tarifi 770€!!!!- je rekel naj bomo veseli, da je vzel le delež o katerem teče razprava, ne pa celotne hiše... 770€ za 20 minut dela (pisarno ima itak v bližini sodišča, pripravil se ni nič- to je bilo očitno...) sem klicala prijateljico pravnico in me je naučila- če ni dogovorjeno drugače, se računa po odvetniški tarifi- zato- jaz nikoli več ne bom poslušala blebetanja o odvet. tarifi.- ker smo hoteli plačat vnaprej, pa je leporečil, da itak je to po OT in nam mahal pred nosom z zložeko ministrstva... vsaj jaz, bom hotela vedno dogovorjeno ceno- fer plej... ni čudnega, da ima taisti odvetnik krasno hišo, jahtico na morju, ni da ni...na račun malih ljudi in zaupanja v sistem... za 20 min. neuspešnega dela, si je vzel skoraj povprečno slovensko plačo za cel mesec... in smo se pritožili, odpovedali pooblastilo - dosegli pa nismo pač ničesar... še to naj povem, na anslednji obravnavi bo tekla samo beseda, kako bomo odplačali delež (v obrokih, do kdaj, ipd...) in spet je hotel zaračunat 770€...pa če to ni banda! No, tale post sem napisala samo vsem v poduk, meni je žal, da kaj takega nisem prebrala pred tole grenko izkušnjo...pa srečno! |