PodSvojoStreho.net
Kateri kredit je ugodnejši? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Kateri kredit je ugodnejši? (/showthread.php?tid=36637)

Strani: 1 2

Kateri kredit je ugodnejši? - alea_si - 28.3.2011

Nikakor se ne morem odločiti, kateri kredit je bolj ugoden, ker mi te stvari enostavno niso preveč jasne. Mi lahko kdo pomaga? Gre pa za hipotekarni kredit in ti dve ponudbi sta najbolj ugodni med večimi, zdaj se pa ne morem odločiti med njima.

BKS:
Znesek: 90.000
Obrok: 503
Doba odplačevanja: 240
Euribor: 6 mesečni
Pribitek: 1,6
Stroški odobritve: 300
Ostali stroški: 960 (vodenje trr za čas trajanja kredita)
Interkalarne obresti: ne

SPARKASSE:
Znesek: 90.000
Obrok: 492
Doba odplačevanja: 240
Euribor: 3 mesečni
Pribitek: 1,75
Stroški odobritve: 215
Ostali stroški: 0
Interkalarne obresti: da

Notar je v obeh primerih moj strošek.

Re: Kateri kredit je ugodnejši? - firefly - 28.3.2011

In kaj od tukaj ti ni jasno?

Re: Kateri kredit je ugodnejši? - alea_si - 28.3.2011

Osnovna matematika: kje bom po 20 letih na boljšem.

obrok * število le teh + stroški?

To nekako znam izračunati Big Grin - je pa razlika pri tem, da pri eni varianti ni interkalarnih obresti, pri drugi so, in imata različen euribor.

Re: Kateri kredit je ugodnejši? - rklinc - 28.3.2011

alea_si Napisal:To nekako znam izračunati Big Grin - je pa razlika pri tem, da pri eni varianti ni interkalarnih obresti, pri drugi so, in imata različen euribor.

Interkalarne obresti so odvisne od tega, kdaj boš kredit jemal. Če ga vzameš zadnejga v mesecu, jih ni oz. so zelo majhne.

Drugače je pa ponudba BKSa v bistvu Euribor + 1.725, ker zaokrožujejo Euribor na osminko navzgor, tako da...

Jaz bi vzel Sparkasse.

različen euribor na 20 let verjetno ne bo imel upliva. Nekaj časa bo rastel, nekaj časa padal...

Ja, to o četrtinki so me na eni drugi banki opozorili, je pa dobra finta, jim je treba priznati.

Problem pri interkalarnih obresti je ta, da gre za rastočo hipoteko in se denar dobiva sproti, v več delih, zato mi ni čisto jasno na kakšen način se potem zaračunavajo interkalarne obresti.

alea_si Napisal:Problem pri interkalarnih obresti je ta, da gre za rastočo hipoteko in se denar dobiva sproti, v več delih, zato mi ni čisto jasno na kakšen način se potem zaračunavajo interkalarne obresti.

Jemljem isti kredit, zato ti lahko povem iz prve roke. Interkalarne obresti se ti bodo obračunavale za ves čas, dokler ne boš počrpal dogovorjene vsote.

Če recimo vzameš 90k EUR, pa se dogovoriš, da boš koristil pol/pol, kredit vzameš danes, 45k EUR pa z računi porabiš do 1.7.2011, boš obresti za porabljen del plačeval od danes do 1.7.2011, pri čemer ne boš imel odplačanega niti enega obroka kredita.

Eni (ne vem, če je tako pri BKS), pa naredijo še drugo foro, in ti te obresti sploh ne zaračunavajo, temveč jih gladko pripišejo glavnici... Si dvakratno na izgubi.

Se pravi je ključno, da se dogovoriš za čim manj "delov" in da prvega oz. do zadnjega počrpaš čim prej, da ti potem preostanek izplačajo na račun in lahko začneš dejansko odplačevati kredit?

Pri kateri banki pa jemlješ kredit in kakšne pogoje si si izposloval?

alea_si Napisal:Se pravi je ključno, da se dogovoriš za čim manj "delov" in da prvega oz. do zadnjega počrpaš čim prej, da ti potem preostanek izplačajo na račun in lahko začneš dejansko odplačevati kredit?

Pri kateri banki pa jemlješ kredit in kakšne pogoje si si izposloval?

Ja, čim manj delov - idelano je 1 del in takoj ostalo dobiš na račun.

Jaz bom šel na Abanko, 6M + 1.8, 40:60... Če bo šlo skozi. Obljubljeno je.

Rastoča hipoteka pa koristenje kredita keš/računi pa ni ravno ista zadeva po mojem...

Pa kaj na banki ti niso hoteli razložiti???

Če vzameš kredit 90k, polovico takoj na račun, polovico položnice, IN istočasno začneš odplačevati kompletno vsoto kredita, po mojem teh obresti ne bi smelo biti...

Ja, to z enim delom jim ne gre skozi Smile Moram preveriti koliko delov pa imajo v mislih, ker res ne bi rada plačevala nekaj tisto € teh obresti, potem je kakšna druga banka v globalu že bolj ugodna.

firefly Napisal:Če vzameš kredit 90k, polovico takoj na račun, polovico položnice, IN istočasno začneš odplačevati kompletno vsoto kredita, po mojem teh obresti ne bi smelo biti...
Po tvojem. Motiš se.

Rastoča hipoteka je ravno to, da vrednost raste, kar pa raste samo v primeru, da si nekaj že naredil. Nihče ti ne da denarja prej, preden imaš dovolj veliko vrednost zastavljenega...

firefly: bi razložili, če bi takrat vprašala, pa nisem, zato sprašujem tukaj, ker na banko pač ne morem kadarkoli, radovednost pa me vseeno daje. Brez skrbi, da se bom na koncu pozanimala tudi tam, kjer je najbolj pomembno.

Rastoča hipoteka pa koristenje kredita keš/računi pa ni ravno ista zadeva po mojem...
Seveda je lahko ista zadeva. Pri kreditu z rastočo hipoteko lahko dobiš denar na račun ali pa ti ga delno izplačajo na račun, delno pa plačujejo račune, ki jim jih predložiš., kakor katera banka. Pri "moji" banki pač izplačajo gotovino.