![]() |
|
Sklenitev predpogodbe - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Sklenitev predpogodbe (/showthread.php?tid=39334) |
Sklenitev predpogodbe - aarzzo - 31.8.2011 Jutri grem sklenit predpogodbo za nakup vikenda k notarju. Zanima me koliko stane cca. taka predpogodba (prodajalec in kupec se bova zavezala, da bomo posel izpeljali)? Zanima me še na kaj moram biti pozoren pri predpogodbi: Zadeva pa je sledeča: Lastnika vikenda sta mož in pokojna žena. Imata dva otroka in ker zapuščinski postopek še ni rešen (sicer naj bi si premoženje že razdelili začasa življenja obeh staršev), bosta prišla jutri k notarju tudi sin in hčerka, katera bosta podala soglasje, da se strinjata s prodajo. Po besedah prodajalca imajo zapuščinski postopek 20.9.2011 - kaj se lahko v tem času zgodi? Morda vpiše kakšna hipoteka - moram notarju povedati, da se napiše, da se nepremičnino prodaja bremen prosto in da tekom procesa nakupa, ni dovoljeno podajati kakršnih koli bremen na nepremičnino? Re: Sklenitev predpogodbe - ac/dc - 31.8.2011 V mojem primeru je bilo tako, da smo mu stranke (4 stranke) v postopku na začetku postopka povedale kaj želimo zapisati. V kolikor je bilo potrebno je notar že vmes posegal v debato in komentiral v smislu, to je pravno ok, to ni, tega se ne da, to bi bilo bolje zapisati tako, ipd. in nas hkrati opozarjal na pravice, dolžnosti in tudi posledice, ki jih bo imel tak zapis. Na koncu je vse skupaj ponovil in sledil je narek zapisnikarju. Skratka zelo korektno in transparentno, vsi smo vseskozi točno vedeli pri čem smo. Zapis smo smo delali pri Rožmanu v Domžalah... Re: Sklenitev predpogodbe - aarzzo - 31.8.2011 Koliko pa ste plačali za predpogodbo? Re: Sklenitev predpogodbe - McBobo - 31.8.2011 A ima kdo konkretne izkušnje z notarko iz Jesenic - Nada Svetina? Je korektna ali raje koga drugega. Recimo za notarja iz Radovljice sem slišal že toliko slabega, da samo stran od njega. Tudi sam sem ga enkrat za foro klical, ko sem prodajal avto, pa se ni dalo nič zmenit z njim. Recimo forum Dossier Korupcija ve marsikaj o njemu. Re: Sklenitev predpogodbe - ac/dc - 31.8.2011 aarzzo Napisal:Koliko pa ste plačali za predpogodbo? če me spomin ne vara je bilo okrog 700 € Re: Sklenitev predpogodbe - aarzzo - 31.8.2011 Toliko samo za predpogodbo, koliko je pa potem kupoprodajna pogodba? Re: Sklenitev predpogodbe - medo9 - 31.8.2011 A ni bolje počakati na zapuščinsko razpravo, ki bo čez tri tedne? Oziroma, skleniti navadno kupoprodajno pogodbo, definirati aro, ki je zavezujoča tako za prodajalca kot za kupca (oz. se ve, kakšne so posledice, če se posel ne realizira)? Kot pišeš, se dediča strinjata in ne nasprotujeta prodaji, zakaj torej tako hiteti in si delati stroške s predpogodbo? Še posebej, če je to res tako draga storitev, kot je zgoraj napisano. Re: Sklenitev predpogodbe - ac/dc - 31.8.2011 Govorim o notarskem zapisu, kar boste po vsej verjetnosti naredili tudi vi. Vem, ni poceni, je pa možno, da bo v vašem primeru cena povsem drugačna, vprašaj notarja. Naš zapis je bil kar kompleksen in je postopek trajal vsaj 4 ure preden smo podpisali... Re: Sklenitev predpogodbe - aarzzo - 31.8.2011 Ja prodajalec si želi zagotoviti, da bom res vzel, ker ima tudi še dva interesenta, jaz pa ne želim pustiti te priložnosti. Moramo pa urediti tako ali tako še objavo na oglasno desko,... Tako da se bo to zavleklo še za 2 meseca. Re: Sklenitev predpogodbe - ac/dc - 31.8.2011 Se strinjam z @medo9 glede zapuščinske. Dokler ne bo narejena zapuščinska je težko z neko gotovostjo trditi kdo vse so sploh lastniki parcele? Praviš, da naj bi si premoženje razdelili že prej, za časa življenja pokojnice, vendar, če bi temu bilo res tako oz., če bi bi bila delitev premoženja narejena tako kot je treba, potem bi sedaj bil(i) lastnik(i) znan(i) in parcela ne bi bila predmet obravnave na zapuščinski obravnavi. Kakšno garancijo pa imaš, da bo šlo na zapuščinski vse gladko? Ne bi bilo prvič, da bi se zapletlo... Re: Sklenitev predpogodbe - medo9 - 1.9.2011 aarzzo Napisal:Ja prodajalec si želi zagotoviti, da bom res vzel, ker ima tudi še dva interesenta, jaz pa ne želim pustiti te priložnosti. Moramo pa urediti tako ali tako še objavo na oglasno desko,... Tako da se bo to zavleklo še za 2 meseca. Ima še dva interesenta in samo ti si pripravljen podpisati predpogodbo? Še vedno pa ne razumem, kaj pridobiš s to predpogodbo? Zapuščinska razprava bo 20.09. in recimo, da se zakomplicira. Boste potem razdirali predpogodbo? Kdo bo nosil stroške s predpogodbo? In v primeru, da bo na zapuščinski vse potekalo gladko, se potem še vedno lahko pojavi kdo s predkupno pravico, če praviš, da mora nepremičnina še na oglasno desko. In kaj potem? Boste razdirali predkupno pogodbo? Kaj pa tole: podpišete kupoprodajno pogodbo in plačaš 50% vrednosti kot aro. Če ti odstopiš, bo on z lahkoto prodal za recimo 30 ali 40% ceneje. Če odstopi on, ti je dolžan dvojno aro. Aja, tudi to ne gre, saj mora nepremičnina na oglasno desko. Ne vem no, meni se zdi takšno hitenje nesmiselno. Seveda pa je odločitev in denarnica tvoja ;-) Re: Sklenitev predpogodbe - vitel - 1.9.2011 Predpogodba itak ni veljavna, če mora zadeva še skozi postopek na UE če gre za kmetijsko zemljišče - če se prijavi prednostni upravičenec lahko iztoži sklenitev posla, ti pa si v tem primeru s predpogodbo obrišeš saj veš kaj. Re: Sklenitev predpogodbe - Strelka - 1.9.2011 A ni ara dokaz resnega interesa kupca? Menim, da bi morala zadostovati za te tri tedne; če se na zapuščinski kaj zaplete, pa se ara vrne in tako dalje. Z resnimi interesenti imam pa jaz slabe izkušnje, tako da se vseh ni za bat. |