![]() |
|
Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? (/showthread.php?tid=40061) |
Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - airmike - 7.10.2011 Zdravo Na kaj biti pozoren pri nakupu prve nepremičnine ? Poleg inštalacij, vgrajenih materialov, lokacije, če so plačeni vsi računi za nazaj, če je nepremičnina obremenjena,...itd ? Mislim, da bom kmalu kupil svojo prvo nepremičnino, pa me zanima na je potrebno paziti pri ogledu oz. kako zbiti ceno vsaj za kakšen procent. Seveda je super, če maš koga iz gradbene stroke oz. cenilca. Sam planiram nakup brez agencije. Hvala za koristne informacije. Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - vitel - 7.10.2011 Najprej je treba pazit na ZK urejenost, gradbeno in uporabno dovoljenje, premerit kvadraturo če štima. Pogledat kaj se vidi da je za zamenjat, ocenit stroške. Nujno najti več ustreznih nepremičnin, zbijat cene vsaj za 20% od oglaševanih. Po možnosti se ognit agenciji in oderuškim brezveznim stroškom. Mogoče je pametno predhodno v izvidnico poslat kakega znanca, da oceni kako je nastrojen prodajalec glede nižanja cen, ker eni bojo tupil svojo in ne bojo popustil niti za milimeter, spet drugi imajo neurejene papirje, pa se je že zato škoda pogajat in zgubljat čas in energijo. Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - 4nit4 - 9.10.2011 Uff, na milijon stvari! Bajta: javni vodovod, sosedje, kakšna je parcela, možnost interneta, kakšen je teren, po kakšnih 100 ogledih ti lahko povem, da ne moreš napisat spiska, ker ljudje te pri vsem možnem okrog prinesejo, lažejo celo o tem, kakšna je elektrika (hiša z gradbeno recimo tudi obstaja), gradijo po svoje brez papirjev, tudi poplavna območja je treba preverit, kakšen je promet recimo zjutraj (ko imaš samo eno cesto, je zjutraj verjetno norišnica), povezava z avtobusom, kje imaš šolo, vrtec, trgovino, lekarno, cerkec, če si veren ) Miljon stvari, vglavnem in vsako območje ima svoj spisek Bila sem recimo na ogledu bajte,kjer imajo ful probleme z vlomi. Vglavnem pa čimveč sprašuj in naj te ne bo "sram" gnjavit ljudi, ker zato so tam. Ko pa lastnik ne ve niti, kako je z izolacijo in streho, potem veš, da mu ne moreš zaupat glede gradnje. Stanovanje: če je v večstanovanjski hiši - glede etažne lastnine, kdo je upravitelj (eni so zelo dragi),... Če bo agent, preveri licenco, enkrat sem našla tudi takega, ki je že dolgo nima, kasneje sem izvedela, da pri njemu tudi ni vse "čisto". Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - airmike - 12.10.2011 Hvala za koristne nasvete. Veliko sem prebiral po internetu. Najdel sem lastnico in jo kontaktiral. Problem je, ker lastnica hiše ne želi sama prodati hiše. Hiša se je prodajala leto in pol. Cena je spuščena za 40.000 €. Tako, da je cena ugodna in mislim, da bo malo maneverskega prostora za zbijanje cene. Lokacija je dobra ( blizu šola, vrtec, mestni avtobus, sosedje neproblematični.....). Vprašanje je le izolacija, inštalacije,kurjava, v kakšnem stanju je notranjost - okna, vrata,.....itd. Nisem bil še na ogledu hiše, to bo enkrat proti koncu tedna. Če bi bil potencialni kupec hiše, bi seveda najel kakšnega strokovnjaka za pregled hiše. Če mi lahko kdo odgovori na nekaj smešnih vprašanj, bi bil zelo vesel 1. Kako debeli zidaki naj bi bili pri gradnji hiše ? 2. Debelost izolacije / fasade ? 3. Zunanjost hiše je obložena s belim "ceglom" ? Danes to prednost ali slabost ? Kkašna je izoliranost take hiše. 4. Ali potrebuješ gradbeno dovoljenje za urejanje okolice hiše ? Potrebno bi bilo zrušiti manjši del škarpe, ter posekati grmičevje in majhna drevesa. Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - vuego - 12.10.2011 Klasična gradnja ima zidak "modularc" debeline 29 cm. Kar se tiče izolacije, je vprašanje presplošno. Danes se daje od 12 cm navzgor (tudi 20 cm ni nič običajnega). Kar se tiče obloge zunanjosti hiše, je bil pred časom to klasična izvedba "sendvič" zidu. Po navadi je to stena zidana z modularcem (29 cm), 5 cm tervola in 12,5 cm opeke. Kaj to pomeni za današnje razmere je približno jasno. Gradbenega dovoljenja za zgoraj navedene posege ne potrebuješ (generalno). Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - airmike - 18.10.2011 Bil sem na ogledu hiše. Hiša je grozna Zunanja podoba hiše je super. Ko pa prideš notri pa kaos. Sej bi dal kakšno sliko gor, samo bi takoj fasal kakšno tožbo. Agentka pa prodaja meglo, da je kar neverjetno. Sem ji kar nazaj zabijal, pa je bila mal šokirana. Na koncu ogleda je priznala, da je potrebno veliko denarja investirati v hišo, tako da nakup tiste hiše definitivno odpade. Še vedno bo treba prebirati forum i dobiti čim več informacij, da si naredim kalkulacijo, kaj se mi v danem trenutku najbolj splača.
Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - vcc - 19.10.2011 Morda je pametno povprašati za fotografije, narejene med gradnjo. Vesten samograditelj si je gotovo fotografiral vse gradbene faze, vso elektro in vodno inštalacijo ipd. In to ne samo v teh letih, ko imamo digitalce, veliko je takih, ki so fotografirali tudi pred 30 leti. Iz tega se hitro vidi kakovost gradnje, če ne drugega pa vsaj, kje gredo el. in vodovodni vodi, da jih ne prevrtaš, ko obešaš slike... Re: Na kaj paziti pri nakupu nepremičnine ? - aleks - 26.10.2011 jej. tukaj je težko bit pameten, pri nas smo fejst pazili, pa smo se vseeno nasrali v par točkah. da ti dam primer: oglede smo imeli po ne vem kakem naključju vedno v slaben vremenu. pa dobro, smo videli da vsaj streha ne pušča. nismo pa seveda videli motokrosistov, ki veselo poprdevajo s svojimi motorji po okolici - kadar je vreme lepše, jasno. nismo tudi videli mladincev, ki so v sosednji hiši veselo žurirali ob vikendih - so jim prav v ta namen dajali v najem. to z žuri smo z lastniki uredili, motoristov pa kar ne moreš pregnati. še posebno ker se jih večina po teh lokalnih cestah vozi brez tablic. potem so tu sprehajalci, ki nam ob vikendih hodijo čez dvorišče, običajno še brez pozdrava, njihovi cucki ščijejo po vogalih, itd. hiša je sicer gradbeno razmeroma okej, spet glede na ceno. torej, pojdi še kak večer ob vikendih pogledat, da niso v okolici kaki glasni sosedje, ki radi zabavo ob gromki muziki potegnejo do 7ih zjutraj ... torej: v naravi, a blizu mesta ni vedno najbolj ugodno. |