![]() |
|
Kotel na pirolizo ter droben prah - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kotel na pirolizo ter droben prah (/showthread.php?tid=37495) |
Kotel na pirolizo ter droben prah - stafan - 13.5.2011 Tudi sam razmišljam o zamenjavi/posodobitvi ogrevanja pa imam ogledane tudi peči na pirolizo. Pa me je tale post malo zmotil. """To da je emisija prahu manjša kot pri starijših pečeh ne drži. Pri pečeh na sekance in pelete pa tudi polena je emisija prahu precej višja kot pri starejših kotlih, ampak kot je predhodnik napisal zaradi popolnejšega zgorevanja se v toplotnem prenosniku ter dimniku ne tvori katran, ki je prej služil kot vezivo za obloge ki so značilne za starejše tipe peči. In ker je sedaj prah bolj fin in suh, peči pa so opremljene bodisi z podtlačnim ali nadtlačnim ventilatorjem ta prah zmeče ven skozi dimnik. Pri večjih sistemih pa mora biti dograjen odpraševalec. Zdaj kaj je boljše pa presodite sami - ali zlepljen prah v večje kose, ki jih naš filter v nosu zadrži, ali fini suh prah, katerega dimenzije so takšne da prodre do naših pljuč. Enako se je zgodilo pri dizelskem motorju, kjer se je emisija saj drastično znižala ampak le tista ki jo vidimo in za človeka razen estetike ne povzroča večjih problemov, tiste drobne saje, ki pa jih ne ujame niti filter prašnih delcev, pa veselo predihavamo.""""". Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Bumm - 14.5.2011 Meni se tudi zdi, da emisija prahu ne more biti nižja kot pri stari peči. Mogoče je mišljena ta misija za to koliko pepela ostaja na dnu kotla . Drugače pa je pri piroliznih pečeh problem ta, da ni primerna za ljudi, ki niso čisto nič tehnični. In to sicer za to, ker je potrebno kar nekaj sprotnega vzdrževanja da ta peč dela normalno. Vsake 14dni čiščenje izmenjevalnika, kjer se nabira fin prah in poslabšuje izkoristek peči. Pri boljših blagovnih znamkah se ta prenosnik čisti avtomatsko. Pri starejših ljudeh je pa pirolizni kotel sploh problem, ker enostavno ne znajo ali pša pozabljajo kako se ta kotel upravlja, za njih je navadna peč na polena še vedno najboljša izbira.
Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - aleks - 14.5.2011 Bumm Napisal:Meni se tudi zdi, da emisija prahu ne more biti nižja kot pri stari peči. Mogoče je mišljena ta misija za to koliko pepela ostaja na dnu kotla Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - joža - 18.5.2011 aleks Napisal:Bumm Napisal:Vsake 14dni čiščenje izmenjevalnika, kjer se nabira fin prah in poslabšuje izkoristek peči. Kako pa zgleda to avtomatsko čiščenje. A je na ročici montiran servomotor? Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - aleks - 18.5.2011 joža Napisal:običajno ročice ni več, motor in prenosi so pod pokrovom kotla.aleks Napisal:Vsake 14dni čiščenje izmenjevalnika, kjer se nabira fin prah in poslabšuje izkoristek peči. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Furor - 6.8.2015 Tudi jaz se zanimam za kotel na pirolizo v kombinaciji s kakim zalogovnikom. Sedaj me pa zanima kako mocan kotel potrebujem. Namrec sedaj ogrevamo s pecjo na drva staro 30let in bi naj bila med 40 in 50 kw kajti ogreva se cca 20 radiatorjev (cca 230m2), dva pa samo vcasih malo temperirata delavnico... no sam imam obcutek da je le ta pec premocna za vse to saj nenehno dusimo ogenj da imamo temperaturo v ceveh max. 75°c. Pa seveda pazimo da ne nalagamo prevec drv. Na hisi zaenkrat izolacije se ni razen v mansardi pod streho. Je pa namen izolirat hiso mogoce ze naslednjo leto. V glavnem kar me najbolj zanima je ali je potrebna tako mocna pec ali bi zadostovala tudi 35kw glede na to da so peci dandanes najbrz boljse kot nekoc. