PodSvojoStreho.net
UPS brezprekinitveno napajanje v hiši - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: UPS brezprekinitveno napajanje v hiši (/showthread.php?tid=39126)

UPS brezprekinitveno napajanje v hiši - Soren - 20.8.2011

Obračam se na forum, ker potrebujem informacije glede brezprekinitvenega napajanja v hiši. Letos smo montirali električno tendo višjega cenovnega razreda. Tenda ima poleg rotacijskega motorja, ki je skrit v tubi tende tudi senzor za veter, tako da se tenda pospravi ob vetru, ki je močnejši kot ga programiraš. Do tu vse lepo in prav, a problem nastopi v 1% primerov, ko nastopi neurje (ki ga a) ne pričakuješ ali b) ko te ni doma) in obenem zmanjka elektrike. Ravno to se je zgodilo včeraj, a hvala bogu sem prišel (slučajno) predčasno domov, neurje je k sreči samo oplazilo naš konec pa še sosed mi je priskočil v pomoč tako da ni bilo nobene škode. Lahko bi se seveda odvilo še kako drugače. Tendo imam sicer zavarovano za takšne primere, a vseeno bi rad naredil vse kar je v moji moči, da se takšnemu dogodku izognem.

Ker je tenda relativno velika in težka bypassa z ročnim navijanjem ne omogoča. Tako da je v takšnih izrednih primerih situacija lahko zelo nerodna. Zanima me, s kakšnim sistemom bi lahko zagotovil brezprikinitveno napajanje, ki bi zadostovalo za minimalne porabnike v celotni hiši in seveda motor tende za neko krajše obdobje, recimo 1-2 uri na skupnem vodu in ne na posameznih vtičnicah.

p.s. prodajalec pri nakupu ob točno takšnem vprašanju ni imel odgovora...

Hvala za morebitne nasvete.

LP

Re: UPS brezprekinitveno napajanje v hiši - igyboy - 20.8.2011

Odvisno od moči priključenih porabnikov in moči motorja.
Tako čez palec, UPS vsaj 1kW, s kakšnim dodatnim zunanjim akumulatorjem, je pa vprašanje kam boš to postavil, če nisi že prej predvidel inštalacije in prostora?

Re: UPS brezprekinitveno napajanje v hiši - doli - 20.8.2011

Kakšni low-budget UPS-i in elektromotorji nekako ne pašejo skupaj, problema sta dva in to je zagonski tok in sinusna napetost, cenejši UPS-i imajo namreč bolj kvadratno obliko, ki za elektromotor ni ravno najbolj primerna. Za večji zagonski tok pa mora(jo) biti akomulator(ji) večjih zmogljivosti. To pa vse stane. Če boš kaj kupoval, se zmeni da boš zadevo najprej sprobal, če bo elektromotorček deloval s kakšnim drugačnim zvokom kot pri elektriki, ali če se bo le s težavo zagnal, bo treba bolj globoko seči v žep za kakšno bolj kvalitetno robo. Moč UPS-a je namreč lahko tudi 1000 watow, pa ne zažene eno navadno 45 watno dunfoss pumpo za centralno.

Re: UPS brezprekinitveno napajanje v hiši - Soren - 8.9.2011

Ponovno sem kontaktiral prodajalca in mi je obljubil, da bomo našli rešitev, obstajal naj bi dodatek ravno za primere izpade elektrike, ki deluje na sončno energijo. Bomo videli kako bo s ponudbo in kako se bo stvar obnesla v praksi. Hvala za nasvete!