PodSvojoStreho.net
TALNO OGREVANJE-IZKUŠNJE? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TALNO OGREVANJE-IZKUŠNJE? (/showthread.php?tid=3545)

TALNO OGREVANJE-IZKUŠNJE? - FANTOM - 21.8.2006

Zanima me,če ima kdo talno gretje po celotni hiši?
Do sedaj sem o tem že mnogo prebral,nisem pa se še pogovarjal z nikomer,ki bi to že imel.
Zanimajo me praktične izkušnje?
Nekateri govorijo,da je tak sistem slab za zdravje-krčne žile,da se dviguje prah,sam pa imam pomisleke,če bi tak način sploh dovolj ogrel hišo tudi v najbolj mrzlih dneh ?
Kaj pa v prostorih,kjer je parket,...?

- BogyX - 22.8.2006

Malo uporabi iskanje - vse je že povedano.

Na kratko:
- so ljudje ki imajo po celi bajti talno
- sistem ni slab za krčne žile, dokler kak domač mojster ne spusti not vode z 60°C
- za prah je enako kot zgoraj - dokler je temperatura normalna se majn praši kot pri drugih sistemih
- hišo dovolj ogreješ - pač potreben je zalogovnik vode (akumulator), če kuriš recimo na drva ( v vsakem primeru je akumulator dobra investicija)
- tudi kjer je parket lahko imaš - pač odzivnost sistem aje malo bol počasna (parket rabi malo več časa, da se segreje (imajo kolegi - deluje OK).

- Tone - 22.8.2006

Da razbijemo še eno dogmo, talno ogrevanje je eden najhitrejših sistemov, če je treba ogreti recimo mrzlo delovno sobo. Sem imel prej radiiator, po dveh dnevih me je še vedno zeblo v noge, saj so bila tla in delovni pult mrzla, v glavo sem pa švical. Pri talnem pošlješ vso moč v eno sobo in v dveh urah že lahko delaš.

- Gretka - 4.9.2006

Imamo talno gretje povsod razen v spalnicah. Segreje se dovolj, prahu pa bi rekla, da je manj kot pri radiatorjih. Temperaturo v ceveh imamo cca. 28 stopinj, tako da tla niso mrzla, vroča pa tudi ne. Tudi pod parketom imamo talno in se kar dobro obnese, le segreje se malo počasneje. Pa še vlažilec zraka smo nabavili. Skratka, zelo smo zadovoljni.

- popek - 4.9.2006

se totalno strinjam z predhodnico. Pri nas imamo tudi v spalnicah oz. povedano drugače v čisto vseh prostorih v hiši, razen v shrambi je talno ogrevanje. V obeh kopalnicah je talnemu gretju dodan še cevni radiator, ki pa je vezan na ogrevalni krog talnega gretja, tako da v praksi ni uporaben za drugega kot za sušenje brisače (beri: nič ne greje).
V sistemu je voda 28 stopinj celzija. V celotni zgornji etaži je lamelni parket.
Opažanja:
- praha je sigurno manj kot pri radiatorskem gretju
- toplo je dovolj oz. toliko koliko greješ.
- počutje je odlično
- v spalnica je ventil odprt le na pol, ker je drugače prevroče
- tla na otip z roko niso topla, ko pa bos hodiš po ploščicah čutiš topla tla
- poraba energije je majhna

- bobo - 4.9.2006

Ali se vam parket kaj krči oz. razteza med letom (Poleti - Pozimi)?

LP B.

- popek - 5.9.2006

povedano po pravici se proti koncu zime res pojavijo na parketu reže (beri: se tu in tam malo razsuši). Zadevo se da omiliti z vlažilci zraka. Te reže se potem hitro v začetku pomladi vrnejo v normalno stanje.
Kaj hočemo....če pa ogrevamo les Smile

- BogyX - 6.9.2006

Kako pa to sploh zgleda, če nastanejo reže?

Sem bil pri žlahti, ki ima parket na talnem in nisem opazil, da bi se kakršnekoli reže kazale.