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Hanzi - 6.8.2015 Ce si pripravljen naloziti 2-3x na dan, se bos grel tudi s 25kw. Vem za montažo ene peci ki bo ogrevala med 500+m2. Ima 40kw. Kako se bo obnesla bom se videl. Jaz vem da se z mojo 30kw upam ogrevati 400m2. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Furor - 6.8.2015 Glede na to da sedaj oz. Pozimi devamo drva gor na vsako uro in pol mislim da mi niti najmanjsi prpblem nebi bil dvakrat dnevno nalozit peci :-) zjutraj pred sihtom in pa med popoldnevom in vecerom. Torej bi naceloma 35kw morala zadostovati. Kaj pa cenovno kaj je ugodno za taksne peci? Vidim da se nekatere s tako mocjo gibljejo okrog 2500eur. Je to realna cena ali obstajajo se cenejse? Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Hanzi - 6.8.2015 Dobis tudi za jurja in pol. Nekaj jih imajo forumasi. Uvoz iz slovaske. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Furor - 6.8.2015 Kaksna je pa kaj zivljenska doba takih peci? Ker ta ko jo imamo je stara 30let pa ni nic kaj rjavo ali pa preperelo oz. Podobno. Za jurja in pol pec na pirolizo iz slovaske? To je pa res ugodno. Bom res malo pogledal ce med oglasi kaj najdem. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - aleks - 6.8.2015 iz izkušenj povem, da je šoba in morda obloge na vratih material, ki se občasno menja, jasno pa tudi tesnilne vrvice na vratcih ko niso več mehke. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Hanzi - 6.8.2015 Zivljenjska doba; bog si ga vedi. Dobi se tudi med oglasi, samo so drazje. Gledati moraš direkt slovaske strani, se dogovoriti po emailu, plačati, prevoz in montirati. Takoj ko so posredniki vmes, si ob jurja dodatno. Bom direkten, v mislih sem imel kaj takega, dobis tudi druge znamke in modele Stran je narejena v stilu nase ceneje.Si. <!-- m --><a class="postlink" href="http://m.heureka.sk/kotly/attack-dpx-35-profi/">http://m.heureka.sk/kotly/attack-dpx-35-profi/</a><!-- m --> Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - som16 - 7.8.2015 Furor in Hanzi, Furor Napisal:Glede na to da sedaj oz. Pozimi devamo drva gor na vsako uro in pol mislim da mi niti najmanjsi prpblem nebi bil dvakrat dnevno nalozit peci :-) zjutraj pred sihtom in pa med popoldnevom in vecerom. Torej bi naceloma 35kw morala zadostovati. Kaj pa cenovno kaj je ugodno za taksne peci? Vidim da se nekatere s tako mocjo gibljejo okrog 2500eur. Je to realna cena ali obstajajo se cenejse? malce prehitro tipkata, se mi zdi. "Furor", glede nalaganja dvakrat na dan, je potrebno vedeti, da je to z zalogovnikom tople vode! Tu hočem reči, da prehitro tipkata. Potrebuješ zalogovnik; volumen je odvisen oz. definiran (50l/kw); glede peči: če boš izdelal fasado (v kratkem) bo v redu kot pravi "Hanzi", drugače boš pač večkrat naložil. Bi predlagal, da malce pregledaš teme o pečeh in zalogonikih; Sam imam zalogovnik 3600l in Attack DPX25. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Hanzi - 8.8.2015 Res je. Upam da je furor premalo tipkal in ne jaz prehitro. Zalogovnik je skoraj obvezen, aleks se je nekaj trudil brez njega v 18kw? Ladanu. Furor:pozabi na sistem brez zalogovnika. Tudi ce nabavis 25kw pec (kar bi moralo biti dovolj ob pogostem nakladanju tudi ce nimas izolacije) moras imeti vsak kaksnih 1200l zalogovnika. Som16 s svojimi 3.600 litri itak ven tolce iz povprečja. 2m3 je ze kar lepa cifra tudi pri 30 al 35kw. Re: Kotel na pirolizo ter droben prah - Hanzi - 8.8.2015 Zalogovnik rabiš zaradi prehodnih obdobij spomladi in jeseni. Ter da se zjutraj zbudis v segreti hisi tudi ori minus 15, kkjub temu da si ob 9 zvecer zadnjic nalozil pec. |