![]() |
|
Temperatura kondenzacije R407C - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Temperatura kondenzacije R407C (/showthread.php?tid=3496) Strani:
1
2
|
Temperatura kondenzacije R407C - zuti - 17.8.2006 Lep pozdrav! A se najde med vami kakšen junak, ki bi vedel, do kakšne maksimalne temperature se lahko brez škode kondenzira plin R407C. Nekaj se namreč igram s toplotno črpalko (predelava klime), pa vidim, da lahko brez problema dosežem tudi čez 100 stopinj. Pri cca 115 stopinjah se kompresor zaradi zaščite tako ali tako izklopi, ampak temperatura okoli 95 stopinj, pa bi bila interesantna. Na spletu sem našel samo najnižjo temperaturo uparjanja. Za kakšno koristno informacijo, bi bil zelo hvaležen. - kimusabi - 18.8.2006 Po moje ni pametno iti tako visoko. Če npr. gledaš podatke o toplotnih črpalkah [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tskunichr("46")si[/url] vidiš, da za ogrevalno temperaturo 55C uporabljajo R407C, za 65st.C pa imajo 134A. Verjetno niso brez razloga šli na drug plin. Me pa zanima tvoj eksperiment. Slikce dobrodošle. - zuti - 18.8.2006 Temperatura plina je sigurno lahko višja od 55 st.C, ker po moje s plinom iste temperature ne boš ogrel nekega medija na tistih 55 st.C. Včeraj sem še nekaj brskal po netu, pa sem našel en podatek, da bi naj bila kritična zgornja temp. 95 st.C. Zdaj ali je to res, ali ne ????????? Ni bil ravno tehnični podatek o plinu. Kar se pa tiče slikic, dokumentiram celo zadevo od samega začetka - izdelave toplotnega izmenjevalca, bojlerja, elektronike, itd. in če bo zadeva delovala B.P. tudi pozimi (sedaj dela bolje, kot sem pričakoval), mogoče celo porihtam kakšno brošuro. L.P. - kimusabi - 18.8.2006 poglej na [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")solvay-fluorunichr("46")com/library/bysection/result/0,0,-_EN-1000098,00unichr("46")html[/url], tu imaš pdf dokumente o hladivih. mogoče ti kaj pomaga. - zuti - 18.8.2006 Hvala kimusabi! To je to, kar sem iskal.Sicer je kritična max. temperatura plina malo nižja, kot sem imel jaz informacijo, ampak še je pa vedno zanimiva. Končno pa bom probal en čas "furati" na visoki temp., pa da vidim kaj se lahko zgodi. V najslabšem primeru bo plin razpadel, to pa pomeni novo polnitev, kar pa tudi nima astronomske cene. Hvala še enkrat. Če si kje iz štajerskega konca (Mb), se lahko zmeniva za pijačo, drugače pa.......... ob priliki tudi. L.P. - kimusabi - 19.8.2006 Ok, se dogovorima, saj me od časa do časa zanese v Maribor. Me res zanima, kaj si to napravil. lp - CvetkoP - 21.8.2006 Pogledal sem si podatke o plinu, sem pa totalni laik na tem delu, me pa zanima, ali je možno nadomestiti plin v toplotni črpalki z drugim, če kar konkretno vprašam, ali je možno zamenjati 410 z 134a, saj je njegova kritična temperatura 100st.C? Ali potem to pomeni, da z nastavitvijo termostata lahko povečam delovno temperaturo za recimop 10st.C, kar bi bilo pa že idealno za TČ s katero bi ogreval radiatorje. - zuti - 21.8.2006 Koliko sem bral informacije od drugih strokovnjakov, baje ne moreš zamenjati plinov med seboj, čeprav ne vem, zakaj jih ne bi smel. Kompresor tlači po moje enega in drugega, in ne ve katerega poganja po ceveh je pa lahko res problem, pri nastavitvah delovnih točk delovanja- "tovarniško nastavljenih". To je samo moje mnenje, mogoče bo pa kdo drugi znal to bolje pokomentirati. Jaz sem tudi probal segrevati R407 na 100st., pa je šlo brez problema. Edino vprašanje je, kako dolgo bi zdržal, sicer pa kot sem že omenil - za probat je, če pa bo crknil, se pa ga zamenja z novim in imaš izkušnjo več L.P. - CvetkoP - 21.8.2006 Tole sem našel na strani Panasonica: Klimatske naprave ne delujejo same od sebe. Priključene morajo biti na električno omrežje. Za