PodSvojoStreho.net
Odločitev za peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Odločitev za peč (/showthread.php?tid=3911)

Strani: 1 2 3

Odločitev za peč - Perac - 11.9.2006

Za vse, ki se spoznate.

V hiši cca. 250 kvadratov razmišljamo o novi peči. Sedaj imamo peč na olje in porabimo 3000 l kurilnega olja na sezono, to je tudi z gretjem vode.

Kakšno peč mi svetujete? Se splača iti na pelete, ki so sedaj 62 SIT/kg?
Se splača iti na žita?
Mi mogoče kdo svetuje ogrevanje preko toplotne črpalke in elektrike?
A naj ostanemo na olju?
Po sejmu v Celju sem popolnoma zbegan. O vseh ogrevanjih razen tistemu s TČ sem kar dobro informiran, o slednjem pa ne vem preveč.

Hvala za vsak odgovor in pomoč

Peter

- CvetkoP - 11.9.2006

O TČ je bilo na tem forumi že veliko povedanega, malo poišči in si preberi, potem pa diskusija, je pa TČ sigurno dobra odločitev, potem je samo še vprašanje kakšno, za koliko denarja, zalogovnik?.......

- vincent - 12.9.2006

prvo kot prvo investirajte v izolacijo!

dajte si vsaj 15 cm, če še slučajno nimate oken kot so spodobi - najprej zamenjajte njih (seveda 3 slojna zasteklitev na večjih oknih).

Ko boste to dvoje naredili, vam bo poraba padla krepko pod tisoč litrov olja, če boste šli pa še na TČ pa bo na koncu poraba ekvivalentno nekje 600 litrov olja.

Torej nekje 2400 litrov letno prihranka....kar znese ob ceni 155 sit na liter...370.000 SIT letno.

NE investirajet v drug način ogrevanja ker ne boste naredili nič! LE dali boste precej denarja za drug način ogrevanja - izgube pa ostajajo enake.

Najprej je treba preprečiti uhajanje toplote, potem pa se pogovarjaš na kaj boš kuril.

Seveda pa, predno karkoli naredite si dajte v vsako nadstropje po eno klimo (dobro kilmo!!) pa vam bo poraba olja takoj padla za 1000 litrov..in se bojo klime v 3 letih odplačale.

LP

- manager - 12.9.2006

dobra izolacija že prinese prihranek, vendar mislim, da je razmislek o drugem, cenejšem načinu ogrevanja vseeno na mestu.

cena pelet je 48SIT/kg,
kalorične vrednost 1l kurilnega olja ustreza 2kg peletov,
z 40% državno subvencijo lahko pride peč dobrih 400.000 SIT (peč Biodom 27)

- frank - 12.9.2006

manager,
poslušaj vincenta, če njega ne pa pojdi do brezplačnega energetskega svetovanja in ti bodo tam povedali isto.

po moji kmečki logiki si v situaciji kot voznik z srednje dobrim avtom pozimi vozi po poledenelem snegu z zlizanimi gumami.

lahko seveda povečaš moč motorja ( novo peč ), a boš še zmeraj drsel - metal denar skozi okna in stene hiše, ki ni izolirana.

če ni predvidenih financ kupite 10-15 cm stiropor in z njim obložite hišo; oder se lahko izposodi napol zastonj, sidranje je enostavno

Primer: 15 cm debela kombi plošča od novolita, ki ti že zelo dobro izolira hišo te stane cca 2500 sit/m2 zunanje stene.Tako te za zunanjo steno z 300m2 stane do 0,9 mio SIT

naslednje leto ali še kasneje pa daš naredit zaključni sloj.

srednje kvalitetna okna, najverjetneje rakete proti tistim, ki jih imaš sedaj stanejo cca 30.000- 50.000 SIT/m2 steklenih površin.

- vincent - 13.9.2006

manager Napisal:dobra izolacija že prinese prihranek, vendar mislim, da je razmislek o drugem, cenejšem načinu ogrevanja vseeno na mestu.)

ob dobri izolaciji je vsako ogrevanej poceni!

Peleti se meni osebno ne zdijo nič cenejši, predvsem ne zato ker po ceni sledijo kurilnemu olju, čeprav imamo največjo poraščenost z goszdom v evropi - ampak to je ekonomski izračun. Pa še peleti se mi ne dopadejo ker jih je potrebno izdelovati (torej si odvisen in vezan na druge - kot pri olju). Torej kaj dosti ne boste rešili. Pa poleg peči je potrebno računat še z novim zalogovnikom, vibratorjem (podjalcem) peletov, elektroniko...ne vem no, jaz nisem navdušenec nad peleti.

