![]() |
|
Garancija: stabilnost in solidnost objekta - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Garancija: stabilnost in solidnost objekta (/showthread.php?tid=37388) |
Garancija: stabilnost in solidnost objekta - cinik - 9.5.2011 Nisem našel podobnega vprašanja. Zato nova tema. Zanima me koliko let je pri klasični gradnji običajna garancija izvajalca na stabilnost in solidnost objekta. Kolikor vem obstaja neka splošna garancija v gradbeništvu, ki je mislim da 10 let. Glede na 30 in večletne garancije, ki jo nekateri dajejo za kritino pa se mi tako pavšalno zdi 10 let nekam malo. Kaj so vam torej izvajalci zapisali v pogodbe oz. če kdo ve kaj je aktualni "industrijski standard"? Tukaj npr. je v zvezi z montažno hišo (mene zanima klasična) govora o 30 letni garanciji na konstrukcijo hiše: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=29314">viewtopic.php?f=1&t=29314</a><!-- l --> P.S.: naj se tema ne razvije v smer kako težko je to uveljaviti, če je potrebno ipd. Re: Garancija: stabilnost in solidnost objekta - Anonymous - 9.5.2011 Glej zakonodajo. Garancija je 10 let. Za klasično gradnjo je več al manj to to. Glede na dogajanje s stečaji pa sam veš kaj to pomeni. Re: Garancija: stabilnost in solidnost objekta - rklinc - 10.5.2011 Meni v pogodbi piše 10 let + upoštevanje gradbenih uzanc v primeru sporov. Je pa to stvar pogodbe po mojem mnenju, čeprav nihče ne garantira, da bom čez 10 let imel koga terjati... Re: Garancija: stabilnost in solidnost objekta - cinik - 10.5.2011 Hvala za oba odgovora. Če zanima še koga - V ZGO ali uzancah vsaj jaz na temo dolžina garancije ne najdem nič je pa v zakonu o obligacijskih razmerjih 662. člen (1) Izvajalec odgovarja za morebitne napake v izdelavi gradbe, ki zadevajo njeno solidnost, če se take napake pokažejo v desetih letih od izročitve in prevzema del. ...... Zgleda, da se v klasični gradnji vsaj deklarativno niso oblikovali kakšni posebni nadstandardi preko zakonodaje. Glede na jamstva nekaterih montažerjev na konstrukcijo, ki so 30,35 let sem mislil, da se je tudi tukaj kaj spremenilo, pa se pač zgleda ni. Jasno pa da je ralna uveljavljivost (če ne drugega zaradi zaradi stečajev...) in dokazljivost odgovornosti po tej garanciji zlasti po več letih vprašljiva. Vendar pa dolžina "ponujenega" jamstva po mojem vendarle daje neko implicitno pa čeprav vprašljivo zaščito. Ampak ne želim, da bi to postala tema. Zanima me seamo kaj imate v pogodbah? V moji še nepodpisani je prav tako 10 let in s tem nimam nekih problemov, glede na to, da je zgleda to pač standardno, mi je pa malo dalo misliti, ker hiše ne gradim za samo 10 let... Re: Garancija: stabilnost in solidnost objekta - medo9 - 10.5.2011 V pogodbi imam 10 let, mi je pa jasno, da si lahko z garancijo dobesedno rit obrišem, če gredo izvajalci v stečaj. Izvajalec gradbenih del je že šel v stečaj, je pa res, da so kvalitetno pozidali in nimam pripomb in tudi nobenih problemov. Večje težave imajo kot kaže tisti, ki jim je gradil Vegrad (sodelavka ima stanovanje in pušča streha, problemi z instalacijami, itd), kjer so bili očitno šlampasti do amena. Prava garancija bi bila samo bančna, kar pa seveda bistveno podražilo vrednost pogodbe, saj stroškov zagotovo ne bi hotel kriti izvajalec in bi jih potem vkalkuliral v ceno. Re: Garancija: stabilnost in solidnost objekta - papez46 - 10.5.2011 cinik Napisal:Zanima me seamo kaj imate v pogodbah? V moji še nepodpisani je prav tako 10 let in s tem nimam nekih problemov, glede na to, da je zgleda to pač standardno, mi je pa malo dalo misliti, ker hiše ne gradim za samo 10 let... Res je! In kaj je garancija za objekt? Če in v kolikor so vsa dela pri gradnji izvedena skladno z projektno dokumentacijo, in če izvajalec vsaj 90% izvede vse kot je treba - je garancija ........... no-ja????????? Garancija v trajanju 10 let za novogradnjo, pomeni da gre za v bistvu "izjavo", da so glavni konstrukcijski elementi ( temelji, zidovi, plošče, ostrešje, streha ) grajeni in izvedeni skladno z veljavnimi predpisi in standardi. To pa dejansko pomeni, da če v letu ali dveh ( ali celo še prej ) ne pride do vidnih napak ali celo delnih posedanj ali celo porušitve - ne bo tudi v nadaljevanju z objektom nič narobe! Za vgrajeno opremo ( okna, vrata, instalacije ) pa tako ali tako veljajo garancijski pogoji proizvajalcev teh komponent. Recimo 30 let za kritino, 20 let za okna, .............. . Kaj pa vsaka posamezna GARANCIJA "garantira", pa je bilo že veliko napisanega. Je pa res, da tisti izvajalci, ki vedo kaj delajo in vedo kako delajo ( običajno to niso tisti ki delajo za "dumping cene - samo da imajo delo") brez kakih posebnih zadržkov dajo garancije za svoje izvedeno delo. Re: Garancija: stabilnost in solidnost objekta - cinik - 2.11.2011 Bom recikliral staro temo. Ali obstaja kak splošen garancijski rok za obrtniška dela? Estrihi me npr. konkretno zanimajo. Nekje v glavi mi stoji, da je za obrtniška dela to tri leta. Ne najdem pa določbe v obligacijskem zakoniku - ali pa ne znam prav gledat, ali pa iščem na napačnem mestu. Ve kdo? |