![]() |
|
nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? (/showthread.php?tid=35546) |
nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - Palcek - 9.2.2011 zivijo, morda bolj za v temo finance, pa vseeno, me zanima kako na podlagi česa ste se spravli kupit zidat hišo, ste imeli veliko privarčevanega, ste dedovali, kredit na 30 let, dobre plače.... iskreno me zanima, ker če gledam da bi se spravil zidat (lj okolica) in ce nimas nič, najprej parcela + vse (100-150k) in potem še hiška 100+ kako vam je zneslo, resno me drzid a bi sel zidat, imam stanovanje v lasti, ampak ce bi ob z zeno vzela kredit na 30 let + prodal stanovanje se kar zmanjka ene 100k.... s tem da je treba tud zivet , ne da si potem 30 let trgam od ust... hvala
Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - arhitekt8 - 10.2.2011 Od kje dobiti €€€€ za gradnjo ne znam povedat... ![]() kar se pa tiče same grednje pa je nekaj faktorjev kjer se da ''prišparat'' - sam svoj mojster; v primeru če nisi v službi po 10-12 ur na da - lokacija; bolj ko je bogu za hrbtom bolj je poceni - smotrna gradnja; funkcionalen/ekonomičen tloris - prostori so veliki točno toliko kot morajo biti, nič več - etapnost; načrtujete hišo tako da lahko ''raste'' skupaj z družino Mogoče tudi subvencije, vendar je v tem primeru gradnja nekoliko dražja in se verjetno pogliha. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - urska86 - 11.2.2011 Živjo, tudi jaz in moj soprog sva v podobni situaciji-začela z gradnjo hiše iz nič (imava pa stanovanje v Ljubljani). -Ko gledaš parcele v LJ in okolica, te seveda zaradi cen mine, če nočeš kredita za 30 let, zato sva sklenila nek kompromis in našla idealno parcelo na Polzeli (1/2 ure do Lj), še vedno dokaj ugodno -hiška bo manjša (cca 120-130m2), ker se da danes ogromno s prostorom narediti, saj je vse bolj odprto in ne tako, kot so gradili včasih -pa veliko časa potrebuješ, da greš od ponudnika do ponudnika, stiskaš za ceno kjer se da in še in še bi lahko naštevala....skratka vse se da, če se hoče:=) Pa veliko uspeha! Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - GI200 - 11.2.2011 Hoj! Ja, iz nule je zelo težko kaj ustvarit, še posebej, če si želiš biti v Lj ali blizu... Midva sva nekaj našparala in si nekaj sposodila od staršev (hvala bogu, da lahko kaj posodijo ), da sva kupila parcelo, potem pa računava, da bova prodala stanovanje in s tem denarjem zgradila zelo skromno hiško... Med gradnjo se bomo pa pač morali vsaj za nekaj časa stisniti pri tašči, ni kaj. :? Aja, pa da ne pozabim - Loto bova igrala zraven, hehehe... LP in srečno Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - mkonci - 6.4.2011 Tudi jaz sem na istem. Gledam parcelo za ca 35.000€, to mi bo pobralo vse prihranke. Za hiško (še ne vem ali montažna ali zidana) pa bo treba kak kreditek vzet... Tudi jaz bi na loto zadel :roll: Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - Mirando - 6.4.2011 omejitev želja, dost odrekanja, vlki kredit na 20 let, pa ogroooomno lastnega vložka, v smislu iskanja optimalnih variant (materiala, izvedbe)! Pa nonstop "žuljave" roke.... :wink: gre, ampak počasi! Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - GrandFelix - 6.4.2011 Cena parcel v lj. in okolici je res zlatarna. Če se da, se odločita iti malo bolj ven, tako kot so ti že rekli. Ena je celo omenila Polzelo... Super izbira, veliko cenejša zemlja, do CE imaš 10 minut do LJ pa pol urce. Premisli... Mislim, da je škoda dat tolk denarja za parcelo. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - papez46 - 6.4.2011 Palcek Napisal:zivijo, Vsakega po malem. Nekaj privarčevanega, nekaj "pojerbanega", nekaj prodanega, relativno solidne plače, pa še kaj za zraven v prostem času. Kasneje veliko vloženega lastnega dela ( obeh oz. vseh ) družinskih članov. Predvsem pa veliko volje in še več "dobre volje", ter vedno pred očmi končni cilj! Če ne bi imela pred samim začetkom "skupaj zložene" finančne konstrukcije ( brez kreditov ) potem SIGURNO in DEFINITIVNO ne bi šel v gradnjo. Bi pač v okviru danih možnosti ( ki so bile ) izkoristil kot bi se pač dalo. Vseeno je življenje prekratko, da bi vsega in v celoti posvetil samo in le "HIŠI". Pa tudi če je želja še tako velika. Če ni realnih - finančnih - okvirjev, da se projekt spelje v 5 do 10 letih - potem je .............. no ja - tu pa vsak po svoje. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - hisamiha - 6.4.2011 Palcek Napisal:zivijo, Moja izkušnja: Zalo mlad sem z 3.000 DM v žepu začel zidati hišo. Veliko je bilo lastnega dela, še več fušanja za dodatni denar. Samo s plačo ni možno zgraditi povprečne hiše. Bilo je veliko odrekanja na vseh področjih. Sedaj v zrelih letih mi je žal, da nisem porabil tisti čas mladosti za potovanja po svetu. Živel pa bi v najetem stanovanju. Z leti se ti finančna situacija uredi in jaz sedaj ogromno potujem in seveda že tudi razmišljam o novi hiši. Nauk: Ne zapravi mladosti. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - aleks - 17.4.2011 hisamiha Napisal:Palcek Napisal:zivijo, bravo, odličen nasvet, ni kaj. jaz sem zapravil mladost v najemniškem stanovanju in vandral naokrog. ne vedno, ampak ko je bil čas in denar. idiot. zelo mi je žal, potovanja in počitnice ti ne dajo nič, le denar sesajo iz tvojega tošlja. ob rundi ali na kakem pikniku si mogoče 5 minut tarča wannabe popotnikov, da poveš kje si bil, zase pa pa nimaš kake extra koristi. ker sem cincal, sem se moral zapufat za bajtico za 30 let, a lahko bi se le za 20, in če bi se odločil vsaj 10 let prej, bi hišo plačal polovico manj. zdaj bom plačeval puf do 70. leta starosti ... lahko bi se pa za hiško odločil že pri 25ih - zdaj bi bila že zdavnaj plačana in jaz bi imel še kej od plače vsak mesec. raje se pri 20 letih zapufaj za 30 let, (če ne gre drugače) in pejd živet v svojo hiško, kot pa da plačuješ najemnino od katere nimaš drugega kot streho. če plačuješ kredit vsaj veš da bo čez 30 let tvoje. kljub tem neugodnim pogojem, je obrok mojega pufa še vedno 20% nižji od najemnine. samo v najem ne, ali k starcem ali takoj na svoje. če maš za najemnino, potem maš tud za kredit. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - Hanzi - 18.4.2011 Zemlja se mi zdi predraga. Po taki ceni je ne mislim kupovat. Imajo oboji starsi nekaj kmetije pa cakamo na kako spremembo zazidljivosti. Do takrat pa varcujemo. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - Hanzi - 18.4.2011 Se glede uzivanja v mladosti. Vsako tele ima svoje vesele, in vsakemu se drugace izzide. Poznam cloveka ki povprecno sluzi ze kaksnih 15 let, pa je pred nekaj leti brez prihrankov kupil stanovanje za mlado druzino. Seveda ima sedaj mlado druzino doma, on pa stalno po evropi (spedicija) da lahko kredit placuje, zivijo pa od makaronov. Preden je imel pa familijo pa je zapravljal na veliko.... Meni vec pomeni familija,kot pa potovanja in šanki v mladosti. Upam da se ne zgodi kaka jugoslovanska inflacija ki bi pozrla vse prihranke. Re: nakup hiše / gradnja ...kako € izvedljivo ? - aleks - 18.4.2011 Hanzi Napisal:Zemlja se mi zdi predraga. Po taki ceni je ne mislim kupovat. Imajo oboji starsi nekaj kmetije pa cakamo na kako spremembo zazidljivosti. Do takrat pa varcujemo.če maš ta čas kje bit - tako da ni treba najemnine plačevat - ni s tem nič narobe, ravno nasprotno. |