![]() |
|
Nizkotlačna izvlečna armatura - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Nizkotlačna izvlečna armatura (/showthread.php?tid=38430) |
Nizkotlačna izvlečna armatura - samos1111 - 7.7.2011 Hoj mojstri! Nedavno so mi ob priliki nogiranja plinskega pretočnega bojlerja vgradili nizkotlačni podpultni 5l bojlerček tvrdke Ariston in nizkotlačno izvlečno pipo tvrdke Hansa. Nizkotlačni 5l zato, ker je bilo v omari prostora komaj dovolj za najmanjši bojlerček na tržišču, izvlečna pipa pa je ženska muha. Pipa je pravi čudež tehnike, ima tri tanke cevke pa še eno debelo za tuš, ki se priključi na dodatni zunanji T člen, v katerem se topla in hladna mešata; na topli je ventil pipe dejansko vezan pred dovod v bojler, iz njega pa gre v mešalni T člen. Vodovodarji so njo in vezavno shemo pol ure z nezaupanjem opazovali pred začetkom montaže, jest sem iz tud iz tehničnega foha in so se mi sheme ravno tako zdele en malo konfuzne. Šefe je si je pred preizkusom zamomljal v brado, da to ne more delat. No, je vendarle nekako delovalo. Puščanja ob zaprti pipi v nasprotju z nekaterimi starimi zapisi v forumu nisem opazil, mogoče ker imamo nastavljeno relativno nizko temperaturo. Rahlo nas pa moti, da voda nekam leno začenja tečt, potem se ob zapiranju ravno tako leno obotavlja nehat. In da tako na začetku kot na koncu vedno priteče nekaj tople, tudi če točiš striktno mrzlo in naj bi bila voda v bojlerju ogreta (ne vem al mogoče ne teče ven malo tople tudi vmes). A je to normalno ali je možna napaka pri vezavi? Nizkotlačno neizvlečno podpultno Unitasovo pipo s Tikijevim bojlerjem smo svoje čase imeli v hiši mojih tastarih, pa se takih pojavov ne spominjam. Najbližji referenci: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18584&st=0&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=7&t=18584&st=0&sk=t&sd=a</a><!-- l --> <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=31276&st=0&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=6&t=31276&st=0&sk=t&sd=a</a><!-- l --> Re: Nizkotlačna izvlečna armatura - gremlin - 8.7.2011 Po tvojem opisu bi sklepal, da je zvezano prav. To, da ti ob odpiranju in zapiranju hladne vode priteče tudi malenkost tople, je štos bojlerja, ki ima garant plastično posodo (rezervarček). Če pogledaš mojo slikco na tvojem drugem postu (3. stran), boš tudi videl, zakaj je temu tako - tvoj T-člen ni v pipi ampak zunaj nje (vanj z ene strani priteče vroča voda iz bojlerja, z druge mrzla iz pipe, tretji priključek pa gre po cevi v tvoj iztek v lijak (na moji slikci je to desno spodaj v zelenem okvirju). Odpiranje mrzle vode: V bojlerju je vroča voda, ki se zaradi segrevanja 'razteguje' in jo je nekaj tudi v cevi (v tvojem T-členu). Ko odpreš mrzlo vodo, le ta pred seboj najprej potisne vročo vodo, ki zato prva priteče iz pipe. Zapiranje mrzle vode: Ker je, ko odpreš mrzlo vodo, upor pretoka vode relativno velik (po dolgi cevi do pipe), mrzla voda preko T-člena vdre v bojler po cevi za iztok vroče vode iz bojlerja (bojlerjev rezervarček 'diha' in se malo raztegne). Ko mrzlo vodo zapreš, se rezervarček skrči in iz bojlerja iztisne nekaj vroče vode. Štos, ki ga imaš, se včasih da rešiti s pozicijo T-člena glede na bojler. Torej iz bojlerja (na vroči izok) nameto direktno t-člena vtakneš 30 cm dolgo cev in na konec te cevi T-člen. Potem to cevko spusti ob bojlerju navzdol, tako da bo T-člen čim nižje. Če bo raztezanja zaradi segrevanja vode manj, ko je kubatura tvoje dodatne cevke, potem topla voda ne bo 'zašla' preko T-člena v cev, ki gre proti pipi (boš pa nekaj trenutkov dlje čakal, da bo pritekla vroča voda, hi). lp Re: Nizkotlačna izvlečna armatura - samos1111 - 8.7.2011 Zveni logično, hvala! Re: Nizkotlačna izvlečna armatura - samos1111 - 8.7.2011 A bi bila lahko tu kej kriva ena ca 10-20 cm dolga prozorna palčka, ki naj bi bila za omejitev pretoka in je šefe ni dal notri, je rekel da se mu zdi pri nas že brez nje pretok dovolj zadušen (da nimamo tako zelo visokega tlaka vode - stanovanje v bloku s hidroforjem)? Znižanje tlaka bi te hecne dinamične pojave najbrž zmanjšalo, ampak na hitro se mi ne zdi da bi tale cevka lahko pomagala ne da bi zadušila pretok ki se mi dejansko ne zdi prevelik? Pa najbrž bi isto dosegel s priprtjem ventila na dovodu? Bolj verjetno bi se mi zdelo da bi pomagalo če bi rezervoar v bojlerčku zavil v selotejp zoper "dihanje", sam potem bi znalo enkrat kej počit...
Re: Nizkotlačna izvlečna armatura - gremlin - 9.7.2011 Cevka ni slaba ideja (sicer je zagotovo ne bi dajali zraven). Če skušaš stanje urediti s pripiranjem ventila, se ti lahko pripeti 'šumenje' po ceveh (kar je moteče tudi za sosede). Seveda pa lahko poskusiš. Pripiranje oziroma cevka pa ne odpravita malo vroče vode ob odpiranju, ampak le zmanjša vroč curek ob ob zapiranju. Teroretično nekako takole: upor (dušenje) pretoka od T-člena do notranjosti kotlička mora bit večji, kot od T-člena do iztoka iz pipe - oziroma pretok vode mora biti tako majhen, da je povečanje tlaka zaradi dušenja pretoka po cevi od T-člena do iztoka iz pipe čim manjše in s tem čim manj vpliva na posredni dvig tlaka v kotličku. lp Re: Nizkotlačna izvlečna armatura - samos1111 - 10.7.2011 Tnx. V navodilih je ena tabela tlakov - nekje jo daš, vmes je pol odrežeš, naprej pa je ni. Šefetu se je očitno zdelo da smo slednji primer. Narisana je na dovodu. Dovodni ventil sem poskusil pripret, šumelo ni kej prida, izboljšanja pa tudi ne, tudi ko je pretok precej upadel. |