PodSvojoStreho.net
Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom (/showthread.php?tid=38280)

Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - grizl - 29.6.2011

Na zaenkrat še kmetijskem zemljišču (po novem OPN-ju bo zazidljivo) ima znanec že zgrajen objekt :roll: . Od lastnika zemljišča je dobil soglasje, da objekt lahko zgradi, sedaj bi pa želel odkupiti še zemljišče, da bo uredil dokumentacijo.
Zanima me ali obstaja še kakšen drug način in ne preko oglasne deske na UE.

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - aarzzo - 11.8.2011

Tudi mene zanima ali obstaja kaka druga pot za nakup kmetijskega zemljišča, kot preko objave na oglasni deski. Kupujem kmetijsko zemljišče sadovnjak z vikendom in sedaj, tik pred podpisom pogodbe izvem, da mora to iti najprej na oglasno desko. Sem poklical na občino in notarja, oba sta potrdila. Na upravni enoti mi je referentka samo povedala, da so včasih to delali z darilno pogodbo, da so se izognili objavi na oglasni deski. Je morda še kakšna varianta, da se izognem objavi na oglasni deski?

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - aarzzo - 12.8.2011

Mogoče kdo ve, če bi se dalo to rešiti preko darilne pogodbe, ampak s prodajalcema nismo v sorodstvenem razmerju?

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - doli - 12.8.2011

Po moje bi se mogoče dalo edino vzet v najem za dobo 99 let npr., s predplačilom (kupnina) in z možnostjo odkupa po dobi najema za 1€. Kot nekakšen mal čuden lizing? Pojma nimam če bi to šlo, pač nabijam nekaj. 8)

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - Euphoria - 12.8.2011

Na oglasno desko, zraven pa napisat kupec znan

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - temp - 12.8.2011

Ja sem videl te cvetke s kupec znan Smile

Kaj mislis, da ti to kaj pomaga? Kupec ni znan (čeprav misliš da je, ker sta se že vse zdilala), ker postopek prodaje kmetijskega zemljišča ni zaključen. Torej ko bo odležal 30 dni na upravni enoti, bo upravna enota preverila vse prispele ponudbe in v primeru večih ponudb na podlagi točk določila kdo ima prednost ter tako določila kupca.

Če se javi lastnik sosednje parcele, ki je imel to parcelo ki jo kupujes v najemu in je povrhu še kmet boš bolj težko prišla zraven. Malce si preberi te stvari. Pred enim X kupcem (nekmetom) ima prednost kmet, dosedanji najemnik, mejaš. Mislm, da za vsako zadevo dobis neke točke.

Skratka ne mislit, da bo "kupec znan" rešil zadevo. Kje je potem fora celotnega postopka???? Da ti vse to zj... en napis kupec znan.

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - sdv138 - 12.8.2011

Kdo pa hodi čekirat oglasno desko na UE?
Razen če ob najavi prodaje iz UE obvestijo vse mejaše, ki imajo predkupno pravico...
Ali pa če referentka na UE pozna zadevo in je sosed na parceli njen dober prijatelj...
Po moje ni drugega problema kot izguba 30 dni.
IMHO.

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - doli - 17.8.2011

sdv138 Napisal:Kdo pa hodi čekirat oglasno desko na UE?

Precej ljudi gleda te oglasne deske. Lepo od doma iz naslonjača:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")upravneenoteunichr("46")govunichr("46")si/prodaja_kmetijskih_zemljisc/[/url]

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - B&N - 14.9.2011

Mene pa zanima ali za zemljišče, ki je po vrsti rabe travnik, dejanska raba kmetijsko zemljišče ima pa možnost gradnje, torej je zazidljivo obstaja predkupna pravica in je potrebno objavit na oglasni deski v občini?
Ali ta predkupna pravica velja samo za zemljišča, ki niso zazidljiva ( njiva, travnik, sadovnjak itd..) ?

Lp

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - vitel - 15.9.2011

Gleda se namenska raba. Če je stavbno potem ni postopka odobritve na UE.

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - devil - 15.9.2011

Če je 1 m kmetijskega je potrebno speljati postopek na UE.

Temu se ni mogoče izogniti, tudi darilo po novem ni več možno v tvojem primeru.

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - mihampr - 16.9.2011

Kaj pa cena? Če imaš parcelo, cena dogovorjena na 100.000 €, potem pa pride nekdo s predkupno, pa hoče kupit, samo ne za toliko €?

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - medo9 - 16.9.2011

Kot vem, uveljavljanje predkupne pravice pomeni, da sprejme ponudbo v celoti, torej tudi ceno.
Če je cena 100.000, potem mora ponuditi 100.000.
Če ponudi manj se šteje, da ponudbe ne sprejema, torej tudi ne uveljavlja predkupne pravice.

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - devil - 16.9.2011

točno

Re: Nakup (še) kmetijskega zemljišča z objektom - mihampr - 16.9.2011

Odlično Smile