Najprej poskrbite da toplota ne uhaja, potem pa boste videli vkaj se vam splača investirat glede na takratne izgube. Ker če kupite peč zdaj, bo mogla biti npr. 30 kW, čez par let boset dali izolacije, pa vam bodo izgube padle na 10 kW, torej bo peč 3 X predimenzionirana (kar pomeni lsabši izkoristek, zmetan denar v prazno za močnejšo peč,..).

LP

- tomo - 13.9.2006

Tudi jaz se strinjam s tem, da je najprej potrebno poskrbeti za dobro izolacijo, potem pa za ostalo. Ko je potem poraba olja majhna, tudi sam strošek za olje ni pretiran, omogoča pa vsekakor dosti večjo komoditeto pri upravljanju in zahteva dosti manj prostora v kurilnici kot pa peč na pelete z zalogovnikom, ki ga moraš potem še zelo pogosto polniti. Tako sva se z ženo odločila pri novogradnji in upam, da nama ne bo žal. Imam pa vprašanje, kakšno peč izbrati? Ponujajo mi Viadrus kot cenovno ugodno in po kakovosti dobro izbiro. Kaj mislite o tem? Je še kakšen boljši predlog ? Buderus je cenovno kar visok, vprašanje pa je, kaj dobiš za to.

- Perac - 13.9.2006

Pozdrav!

Hiša je izolirana z 10 cm in tudi okna so nova, tako da je teh 3000 l neka spodnja meja.

Gradili pa bomo prizidek, ki bo popolnoma v steklu, notri pa bo dnevna soba-v obeh nadstropjih.

Tu pa spet rabim nasvet. Kakšano zasteklitev izbrati? Se splača Finstralova stekla multivalor, ki naj bi zadržala kar 60% toplote od zunaj in ni potrebnih rolet oz. žaluzij? Kaj svetujete?

Peč bo ostala kar na olje, bomo pa razmislili o vezavi TČ, ki jo imamo poleti priključeno na elektriko za gretje vode. Na kaj pa bi vezali TČ?

Hvala vsem za prejšne odgovore, res ste v najboljšo pomoč.

Peter

- vincent - 14.9.2006

TČ za gretej saniarane vode ti pri ogrevanju nič ne pomaga - kot prvo ni mišljena za delvanej pri nizkih temepraturah, kot drugo pa gre za majhno moč (običjano okorg 2 kW).

Ne vem kaj Finstral ponuja...pri oknu je važna njegova toplotna prevodnost (U oz. po starem k)....potem pa se neha z vso znanostjo.

Torej čim manjši U boljše bo (kar pomeni 3 zasteklitev...potem pa U=0,7 oz manj (0,5).

Dnevna v steklu?...huh....to bo poezija! POleti boste crkovali (rastlinjak) pozimi vas bo prijetno hladilo.

Glede na to, da že imate izolacijo, potem definitiono montiraje (dobro) klimo v vsako etažo. Tako boste največ naredili v smeri znižanja porabe.

je pa poraba 3000 litrov zelo visoka pri taki izolaciji! (peč verjetno dela 24 h/dan?)

- Boky - 14.9.2006

IZOLACIJA gor izolacija dol. Seveda, ampak nekje je pa vseeno neja! 3000l korilnega olja za 250 kvadratov stanovanjske površine ... ? Halo, saj to ni tako veliko. Seveda bi se dalo zmanjšat, samo una je pa hudo bosa, da boš klasično hišo ograval s 600 litri olja. Mislim, da ni take izolacije. Mislim, da gledena to, da imaš že izolirano hišo in nova okna, se ti investicija v dodatno izolacijo dolgo ne bo povrnila. Se pa da s pečjo veliko prihranit. Si že razmišljal o novi peči na olje in kakšnem talnem gretju? Samo vprašam. Če maš staro peč in opremo, boš z novo prihranil tudi do 30%... Sem pa zagovornik peči na žita (kuriš lahko tudi pelete in podobno!). Samo trenutno je to še svinsko drago...

- vincent - 14.9.2006

boky....pri taki kvadarturi in izolaciji poraba olja ne bi smela preceči 2000 litrov.

600 litrov se računa za kvadarturo 150 kvadartov (3L hiše), kar pa dosežeš z 15 cm izolacije in 3 zasteklitvijo (klasična gradnja).

Torej je 3000 litrov striktno preveč.

- vlado - 14.9.2006

[quote="vincent"]
Glede na to, da že imate izolacijo, potem definitiono montiraje (dobro) klimo v vsako etažo. Tako boste največ naredili v smeri znižanja porabe.

