![]() |
|
Nakup stare hiše od leasing firme - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Nakup stare hiše od leasing firme (/showthread.php?tid=39164) |
Nakup stare hiše od leasing firme - MarkoFisnar - 22.8.2011 Lep pozdrav, Imam namen kupiti starejšo hišo (letnik 80) od leasing hiše (bila je zasežena) katera je tudi vpisana kot lastnica te nepremičnine. Ima kdo podobne izkušnje glede kupovanja od leasing hiše, na kaj moram biti previden?, kakšne stroške bom imel ob nakupu (obveznosti do države, občine v kateri kupujem). Ker je hiša odklopljena iz elektro in vodovodnega omrežja, kdo plača priklop?..... lp marko Re: Nakup stare hiše od leasing firme - medo9 - 22.8.2011 Jaz bi predlagal, da leasing hiša uredi nazaj vse priklope. Za vsak slučaj, da ne bo potem še kakšnih skritih pogojev. Re: Nakup stare hiše od leasing firme - mariog - 22.8.2011 Jaz sem kupil hišo od posrednika, ki je bila prav tako odklopljena od vsega. Elektriko so mi z veseljem priklopili brezplačno, za vodo sem pa zaradi novega števca odštel 120 €. Re: Nakup stare hiše od leasing firme - MarkoFisnar - 22.8.2011 pozdrav, bom dal malce več podatkov recimo da se dogovorim za ceno 100000eur za to nepremičnino. kot sem omenil bo kupljena od leasing hiše. vzel bom hipotekarni kredit pri moji banki, torej bo kot lastnik vpisan v zemljiško moja banka. kateri stroški mi še sledijo pri tem nakupu (davki, notarji, itd itd itd) ? prosim za čimveč informacij. Re: Nakup stare hiše od leasing firme - medo9 - 22.8.2011 Če boš vzel kredit pri banki, potem se boš ti vpisal v ZK kot lastnik, banka pa bo istočasno vpisala po domače povedano - plombo za vrednost kredita. Kaj vse te čaka, ti bodo povedali na banki, tule lahko samo "pametujemo". Ponavadi plača kupec vpis v ZK, prodajalec pa notarsko overovitev pogodbe... banka ti bo pa zaračunala stroške z odobritvijo kredita. Prodajalec plača tudi 2% davek na promet z nepremičninami. Seveda pa je vse stvar pogajanj, oz. določil v pogodbi, kot se boste dogovorili. (Če ni veliko interesa za hišo, potem si v boljši poziciji in pač od prodajalca zahtevaj, da plača vse stroške ... poskusit ni greh ;-)). Preveri pa pri banki koliko ti bodo dali kredita, da ne boš prehitro kakšne are plačal, nato pa ugotovil, da ti banka ne da kredita v dovolj visokem znesku. Re: Nakup stare hiše od leasing firme - MarkoFisnar - 22.8.2011 hvala za info medo9 kreditno sem sposoben za ca.250000eur torej ne bom imel problema pri pridobitvi. bolj me je zanimalo, da mi ob nakupu ne bo potrebno še plačevat kakšnih 20% državi, kakšne komunalne prispevke (kot pri novogradnji) v občini itd itd.....ker potem se znesek precej dvigne. Re: Nakup stare hiše od leasing firme - medo9 - 23.8.2011 Če je nepremičnina v sistemu DDV, potem se DDV seveda obračuna. DDV sicer plača prodajalec, čeprav je seveda jasno, da on to vključi v ceno. Pazljivo preberi pogodbo! Re: Nakup stare hiše od leasing firme - jaki79 - 23.8.2011 Pri stari hiši ni DDV-ja ampak 2% DPN. Re: Nakup stare hiše od leasing firme - medo9 - 23.8.2011 Tudi staro hišo je lahko podjetje X prodalo podjetju Y in zaračunalo 20% ddv. S tem pride hiša "v sistem" in za vsak nadaljnji promet se spet obračuna ddv. (Razen, če se je to v zadnjih 2 letih kaj spremenilo, v 2009 je še bilo tako.) Re: Nakup stare hiše od leasing firme - jaki79 - 23.8.2011 Razliki sta 2: 1. velja obrnjena davčna obveznost. DDV si obračuna kupec in ne prodajalec. 2. pogoj za obračun DDV-ja je tudi, da se v tem objektu opravlja dejavnost (tukaj gre za hišo). Lp Re: Nakup stare hiše od leasing firme - bankir - 24.8.2011 banka ni nikoli vpisana kot lastnik, tako je ponavadi le pri lizing poslih. Tudi v primeru hipotekarnega kredita si vpisan kot lastnik ti, le zastavna pravica v korist banke (hipoteka) je vpisana, kar pomeni, da v primeru neplačila banka nepremičnino lahko zaseže (ponavadi se dela tako, da ni nobenega spora, ne teče tožba, ampak je notarski zapis vpisa zstavne pravice kar neposredno izvršljiv, kar pomeni po npr. 3 opominih, banka nepremičnino zaseže brez ugovorov,...). MarkoFisnar Napisal:pozdrav, Re: Nakup stare hiše od leasing firme - bankir - 24.8.2011 če prav razumem je gradnja "legalna" je imel uporabno dovoljenje,.. vsi priključki so bili na hiši (o.k. je pač vodovod in elektro zadeve izklopil, ker se ni plačevalo,..), če je temu tako ni razloga zakaj bi ponovno plačeval komunalni prispevek občini,... Lahko pa tudi preveriš (evidenco valjda na občini imajo) ali je bil komunalni prispevek plačan ali ne. če ne bi bil, tudi gradbenega dovoljenja hiša ne bi dobila,... MarkoFisnar Napisal:hvala za info medo9 |