svoje delovanje rabijo električni tok oziroma denar iz vaše denarnice. Ni vseeno koliko bo na koncu meseca znašal račun za elektriko. Poglejmo enega bistvenih dejavnikov, ki vpliva na velikost računa za elektriko. Klimatske naprave uporabljajo kot hladilni medij hladilni plin. Nekateri mu rečejo tudi hladivo. V rabi sta dva hladilna plina in sicer R 407C in R410A. Oba sta ekološko neoporečna in nestrupena. PANASONIC uporablja hladilni plin R410A v vseh svojih klimatskih napravah do približno 10 KW toplotne moči. Zakaj? Na prvi pogled je kupcu klimatske naprave vseeno, kateri plin naprava uporablja. Vendar pa ni tako. Hladilni plin R410A zaradi svojih fizikalnih lastnosti omogoča tudi do 40% manjšo porabo elektrike glede na hladilni plin R407C. Zakaj potem nekateri proizvajalci vseeno uporabljajo hladilni plin 407C? Zato, ker je ta plin nekoliko cenejši od R410A, poleg tega je njegov delovni pritisk nižji kot pri R410A in je zato cenejša tudi sama izdelava take klima naprave. - kimusabi - 21.8.2006 Ja, pri 410 je pri klimi tlak kondenzacije okoli 40 barov, medtem ko je pri starem R22 okoli 20 barov. - zuti - 22.8.2006 Zanimiv je tale Panasonicov podatek. Torej če pravilno sklepam, je problem pri zamenjavi plinov lahko samo v debelini sten cevi in pa kompresorja. Če je vse skupaj pretanko, je (bi naj bila) )velika možnost za "buuum", po drugi strani pa če pogledaš eno in drugo klimo oz. kompresor, je na oko vse skupaj isto, vsaj kar se materiala tiče. Res je, da ocenjevanje na oko ni ravno najbolj strokovno, vendar obstaja tudi vprašanje, če ni materijal ki se uporablja za plin 407, 410, 22 in ostale celo isti, vse skupaj pa je samo bla bla. Recimo, da si kupim Panasonicovo klimo, ki "matra" plin z 40 bari in bi rad notranjo enoto prestavil malo dalje, kot so po dolžini priložene cevi. Če bi to dal narediti monterju, sem skoraj siguren, da bi monter uporabil za to bakrene cevi kupljene v Merkurju, ali Bauhausu, ali kje pač že (verjetno kje so cenejše), ker koliko vem (lahko se pa motim), prodajajo bakrene cevi samo z eno debelino stene. Torej........cevi bi že bile uporabne za vse vrste plinov. Da se pa prepričam, če bi ostalo tudi "špilalo", pa je najbolje, da previdno napolnim eno klimo za 50 jurjev s plinom 410, pa vse skupaj probam. Obstaja 50/50, da bi vse skupaj delalo, ali pa tudi ne. Drugo vprašanje pa je, koliko od tistih (do 40%) pa res privarčuješ na energiji. To je lahko tudi samo 5%, ampak podatek je vseeno v okvirju obljubljenega. Takšno je pač moje "laično" mnenje. - kimusabi - 22.8.2006 Cevi za sisteme z R410 morajo biti 0.8mm debele. Da pa bi dal kar 410 v klimo, ki je napravljena za R407, ti ne priporočam. Razlika je v debelini cevi uparjalnika in kondenzatorja, razlika je v kompresorju (kompresor za R410 je drugačen od onega za R407), razlika je tudi v dolžini vgrajene kapilarne cevi, ki služi kot ekspanzijski ventil...... No, vglavnem, zadeva ni tko enostavna, lahko pa probaš. Verjetno bo hladilo, sam vprašanje kako dolgo. lp - CvetkoP - 22.8.2006 Kako je pa potem pri 134 plinu, ki naj bi mel zgornjo mejo 102st.C, ta bi bil najboljši? - zuti - 22.8.2006 Saj ne mislim polniti klime z drugim plinom . Sem pač pisal v "prvi osebi".V končni fazi ne vem, če bi kaj dosti profitiral. Mislim, da se da tudi z 407 plinom kaj segreti, sploh če ga "šibaš" na 80-90 st. Mimogrede kimusabi - vidim, da obvladuješ situacijo. Se baviš s klimami ali hladilnimi sistemi, ali si samo "načitan" od informacij na spletu, tako kot jaz ? Če ti je to profesija, potem si gotov, ker potem te je treba izkoristiti do konca .L.P. - kimusabi - 22.8.2006 Ja, recimo da se malo spoznam iz prakse Če lahko kaj uganeva skupaj, ni problema, sem za. Ampak teorije niti ne obvladam preveč...
|