A mi lahko kdo pojasni, zakaj klima, kakšna klima?

Hvala!

- vincent - 15.9.2006

vlado Napisal:
vincent Napisal:Glede na to, da že imate izolacijo, potem definitiono montiraje (dobro) klimo v vsako etažo. Tako boste največ naredili v smeri znižanja porabe.

Hvala!

od zadaj: kaka klima? Najbojlša (po izkoristku)...priporočam Toshiba, MItsubishi (vsekakro pa energijski razred A).

Zakaj klima? Klima je TČ opcija zrak/zrak in kot take pobrai temi rpimerno malo, hkrati piha/greje direkt v prostor kar pomenid a praktično ni izgub. Ogreje (zrak) v trenutku, urno porabo ima med 10 - 20 SIT (v štartu malo več, potem pa precej manj, ko samo dogreva)...in dokler dela klima (recimo v eni etaži) ni potrebno nobeno drugo gretje...in če vsazemo povpreček porabe 15 SIT/h pomeni da ob 10 urnem dnevnem delovanju porabi 150 SIt ali preračunano 1 l kurilnega olja.
KAr pa je vredno razmisleka, tisti ki jo (Jih) imajo (Imamo) pa na lastni koži občutimo kako pade poraba drugih goriv (pri nas kurilca) ob uporabi klime (za nas: padec porabe za 1/3). KAr spet (v cekinčkih) pomeni da se ti klima sam od sebe odplača v roku 3 let (oz. manj).

Zato pa sam pripročam ob vsaki možni priliki...ker toliko kto lahko rpi ogrevanju prihraniš s klimo ne boš z nobeno drug stvarjo (vsaj ne v rangu 250 jurjev kot rpide ena doba švohnejša klima).

LČEtos moram spremljat doma porabo, ko smo zamenjali še okna (hiša nima izolacije) pa bomo videli koliko se bo poznalo k tej 1/3 prihranka še dobro tesnenje oken (ke prej je dobesedno vleklo ven).

LP

- ericks - 15.9.2006

vincent Napisal:
vlado Napisal:
vincent Napisal:Glede na to, da že imate izolacijo, potem definitiono montiraje (dobro) klimo v vsako etažo. Tako boste največ naredili v smeri znižanja porabe.

Hvala!

od zadaj: kaka klima? Najbojlša (po izkoristku)...priporočam Toshiba, MItsubishi (vsekakro pa energijski razred A).

Zakaj klima? Klima je TČ opcija zrak/zrak in kot take pobrai temi rpimerno malo, hkrati piha/greje direkt v prostor kar pomenid a praktično ni izgub. Ogreje (zrak) v trenutku, urno porabo ima med 10 - 20 SIT (v štartu malo več, potem pa precej manj, ko samo dogreva)...in dokler dela klima (recimo v eni etaži) ni potrebno nobeno drugo gretje...in če vsazemo povpreček porabe 15 SIT/h pomeni da ob 10 urnem dnevnem delovanju porabi 150 SIt ali preračunano 1 l kurilnega olja.
KAr pa je vredno razmisleka, tisti ki jo (Jih) imajo (Imamo) pa na lastni koži občutimo kako pade poraba drugih goriv (pri nas kurilca) ob uporabi klime (za nas: padec porabe za 1/3). KAr spet (v cekinčkih) pomeni da se ti klima sam od sebe odplača v roku 3 let (oz. manj).

Zato pa sam pripročam ob vsaki možni priliki...ker toliko kto lahko rpi ogrevanju prihraniš s klimo ne boš z nobeno drug stvarjo (vsaj ne v rangu 250 jurjev kot rpide ena doba švohnejša klima).

LČEtos moram spremljat doma porabo, ko smo zamenjali še okna (hiša nima izolacije) pa bomo videli koliko se bo poznalo k tej 1/3 prihranka še dobro tesnenje oken (ke prej je dobesedno vleklo ven).

LP

ali obstaja taka toplotna crpalka, kot je klima (predvsem mislim na sistem), samo da ima glavno nalogo ogrevanje in ne hlajenje? ker toplotne crpalke za 250ksit se nisem nasel.....

- ericks - 15.9.2006

pravkar govoril z monterjem za klime. pravi, da sistemi delujejo tudi pri -20 stopinj in manj. grelna moc naj bi bil pri -20 stopinj se vedno 4kw, pri 1.3kw prikljucne moci. kar se mi zdi fantasticen rezultat.
ali ima kdo kaksen link do diagramov upadanja grelnega stevila glede na zunanjo temperaturo?

kaksne so klime panasonic? baje so glede kvalitete in cene v samem vrhu....