PodSvojoStreho.net
Spajanje razdelilcev - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Spajanje razdelilcev (/showthread.php?tid=36548)

Spajanje razdelilcev - marjanacop - 23.3.2011

Doma imamo razdelilec (enkrat moški, dvakrat ženski), na katerem je prilepljen napis "razdelilcev ne spajaj med seboj". Kaj to pomeni? V stanovanju imamo cel kup rešitev, kjer so različni razdelilci povezani med seboj.

Ta razdelilec bi bil vklopljen v podaljšek, v njega (v razdelilec) pa dve lučki.

Re: Spajanje razdelilcev - Urs - 23.3.2011

Po mojem zaradi pregrevanja, kadar je istočasno priklopljenih več aparatov, teče skozi prvi razdelilec največji tok. Jaz se temu početju v glavnem izogibam.

Re: Spajanje razdelilcev - marjanacop - 23.3.2011

Kako pa se temu izognete, če imate recimo v sobi dve vtičnici, priklopiti pa morate računalnik, tiskalnik, glasbeni stolp, telefon, dve luči, tv, video...?

Re: Spajanje razdelilcev - valccek - 23.3.2011

marjanacop Napisal:Kako pa se temu izognete, če imate recimo v sobi dve vtičnici, priklopiti pa morate računalnik, tiskalnik, glasbeni stolp, telefon, dve luči, tv, video...?

Računalnik: 500W maksimalno, ponavadi 200-300W
tiskalnik: manj kot 100W
glasbeni stolp: manj kot 100W
telefon: manj kot 50W
dve luči: 200W maksimalno
TV: če ni stari na katodno cev, manj kot 200W
Video: sigurno manj kot 100W
Skupaj:
Definitvno precej manj kot en kalorifer/grelec z 2000W :wink:

Pri vrednostih sem sploh vzel maksimalno realno vrednost, ki mi je padla na pamet.
Mislim da dva podaljška en za drugim ne moreta doseči kakšnega pregrevanja, sploh če so takšni porabniki gor priključeni, sicer bo pa po moje prej vrglo varovalko ven, ko pa da bi se pregreli podaljški. Pri sebi sem imel sicer maksimalno vezana skupaj 2, sicer mi je pa kar zguba vezati več kot dva, ker več podaljškov ko je vezanih, več lukenj je že porabljenih Smile
Potem boljše en daljši razdelilec :wink:
Da ne bo pomote: sigurno je preventivno boljše ne kombinirat podaljškov, potem absolutno daljša razdelilna letev. Če bosta pa dve lučki pač na eno vtičnico, pa ne bo problema.
LP!

Re: Spajanje razdelilcev - joža - 23.3.2011

Kakšni razdelici so to. Kakšen kabel je zraven. Ima kabel presek 2,5mm2 ali le 1mm2
Kakšne luči?
Daj eno prosto stoječo luč z dodatno lučko za branje, pa ti je samo 1 luč že preko 300W.
Kako dolg je razdelilec.
Če že moraš toliko stvari priklopiti na eno vtičnico za to uporabi namenski razdelilec. Taki imajo lahko tudi 8 vtičnic, nekaj pa jih je celo varovanih z prenapetostnimi odvodniki.
Je pa res, da stanejo malo več.

Re: Spajanje razdelilcev - cooper - 23.3.2011

Jaz pač silom prilike kdaj uporabljam 3kw grelec in podaljšek 3x1,5, pa moram samo to paziti, da je do konca razvit in se potem sproti ohladi.

Re: Spajanje razdelilcev - marjanacop - 23.3.2011

Joža, hvala tudi tebi.

Razdelilec je brez kabla. Samo plastično ohišje, na eni strani moški del, na drugi dva ženska.

Saj imamo naštete aparate (plus nekaj vmesnikov, adapterjev, ki sem jih prej pozabila omeniti) priključene že precej let tako, da so razdelilci spojeni eden v drugega, ker drugače pač ni šlo. Nikoli ni bilo nobenih težav. Zdaj me je pa zmedel ta razdelilec (kot rečeno - brez kabla, morda je zato kaj drugače), nakterem piše "ne spajati". Tega nismo zasledili še nikjer, pa imamo razdelilcev še in še.

Re: Spajanje razdelilcev - cooper - 23.3.2011

S tem se odrešijo odgovornosti zaradi preobremenitve. Pač postajamo vedno bolj "amerikanizirani" kar se tiče odškodnin in odgovornosti.

Re: Spajanje razdelilcev - noones - 28.3.2011

Seveda, to napišejo zaradi lastne zaščite pred ekstremisti na tem področju, ponavadi žal ženske v pisarnah. Te so sposobne v prvi podaljšek z razdelilcem (3x) vključiti še tri podaljške z radelilcem (x5) in vse te tri nato napolniti do zadnje proste vtičnice, torej skupaj 15 porabnikov, od tega večuna računalniška/pisalniška oprema ter seveda v jesenskih dneh na vrsto pride kak kalorifer ali električni radiator na vsakega od zadnjih razdelilcev, da je pod mizo lepo toplo, ker dečva pač mora še vedno ta-tanke najlonke furat. Smile

No, takšne obremenitve, pa seveda tisti prvi podaljšek ne bo prenesel (če že varovalka zmore)!

Morda napisano z rahlim pretiravanjem, ali tudi ne - podobne konfiguracije sem (pre)večkrat videl na lastne oči. Confusedhock:

Re: Spajanje razdelilcev - kraken - 29.3.2011

Načeloma naj se razdelilcev naj ne bi ''štrikalo''! Najboljš je res uporabiti namenski razdelilec, ki ima toliko priključkov kolikor jih potrebujemo, če ima pa še vgrajeno prenapetostno zaščito, pa še toliko bolje. Seveda moramo pa tudi paziti na skupno moč in moč na posamezno vtičnico na razdelilcu. Če so porabniki premočni je bolje nekatere priklopiti na kakšno drugo vtičnico.
Najboljš pa se to vidi ravno po gretju razdelilca, če je le ta mlačen je še v redu, če pa je že vroč, potem pa ni več v redu (čist laično)!!! :?