![]() |
|
Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Posredniška provizija pri nakupu prarcele (/showthread.php?tid=37205) |
Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 29.4.2011 Kupujem parcelo v lasti občine. Za občino parcelo prodaja agencija. V prodajni pogodbi je zapisano, da bom poleg kupnine (x+ddv) za parcelo, moral v določenem roku plačati tudi komunalca (določeni so roki plačila v obrokih) v višini y. Postopek je torej, da plačam kupnino x+ddv občini na račun, nato glede na rokovnik do izdaje GD še kumunalca. Agenciji bom moral plačati provizijo 2%. Moje vprašanje je 2% od česa? 1.x 2.x+ddv 3.x+ddv+y Katera varianta - naj povem, da je komunalc precej visok, zato je tudi razlika bistvena med variantami. Po laičnem razmišljanju, mi agencija ne more nabiti provizije na davek, niti ne na neke zneske, ki jih bom šele moral plačati (komunalc). Kaj menite vi? Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Samojed - 29.4.2011 Vse skupaj je malo čudno, a provizijo plačaš kvečjemu od vrednosti parcele. Čudno je pa zaradi tega, da ti že vnaprej določijo komunalni prispevek. Komunalni prispevek se plača pred izdajo gradbenega dovoljenja, višina pa je odvisna od posamezne občine seveda, a tudi od velikosti stavbe, površine parcele itd. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 29.4.2011 Komunalc je določen, ker gre za novo ureditveno območje in so že izračunali, koliko pride komunalca na določeno parcelo, tako da je to fiksno. Bo pa parcela komunalno urejena (elektrika, voda, plin, telefon, kanalizacija na parceli). Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - medo9 - 29.4.2011 Predmet prodaje je po mojem parcela, torej boš plačal agenciji 2% od x+ddv. Konec koncev ti agencija ni prodala komunalnega prispevka, čeprav me ne bi začudilo, če bi zahtevali, da jim plačaš 2% od x+ddv+y. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - McBobo - 29.4.2011 A pa ste na občini kaj vprašali, če bi občina prodala parcelo brez posrednikov? Se zmenite, da notar spiše kupoprodajno pogodbo in to je to. Ker itak na koncu jo zmeraj notar mora overiti, pa naj pogodbo še on spiše, da bo še stal za njo. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 29.4.2011 To, da bi občina prodajala brez posrednika s katerim že imajo pogodbo, ne pride v poštev. Bo pa notarja zrihtal posrednik in tudi njegova cena je že v teh 2%. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - McBobo - 29.4.2011 Kaj pa, če bi potem kar posrednika vprašal za končno ceno posredovanja? Boš točno vedel kje si s provizijo in koliko te bo prišla. Z moje strani je posredniška provizija stran vržen denar. Ko bodo pa posredniki po zakonu finančno odgovarjali in imeli finančno odgovornost do stranke, potem pa ne rečem. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Anonymous - 30.4.2011 Tudi jaz se sprašujem, čemu agencija kot posrednik - Občina ima ja pravno službo oz. vsaj kakega pravnika, vse pa mora it prek notarja. Dalje se sprašujem, če sploh obstaja pravna podlaga za prodajo občine prek agencije - jaz menim da ne in zato bi morda tale argument posredovali tudi občini in morda kakšnemu pristojnemu ministrstvu oz. inšpekciji... Občina kot naročnik storitve je dolžna plačati posredniško provizijo in s stališča javnih financ je tovrsten način prodaje sporen, ker mislim da je edina predpisana metoda za tovrstne posle zbiranje ponudb oziroma javna dražba... Predlagam, da preverite bolj podrobno in se tako izognete nepotrebnim stroškom. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - hisamiha - 2.5.2011 prvozija je do 2%. Se splača pogajat z agencijo za nižji procent. Oni že dobijo 2%od prodajalca. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 3.5.2011 pravno formalno je vse ok. Bila je drazba, agencija je bila organizator drazbe. Jasno je tudi, da je provizija 2% in agencija hoce provizijo od variante 3. Kar pa se meni ne zdi prav, zato sprasujem, kaksna je praksa oz. Izkusnje pri vas. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - papez46 - 3.5.2011 Vse je OK - tako in drugače. Na začetku si "malo zavajal", hote ali nehote. No na koncu si povedal bistvo! Na dražbi je bil "predmet nakupa" ZAZIDLJIVA PARCELA Z UREJANO KOMUNALNO INFRASTRUKTURO". To pa pomeni, da je Občina predhodno sprejela "zazidalca", naredila parcelacijo, ter komunalno opremila vse predmetne parcele. Tebe je morda zmotilo, ker so ti "ceno" razdelili po sklopih - tako da veš, koliko je česa, kar je tudi korektno in pravilno. Če ti tega ne bi specificirali - bi spet "nergal", da ne veš kaj je koliko. Provizija 2% je! Pred dražbo je bilo vse javno objavljeno. Tudi vsi pogoji, tarife, prispevki in provizije. Če komu kaj ni ustrezalo - pač ni šel na dražbo! :mrgreen: Nima pa taka dražba popolnoma nič skupnega z klasičnim nakupom parcele od fizične ali pravne osebe. Tam se da "glihat" in pogajat tako o ceni, kot o proviziji. Kasneje pa z Občino itak nimaš "pogojev" za kaka pogajanja, kar se komunalne opremljenosti in posameznih prispevkov tiče. So kakršni so. Tu pa je bil v naprej določen in definiran paket z ceno. Občina je preko posrednika prodajala komunalno opremljeno parcelo, tako da je % agencije od skupne cene paketa - brez DDV ja. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 3.5.2011 Ja, prodaja se zazidljiva komunalno opremljena parcela. Specifikacija plačil je narejena za parcelo, ddv in komunalca posebej. OK, to kar si, @papez46, napisal, se mi zdi smiselno. Torej bom plačal provizijo od variante 4: x+y hvala za razjasnitev pojmov. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - papez46 - 3.5.2011 nasvojem Napisal:Ja, prodaja se zazidljiva komunalno opremljena parcela. Specifikacija plačil je narejena za parcelo, ddv in komunalca posebej. Jap. :wink: Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - jaki79 - 3.5.2011 Še moje mnenje ob sicer skopih informacijah. 1. Osnova za obračun provizije je podpisana posredniška pogodba! Ali je le ta podpisana? Kaj je zapisano v posredniški pogodbi? 2. Ali je v razpisnih pogojih bilo zapisano na podlagi česa se obračuna provizija? 3. Ali gre za plačilo komunalnega prispevka ali za plačilo akontacije komunalnega prispevka? Če velja slednje komunalni prispevek še ni natančno odmerjen torej tudi provizija ne more biti natančno odmerjena. 4. Predmet pogodbe je komunalno opremljeno zemljišče (če se motim me popravi). Prodajna cena je bila oblikovana za komunalno opremljeno zemljišče. Plačilo komunalnega prispevka nima s komunalno opremljenostjo nič. Tako je vsaj moje mnenje. Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - medo9 - 3.5.2011 Tudi jaz sem tega mnenja. Po mojem komunalni prispevek ne more biti osnova za posredniško provizijo. Je pa vprašanje, kaj so mu podtaknili v pogodbo in če jo je podpisal, potem ... |